Κορωνοϊός: Ποιες περιοχές… ακολουθούν την Κοζάνη – Στο «μικροσκόπιο» των ειδικών η Αττική

Κοζάνη, Ιωάννινα, Καστοριά, Θεσσαλονίκη και Κορινθία οι «επικίνδυνες» περιοχές - Ανησυχητική αλλά σταθερή η κατάσταση στην Αττική

Με σταθερή ταχύτητα απλώνεται ο κορωνοϊόςσε όλη τη χώρα, επιταχύνοντας ωστόσο σε κάποιες περιοχές. Κοζάνη, Ιωάννινα, Καστοριά, Θεσσαλονίκη, Κορινθία, είναι Περιφερειακές ενότητες όπου καταγράφονται μεγάλες ταχύτητες στην πορεία του κορωνοϊού και οι οποίες παρακολουθούνται τις δύο τελευταίες εβδομάδες από τα… ραντάρ της Πολιτικής Προστασίας και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Μάλιστα, για τα Ιωάννινα χθες οι εκπρόσωποι της πολιτείας για τον κορωνοϊό έκρουσαν από το υπουργείο Υγείας τον κώδωνα του… συναγερμού, λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι η ύστατη ώρα για τη συμμόρφωση των κατοίκων προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της επιδημίας και το lockown που συνεπάγεται.

Συνολικά, και σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του προηγούμενου 24ωρου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το επιδημικό κύμα έχει φτάσει σε 40 περιφερειακές ενότητες, δηλαδή σχεδόν στις μισές από τις 74 της χώρας.

Την ίδια στιγμή, η Αττική, η μεγαλύτερη περιφερειακή ενότητα, η οποία βρίσκεται σχεδόν έναν μήνα στα ραντάρ των ειδικών λόγω της δυναμικής που είχε η επιδημία, παραμένει στο προσκήνιο, αλλά με την την αγωνία να διατηρηθεί η σταθεροποίηση που κατακτήθηκε με πολλή προσπάθεια μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.

Πρόκειται για μία εύθραυστη σταθεροποίηση, όπως την χαρακτήρισαν κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης, καλώντας παράλληλα τους πολίτες να παραμείνουν σε εγρήγορση και προσοχή στην τήρηση των μέτρων προστασίας.

«Αυτή η φαινομενική σταθεροποίηση, πάντως, είναι ευαίσθητη και μπορεί να αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη. Με την πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να γείρει τη ζυγαριά ακόμα μία φορά προς την επιδημική αύξηση» σημείωσε ο καθηγητής.

Παρά το νέο αρνητικό ρεκόρ των ημερήσιων κρουσμάτων εχθές – ανήλθαν σε 508- ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως ο αριθμός των νέων διαγνώσεων παρουσιάζει ήπιες αυξητικές τάσεις παραμένοντας πάνω από τα 400 σε καθημερινή βάση και πώς χρειάζεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να εκτιμηθεί το νέο στοιχείο των 500 και άνω διαγνώσεων.

«Για να το δούμε σε βάθος χρόνου, ο κυλιόμενος συνολικός ανά εβδομάδα αριθμός νέων διαγνώσεων, παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση κατά το δεύτερο 10ημερο του Σεπτεμβρίου, περίπου 80%, ενώ από την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου παρουσίασε αυξομειώσεις μεταξύ 1.200 και 1.300 διαγνώσεων ανά εβδομάδα» ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Οι επόμενοι μήνες θεωρείται πως θα χαρακτηριστούν από ανοδική καμπή της επιδημίας, καθώς η πτώση της θερμοκρασίας θα επιτείνει τη μεταδοτικότητα, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη. Ηδη η χώρα καταγράφει αυξητική τάση των θανάτων – 7 ανά ημέρα κατά μέσο όρο – αλλά και υψηλά επίπεδα διασωληνωμένων που έφτασαν τους 100 πριν από οκτώ ημέρες, δημιουργώντας σταθερή πίεση στο ΕΣΥ.

«Τα βασικά μας όπλα εξακολουθούν να είναι η χρήση της μάσκας, οι αποστάσεις και η προσωπική υγιεινή και τους επόμενους μήνες θα πρέπει να αυξήσουμε την προσήλωσή μας σ’ αυτά τα απλά μέτρα», τόνισε ο καθηγητής.

Η επιδημιολογική εικόνα στην Αττική και την περιφέρεια

Στην Αττική χθες καταγράφηκαν τα 227 από τα 490 εγχώρια κρούσματα. Παρότι είναι υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο, είναι η πρώτη φορά που καταγράφηκαν λιγότερα από τα μισά κρούσματα της χώρας στην Αττική. Το πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου στις περισσότερες επιδημιολογικές εκθέσεις η Αττική συγκέντρωνε τα μισά και πλέον κρούσματα της επικράτειας. Χρειάζεται βεβαίως εύρος και βάθος χρόνου ώστε να φανεί αν πρόκειται για πρόσκαιρο δεδομένο ή αν θα επιμείνει ως στοιχείο της επιδημίας.

Προβληματισμός επικρατεί και για τη Θεσσαλονίκη, την Καστοριά και την Κόρινθο, με τους ειδικούς να παρακολουθούν και αυτές τις τρεις περιοχές στενά.

Στη Θεσσαλονίκη επιβεβαιώθηκαν χθες 63 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό μέσα στον Οκτώβριο να ανέρχεται σε 345.

Στην «κόκκινη» από χθες και για τις επόμενες 14 ημέρες Κοζάνη καταγράφηκαν 24 νέα κρούσματα, άλλα 20 στην Καστοριά και 31 στα Ιωάννινα.

Με 14 νέα κρούσματα διατηρείται υψηλά στις επιβαρυμένες περιοχές η Λάρισα.

Ακολουθούν στην φθίνουσα κατάταξη με τον ημερήσιο αριθμό νέων διαγνώσεων κορωνοϊού η Ρόδος (9 κρούσματα), οι Σέρρες και η Μαγνησία (8 κρούσματα) και η Αχαϊα (7 κρούσματα).

Με 5 κρούσματα μπαίνουν στην επιδημιολογική κατάταξη η Καβάλα, ο Έβρος, το Ηράκλειο Κρήτης, η Κέρκυρα, τα Τρίκαλα, και με 4 κρούσματα η Πέλλα.

Μεσσηνία, Ημαθία, Νάξος και Χίος μετρούν από 3 κρούσματα έκαστη και από 2 κρούσματα η Εύβοια, η Λέσβος και η Ροδόπη.

Τέλος, με ένα κρούσμα βρίσκονται στην τελευταία θέση της κατάταξης οι εξής περιοχές: Αργολίδα, Ηλεία, Θεσπρωτία, Κάλυμνο, Καρδίτσα, Κορινθία, Κως, Λήμνος, Μήλος, Μύκονος, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Σποράδες, Φλώρινα, Φωκίδα, Χαλκιδική και Χανιά. Αλλα 15 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση.

Πηγή: Πρώτο θέμα