Για πρώτη φορά ο ιδρυτής της «Αλυσίδας Ελπίδας» Μιχάλης Δαρδανελιώτης, απαντά σε όλες τις κατηγορίες εναντίον του: Πως έφτασε στα χέρια του η κληρονομιά του ετεροθαλούς αδελφού του Νίκου Σεργιανόπουλου;
Όσα αποκάλυψε στις Αλήθειες με τη ΖήναToν Μιχαλη Δαρδανελιώτη τον γνωρίσαμε μέσα από την εκπομπή Αλήθειες με τη Ζήνα όταν ήρθε στο πλατό με την σύζυγό του Χαρά που πάλευε με τον καρκίνο. Ήταν στο πλευρό της από το 2002 όταν γνωρίστηκαν στη Μυτιλήνη. Η Χαρά είχε ήδη δυο μικρά παιδιά τα οποία ο Μιχάλης αποφάσισε να υιοθετήσει ενώ μαζί απέκτησαν άλλα δύο.
Από το 2015 η ζωή τους είχε αλλάξει. Η Χαρά είχε διαγνωσθεί με επιθετικό καρκίνο στο ήπαρ και είχε κάνει και μεταστάσεις. Ο Μιχάλης είχε ταξιδέψει μέχρι την Ισπανία για να ακολουθήσει η Χαρά θεραπεία με φαρμακευτική κάνναβη. Κατά τη διάρκεια της μάχη που έδινε η Χαρά με τον καρκίνο έκαναν μια εταιρεία που την ονόμασαν αλυσίδα ελπίδας.
Σκοπός σύμφωνα με τους ίδιους ήταν να προσφέρουν δωρεάν μαθήματα χορού και χειροτεχνίας, φάρμακα και εξετάσεις για ανθρώπους που νοσούν καθώς και σεμινάρια ψυχολογικής στήριξης.
Εδώ και ενάμισι μήνα ο Μιχάλης Δαρδανελιώτης είναι ελεγχόμενος για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής Ξεπλύματος που έχει αποσταλεί στην Εισαγγελία Πειραιά για την Αλυσίδα της Ελπίδας που φέρεται να έπαιρνε εκατομμύρια από ιδιώτες για να στηρίζει καρκινοπαθείς και τους φροντιστές τους.
Παράλληλα η Αρχή, έχει παραγγείλει τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του ιδρυτή, καθώς προκύπτουν σοβαρές υπόνοιες κατάχρησης 800.000 ευρώ από την εταιρεία που είχε ιδρύσει.
Σύμφωνα με τα ευρήματα ο Μιχάλης Δαρδανελιώτης φέρεται επίσης να οικειοποιήθηκε κληρονομιά τουλάχιστον δύο υπερηλίκων που είχε κληροδοτηθεί, με διαθήκη στην εταιρεία.
Η υπόθεση Σασούν
Ολα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2023, όταν και ήρθε στο φως η υπόθεση του Ντέιβιντ Σασούν, ενός Αμερικανοεβραίου ο οποίος εμφανίστηκε ως μέγας επενδυτής που στόχευε να επενδύσει δισεκατομμύρια στην Ελλάδα και να τη βοηθήσει με το δημόσιο χρέος της. Στην πραγματικότητα αποδείχτηκε ότι δεν είχε δεκάρα και είχε μάλιστα φυλακιστεί στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο για ποινικά αδικήματα.
Ωστόσο η έρευνα έφερε στην επιφάνεια σοκαριστικά στοιχεία. Ο Σασούν, ο οποίος εμφανίστηκε να κρατά το τιμόνι ενός επενδυτικού κολοσσού με την επωνυμία Joseph Sassoon Group, τμήμα του οποίου αποφάσισε να μεταφέρει στην Ελλάδα, είχε δημιουργήσει στη Ρόδο την Joseph Sassoon Group Hellas. Η έρευνα μάλιστα είχε εντοπίσει δεκάδες καταγγελίες για προσπάθεια του Σασούν να εξαπατήσει επενδυτές σε όλο τον κόσμο.
Ένας από τους κύριους διαχειριστές της εταιρείας του Σασούν στη Ρόδο, ήταν ο Μιχάλης Δαρδανελιώτης. Παρόλο που δεν προκύπτει περαιτέρω ανάμειξη του Δαρδανελιώτη στην υπόθεση Σασούν αφού γι’ αυτόν η έρευνα έκλεισε χωρίς ευρήματα, εντούτοις άνοιξε ο ασκός του Αιόλου, καθώς βρέθηκαν ενδιαφέροντα ευρήματα για τα έργα και τις ημέρες του νόμιμου εκπρόσωπου της Αλυσίδας Ελπίδας.
Η δέσμευση της περιουσίας
Στις 31η Ιουλίου 2024, οπότε και εκδόθηκε διάταξη της Αρχής για το ξέπλυμα, σύμφωνα με την οποία, ο Μιχάλης Δαρδανελιώτης ως ιδρυτής και διαχειριστής της Αλυσίδας Ελπίδας εκτιμάται ότι καταχράστηκε πάνω από 800.000 ευρώ της εταιρείας. Για τον λόγο αυτό η Αρχή προχώρησε στην έκδοση διάταξης δέσμευσης της περιουσίας του, δηλαδή των περιουσιακών στοιχείων και των τραπεζικών λογαριασμών που ανήκουν στον ίδιο.
Το πόρισμα-φωτιά
Παράλληλα, η αρχή απέστειλε πόρισμα στην Εισαγγελία Πειραιά προκειμένου να διερευνηθεί η διάπραξη του κακουργήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Η κληρονομιά του ετεροθαλούς αδελφού του Νίκου Σεργιανόπουλου
Στο πόρισμα επισημαίνεται ότι η Αλυσίδα Ελπίδας ήταν κληρονόμος του ετεροθαλούς αδελφού του γνωστού ηθοποιού Νίκου Σεργιανοπουλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 10 Νοεμβρίου 2016. Ο ίδιος είχε μεγάλη ακίνητη περιουσία και από τη διαθήκη του προκύπτει ότι η εταιρεία έλαβε το ποσό των 691.338,50 ευρώ.
Ο πύργος στην Καστέλλα
Η εταιρεία έλαβε αυτό το χρηματικό ποσό από πώληση ενός Πύργου στην Καστέλα που ανήκε στον ετεροθαλή αδελφό του δολοφονηθέντος ηθοποιού.
Δεύτερο σημαντικό στοιχείο του πορίσματος συνιστά η αναφορά σε συμβολαιογράφο η οποία και συνέταξε την εν λόγω διαθήκη. Η συγκεκριμένη συμβολαιογράφος έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τη Δικαιοσύνη για απάτη σε βάρος ατόμου με άνοια.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η περίπτωση αυτή δεν είναι μεμονωμένη και υπάρχουν και άλλες διαθήκες υπερηλίκων από τις οποίες η ΑΜΚΕ έλαβε χρήματα. Συνεπώς, η κατάχρηση χρημάτων υπερβαίνει τις 800.000 ευρώ και σύμφωνα με εκτιμήσεις ενδεχομένως να υπερβαίνει κατά πολύ το 1 εκατ. ευρώ.
Η Αρχή ξεσκονίζοντας τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα περιουσιακά στοιχεία του Μιχάλη Δαρδανελιώτη είχε βάσιμες ενδείξεις ότι η Αλυσίδα Ελπίδας μπορεί να εμπλέκεται σε υπόγειες διαδρομές, μαύρο χρήμα και, το κυριότερο, διαδικασίες ξεπλύματος. Από την ενδελεχή έρευνά της προκύπτει ότι ο Δαρδανελιώτης είναι συνέταιρος της εταιρείας Κάνναβη Αργολίδας, η οποία και συστάθηκε το 2019 και είχε στόχο την καλλιέργεια και εμπορία φαρμακευτικής κάνναβης. Από τη μελέτη των στοιχείων του πορίσματος φαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι μεταφέρονται από τον λογαριασμό της Αλυσίδας Ελπίδας 100.000 ευρώ προς τον λογαριασμό συνεταίρου του Δαρδανελιώτη, ώστε ο τελευταίος να εξαγοράσει μερίδιο από ένα φαρμακείο στο οποίο ήταν συνέταιρος.
Η έρευνα και τα ταξίδια
Ο Μιχάλης Δαρδανελιώτης κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε για ίδιον όφελος τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς, ακόμη και από κληρονομιές, μέρος των οποίων ενδέχεται να πήγε ακόμη και σε ακριβά ταξίδια στο εξωτερικό για λόγους αναψυχής όπως στο Μονακό, στο Σεν Τροπέ, Βενετία, Ανδόρα, στη Βαρκελώνη, στο Μιλάνο και αλλού.
Η άκυρη διαθήκη 92χρονης και η κληρονομιά 1εκατ.ευρώ
Δικαστήριο έκρινε άκυρη τη διαθήκη 92χρονης που παρουσίασε η Αλυσίδα της Ελπίδας για κληρονομιά 1 εκατ. ευρώ την ώρα που οι πραγματικοί κληρονόμοι μιλούν για απάτη
Το διαμέρισμα στο Κολωνάκι, οι χρυσές λίρες και τα μετρητά
Σύμφωνα με αγωγή που κατατέθηκε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και εκδικάστηκε στις 15 Ιανουαρίου 2024 κατά της Αλυσίδας Ελπίδας που εδρεύει στη Μύκονο, από τους νόμιμους κληρονόμους μιας αποβιώσασας 92χρονης, γίνεται λόγος για πλαστή διαθήκη που δημοσιεύτηκε εκ μέρους της εταιρείας του Δαρδανελιώτη, με σκοπό να καρπωθεί περιουσία σημαντικής αξίας, η οποία περιελάμβανε ένα διαμέρισμα στο Κολωνάκι, χρυσές λίρες και μετρητά από επενδυτικά τραπεζικά προϊόντα.
Η αγωγή
Στο ιστορικό της αγωγής περιγράφεται η ζωή και η σχέση της 92χρονης με τους κληρονόμους της συνταξιούχου, άγαμης και άτεκνης, η οποία απεβίωσε τον Αύγουστο του 2019. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της αγωγής, η θανούσα είχε μακροχρόνια και βαθιά φιλία με τους ενάγοντες, τους οποίους κατέστησε μοναδικούς κληρονόμους της με ιδιόγραφη διαθήκη, η οποία κηρύχθηκε «κυρία» με απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών και δικαστικής πραγματογνωμοσύνης.
Ο θάνατος της 92χρονης
Τον Δεκαπενταύγουστο του 2019, ανήσυχοι που δεν είχαν νέα της, οι ενάγοντες μετέβησαν στην οικία της στο Κολωνάκι και διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να ανοίξουν την πόρτα με τα κλειδιά που τους είχε εμπιστευτεί και έτσι κάλεσαν την Αστυνομία. Οι αστυνομικοί που μπήκαν στο διαμέρισμα βρήκαν την 92χρονη πεσμένη στο πάτωμα, χωρίς σημάδια ζωής.
Η κλοπή εγγράφων και η μήνυση
Κατά τη διαδικασία της αποσφράγισης της οικίας της θανούσας έναν χρόνο μετά, διαπιστώθηκε ότι είχε παραβιαστεί η αστυνομική σφράγιση και το διαμέρισμα είχε διαρρηχθεί και λεηλατηθεί. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στους κληρονόμους ότι από το διαμέρισμα εκλάπησαν προσωπικά έγγραφα της 92χρονης και όχι άλλα αντικείμενα αξίας. Οι κληρονόμοι κατέθεσαν μήνυση κατά αγνώστων, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης.
Το καλοκαίρι του 2021 η υπόθεση πήρε νέα τροπή. Η μη κερδοσκοπική εταιρεία του Μιχάλη Δαρδανελιώτη απέστειλε εξώδικη δήλωση στους νόμιμους κληρονόμους της θανούσας, ανακοινώνοντάς τους ότι έχει καταστεί κληρονόμος της ηλικιωμένης μέσω δημόσιας διαθήκης, η οποία δημοσιεύτηκε σχεδόν δύο χρόνια μετά τον θάνατό της. Σε αυτή τη διαθήκη, το σύνολο σχεδόν της περιουσίας της καταλείπεται στην Chain of Hope
Άκυρη η διαθήκη
Κατά τη συζήτηση της αγωγής, το δικαστήριο διόρισε γραφολογική πραγματογνωμοσύνη από ανεξάρτητη δικαστική γραφολόγο – η οποία υπηρετεί στο εργαστήριο δικαστικής γραφολογίας της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας. Η γραφολόγος-αστυνομική διευθύντρια της Ελληνικής Αστυνομίας αναφέρει στο πόρισμά της ότι οι αµφισβητούµενες χειρόγραφες υπογραφές επί της πειστήριας διαθήκης δεν έχουν χαραχθεί από τη 92χρονη στην οποία φέρονται να αποδίδονται, αλλά από κάποιο άλλο άγνωστο άτοµο, το οποίο επιχείρησε, πλην όµως ανεπιτυχώς, να αποµιµηθεί γνήσιες υπογραφές της.
Επιπροσθέτως, στην αγωγή τους οι ενάγοντες κληρονόμοι της 92χρονης αναφέρουν ότι από τις μαρτυρικές καταθέσεις ανθρώπων που γνώριζαν τη θανούσα, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα ως προς τη σχέση της με τον νόμιμο εκπρόσωπο της Chain of Hope, Μιχάλη Δαρδανελιώτη. Μάλιστα ο Μιχάλης Δαρδανελιώτης δεν εμφανίστηκε στην κηδεία της θανούσας, ενώ κανείς από το περιβάλλον της δεν γνώριζε ή είχε ακούσει ποτέ κάτι για τη σχέση αυτή. Η επίκληση αυτής της σχέσης αποτυπώνεται σε μια δημόσια διαθήκη, πέντε μήνες πριν από τον θάνατο της διαθέτιδας, με τα τιμώμενα πρόσωπα να λαμβάνουν κληρονομιά αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ, αναφέρουν οι κληρονόμοι στην αγωγή τους. Σε δικόγραφο επί της ανωτέρω αγωγής, η εταιρεία διά του εκπροσώπου της Μιχάλη Δαρδανελιώτη, δηλώνει ότι η ένδικη δημόσια διαθήκη είναι έγκυρη, βασιζόμενη σε μια ιδιωτική γραφολογική έκθεση.
Το μεσημέρι της Τρίτης ο Μιχάλης Δαρδανελιώτης ήταν καλεσμένος στην εκπομπή Αλήθειες με τη Ζήνα και απάντησε σε όλα όσα τον κατηγορούν.
Δείτε όλα όσα είπε