Παθήσεις των οφθαλμών & αεροπορικά ταξίδια

Γράφει ο Μιχαήλ Χριστοδουλίδης Χειρουργός Οφθαλμίατρος Επιστημονικός Συνεργάτης ΥΓΕΙΑ Είναι γεγονός ότι διάφορα αιφνίδια περιστατικά και ορισμένες καταστάσεις όπως ατυχήματα και τραυματισμοί σχετικά με τους οφθαλμούς σας, είναι πιθανό να συμβούν κατά τη διάρκεια των διακοπών σας. Για τολόγο αυτό, υπάρχουν ορισμένες συμβουλές κατάλληλης αντιμετώπισης που είναι χρήσιμες όχι μόνο για την πρόληψη, αλλά και […]

Γράφει ο
Μιχαήλ Χριστοδουλίδης
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Επιστημονικός Συνεργάτης ΥΓΕΙΑ

Είναι γεγονός ότι διάφορα αιφνίδια περιστατικά και ορισμένες καταστάσεις όπως ατυχήματα και τραυματισμοί σχετικά με τους οφθαλμούς σας, είναι πιθανό να συμβούν κατά τη διάρκεια των διακοπών σας. Για τολόγο αυτό, υπάρχουν ορισμένες συμβουλές κατάλληλης αντιμετώπισης που είναι χρήσιμες όχι μόνο για την πρόληψη, αλλά και για την αποτροπή μιας πιθανής μόνιμης απώλειας όρασης.

Εάν φοράτε γυαλιά, καλό θα ήταν σε κάθε ταξίδι να έχετε και ένα εφεδρικό ζευγάρι έτσι ώστε ακόμα και αν τα χάσετε να έχετε εξασφαλίσει την λύση στο πρόβλημα αυτό. Το ίδιο ισχύει και για τους φακούς επαφής. Η θήκη των φακών επαφής είναι απαραίτητη καθώς και δυο μπουκάλια του αντίστοιχου διαλύματος. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το νερό δεν είναι αποστειρωμένο γι’ αυτό μπορεί να προκληθούν σοβαρές μολύνσεις στα μάτια από βακτήρια. Επομένως, να τοποθετείτε τους φακούς επαφής μόνο στο διάλυμα που ενδείκνυται για τη συγκεκριμένη χρήση.

Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια των διακοπών σαςτραυματίσετε κάποιον οφθαλμό, μην το αμελήσετε. Η άμεση αντιμετώπιση και η κατάλληλη θεραπεία μέσω μιας επίσκεψης σε έναν οφθαλμίατρο θα αποτρέψει μια πιθανή μόλυνση, την απώλεια όρασης ή την μόνιμη ουλή στο μάτι που μπορεί να προκληθεί από μια γρατζουνιά. Επίσης, το ότι μια αλλαγή στην όραση δεν είναι επώδυνη δεν σημαίνει ότι δεν είναι σοβαρή. Όπως για παράδειγμα “μυγάκια”, λάμψεις και θολή όραση μπορεί να μην σας ανησυχούν εφόσον δεν υπάρχει πόνος, παρόλα αυτά όμως, τα συγκεκριμένα συμπτώματα μπορεί να είναι σημάδια αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς. Οποιαδήποτε αλλαγή στην όραση μπορεί να είναι σημάδι άλλων προβλημάτων υγείας. Όταν ταξιδεύουμε οι διατροφικές μας συνήθειες αλλάζουν. Η θολή όραση μπορεί να υποδηλώνει υπερτασική κρίση, εγκεφαλικό επεισόδιο ή αρρύθμιστο διαβήτη. Γι’ αυτό επισκεφτείτε έναν οφθαλμίατρο που παρέχει τον απαραίτητο οφθαλμολογικό έλεγχο όπου και αν βρίσκεστε.

Άλλη μια συμβουλή για όσους ταξιδεύουν πολλές ώρες με αεροπλάνο είναι η αφαίρεση των φακών επαφής πριν τον ύπνο που διαρκεί αρκετές ώρες. Επειδή τα μάτια στεγνώνουν στις πτήσεις, καλό είναι να έχετε μαζί σας φυσιολογικά δάκρυα για την αποφυγή ξηροφθαλμίας. Αντίστοιχα, αν παίρνετε συνταγογραφούμενες οφθαλμικές σταγόνες για αλλεργίες, γλαύκωμα ή ξηροφθαλμία, φροντίστε να έχετε μαζί σας επιπλέον ποσότητες διότι δεν είναι βέβαιο το αν θα υπάρχουν ίδιες διαθέσιμες σταγόνες στον προορισμό σας.

Από την άλλη πλευρά, κάποιες παθήσεις των οφθαλμών μπορεί να επηρεαστούν από τα αεροπορικά σας ταξίδια. Ο οφθαλμίατρός σας θα κρίνει αν επιτρέπετε να ταξιδέψετε με αεροπλάνο είτε έχει προηγηθεί χειρουργική επέμβαση, είτε πάσχετε από κάποια οφθαλμική πάθηση. Παράλληλα,  ενημερωθείτε από την στιγμή που έχετε διαγνωστεί με κάποια οφθαλμική πάθηση αν υπάρχουν δραστηριότητες που πρέπει να περιορίσετε ή να αποφύγετε. Βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε τις συστάσεις του γιατρού και αν δεν είστε σίγουροι θέστε τις ερωτήσεις που θα θέλατε. Σχετικά με τις χειρουργικές επεμβάσεις (π.χ. αμφιβληστροειδούς, καταρράκτη, γλαυκώματος, μεταμόσχευση κερατοειδούς), θα πρέπει να ταξιδέψετε με αεροπλάνο μόνο όταν ο γιατρός σας πει ότι είναι ασφαλέςκαι το έχει επιβεβαιώσει. Γενικά, είναι ασφαλές να ταξιδέψετε με αεροπλάνο μετά από τις περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονται στον οφθαλμό και στα βλέφαρα.

Οι μεγαλύτερες ανησυχίες κατά την πτήση ύστερα από οποιαδήποτε επέμβαση στον οφθαλμό είναι:

  • Η τήρηση του ραντεβού παρακολούθησης όπως έχει προγραμματιστεί
  • Η διατήρηση του οφθαλμού καθαρού
  • Η αποφυγή της ξηροφθαλμίας στον χειρουργημένο οφθαλμό κατά την διάρκεια της πτήσης

Αν έχετε κερατίτιδα δεν υπάρχει κίνδυνος, όμως ο αέρας μέσα στο αεροπλάνο μπορεί να είναι πολύ ξηρός και να επιδεινώσει τα συμπτώματά της. Οπότε για να κρατήσετε τα μάτια σας ενυδατωμένα συνιστάται η χρήση  φυσιολογικών δακρύων. Ομοίως και στην αποκόλληση οπίσθιου υαλοειδούς μπορείτε να ταξιδέψετε με αεροπλάνο. Ωστόσο, αυτή η κατάσταση των οφθαλμών μπορεί να οδηγήσει σε αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, ασχέτως αν θα μπείτε σε αεροπλάνο ή όχι.

Σε κάθε περίπτωση επικοινωνήστε με το οφθαλμίατρό σας για όλες τις καταστάσεις και για το τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια για την καλύτερη ενημέρωση και πρόληψη.

hygeia.gr