Αθλητική Φυσικοθεραπεία:Τι είναι και σε ποιους απευθύνεται;
Ο κλάδος της Φυσικοθεραπείας που ασχολείται με την πρόληψη και θεραπεία των τραυματισμών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μιας αθλητικής δραστηριότητας καλείται αθλητική φυσικοθεραπεία και αφορά:
- Επαγγελματίες αθλητές
- Ερασιτέχνες αθλητές
- Όλους όσους που ασκούνται για να βελτιώσουν την υγεία και την ποιότητα ζωής τους -ανεξαρτήτως ηλικίας και επιπέδου άθλησης- και που μπορεί εν δυνάμει να τραυματιστούν κατά την άθληση.
Ποιοι είναι ο ρόλος αθλητικού φυσικοθεραπευτή;
«Ο αθλητικός φυσικοθεραπευτής οφείλει να κάνει καταρχάς σωστή αξιολόγηση του προβλήματος του αθλητή (επαγγελματία ή ερασιτέχνη),λαμβάνονταςυπόψητου τις ιδιαιτερότητες των αθλημάτων με ταοποία ασχολούνται οι ασθενείς που αναλαμβάνει» επισημαίνει ο κ. Κωνσταντίνος Ψαρογιώργος Φυσικοθεραπευτής, Διευθυντής Τμήματος ΦυσικοθεραπείαςΜetropolitan General και συνεχίζει:
«Ο σχεδιασμός του προγράμματος αθλητικήςφυσικοθεραπείας αφορά σε πολλαπλά επίπεδα:
- Επίπεδο θεραπείας
- Επίπεδο πρόληψης
- Επίπεδο αποφυγής επανατραυματισμού
Και φυσικά σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους ειδικούς με το πρόβλημα/τραυματισμό του αθλητή να σχεδιάζεται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα από το τέλος της θεραπείας μέχρι την πλήρη επανένταξήτου στις αθλητικές δραστηριότητες. Πάντα πρέπει να θυμόμαστε ότι η σωστή αποκατάσταση ενός αθλητή είναι πολυπαραγοντική».
Ποια είναι τα εφόδια που πρέπει να έχει ο αθλητικός φυσικοθεραπευτής;
- «Εξειδικευμένη γνώση με ειδικές σπουδές, κάτι που συνεπάγεται και ειδικές μετεκπαιδεύσεις.
- Να γνωρίζει και να εφαρμόζει ειδικές τεχνικές όπως: Αθλητική Μάλαξη, Taping, Cupping, Μυοπεριτονιακές Τεχνικές Απελευθέρωσης, IASTM, Τεχνικές ManualTherapy,Τεχνικές Thrust, Τεχνικές Μυϊκής Ενέργειας κλπ.
- Να μπορεί να κάνει τη σωστή αξιολόγηση, να είναι σε άμεση σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό, ώστε να λαμβάνει γνώση για το σύνολο των ειδικών εξετάσεων του ασθενούς, όπως Α/α, MRI, Υπέρηχος, CTscan, κλπ.
Με όλα αυτά και τον κατάλληλο κλινικό εξοπλισμό μπορεί να γίνει η σωστήφυσικοθεραπευτική αξιολόγηση ώστε να δημιουργηθεί το εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας. Αναμφισβήτητα, είναι σημαντική και η διαρκής εκπαίδευση, γιατί όπως οι αθλητές γυμνάζονται διαρκώς, έτσι και ο αθλητικός φυσικοθεραπευτής, πρέπει να επιμορφώνεται και να εξελίσσεται» τονίζει ο ειδικός.
Η σημασία του εξειδικευμένου εξοπλισμού στην αθλητική φυσικοθεραπεία
Εκτός, λοιπόν, του παράγοντα θεραπευτής με ειδικές γνώσεις και συνεχή εκπαίδευση, στην αθλητική φυσικοθεραπεία ο κατάλληλος εξοπλισμός είναι θεμελιώδους σημασίας.
Και αυτό, όχι μόνο για θεραπευτικούς λόγους, αλλά και γιατί είναι απαραίτητο να υπάρχουν διαρκώς οι μετρήσεις και τα κατάλληλα δεδομένα αντικειμενικής αξιολόγησης. Ισοκινητική αξιολόγηση, Εργομετρική αξιολόγηση, Πελματογραφικός έλεγχος, Ορθοσωμία, Αξιολόγηση Σπονδυλικής Στήλης, είναι μερικές από τις έννοιες που απασχολούν πολύ στην σύγχρονη αξιολόγηση της αθλητικής φυσικοθεραπείας.
«Γι΄ αυτό και εμείς στο Metropolitan General έχουμε επενδύσει ώστε να έχουμε τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό που απαιτείται στην αθλητική φυσικοθεραπεία.
Ξεκινώντας από την πισίνα Αποκατάστασης (πολύ σημαντική για την αποθεραπεία σε πρώιμο στάδιο μετά από τραυματισμό ή χειρουργική αποκατάσταση), το Tecar, τον Κρουστικό Υπέρηχο, Ηλεκτροβελονισμό, Κρυοθεραπεία, Ειδικές Συσκευές για την Ιδιοδεκτικότητα και βεβαίως Ισοκινητικό Δυναμόμετρο που εκτός από ενδυνάμωση μας προσφέρει και αντικειμενική αξιολόγηση, Ηλεκτρονικό Πελματογράφο για αξιολόγηση στάσης και βάδισης,Medimouse (συσκευή για αξιολόγηση της Σ.Σ. χωρίς ακτινοβολία), Εργοσπιρόμετρο, συσκευές μέτρησης ιδιοδεκτικότητας, Wingate (για αναερόβια ικανότητα) είναι μερικά από τα εργαλεία που σε συνδυασμό με τους εξειδικευμένους αθλητικούς φυσικοθεραπευτές, προσφέρουν την ειδική αξιολόγηση και το καλύτερο δυνατό πρόγραμμα αθλητικής φυσικοθεραπείας» καταλήγει ο κ. Ψαρογιώργος.
Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.