Αναστασία Έδεν: Η μουσική έχει υποστεί μεγάλα πλήγματα τον τελευταίο καιρό και γίνεται ακόμα πιο σκοτεινό το σκηνικό

Η σπουδαία ερμηνεύτρια Αναστασία Έδεν, με τις ξεχωριστές καλλιτεχνικές συνεργασίες και την αξιόλογη πορεία, μας μιλάει σήμερα για τα περιστατικά βίας και κακοποίησης στον χώρο της τέχνης και γενικότερα, το διχασμό που προκάλεσε η πανδημία, την  κατάσταση στο χώρο της μουσικής, αλλά και για το νέο της τραγούδι που αγαπήθηκε ήδη .
-Ξεκινώντας θα ήθελα να μας πείτε δυο λογία για το καινούργιο σας τραγούδι που κυκλοφορεί από την PANIK RΕCORDS.
Το “Δε φτάνει μόνο ν’ αγαπάς”είναι ένα τραγούδι που αγαπώ πολύ γιατί μου έδωσε μεγάλη δύναμη και χαρά, μέσα σε αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύσαμε. Έχουμε την χαρά να ακούγεται στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά “Η γή της ελιάς” και σε πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς όπως ο Μελωδία, ο Ελληνικός και φυσικά στα ραδιόφωνα της ΕΡΤ.
Την μουσική έγραψε ο φίλος και συνεργάτης  Άρης Βλάχος και τους στίχους ο Νίκος Μωραΐτης.
Πώς προσεγγίζει το θέμα της αγάπης; 
Είναι ένα τραγούδι για την διάρκεια της αγάπης στο χρόνο. Για τις αντοχές που πρέπει να έχει.  Ήταν μοναδική η στιγμή της ηχογράφησης και μέσα σε μία ατμόσφαιρα άκρως δημιουργική καταφέραμε να αποτυπώσουμε μία από τις καλύτερες μας στιγμές στο στούντιο.
Η εμπνευσμένη ενορχήστρωση του Άρη Βλάχου σε συνδυασμό με την βαθιά τρυφερότητα των στίχων του Νίκου Μωραΐτη με έφεραν στην κατάλληλη ερμηνευτική διάθεση, ένας θαυμάσιος συντονισμός για το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Αυτές είναι οι στιγμές είναι που μας κρατούν ζωντανούς!
-Τα θέματα της ηθικής παρακμής που αφορούν τον χώρο του θεάματος σας προβληματίζουν;
 Είναι τρομαχτικά τα όσα βγαίνουν στην επιφάνεια αυτή την περίοδο και είναι θλιβερό να συμβαίνουν όλα αυτά τα περιστατικά βίας και κακοποίησης στον χώρο της τέχνης, αλλά και γενικότερα.
Η μουσική έχει υποστεί μεγάλα πλήγματα τον τελευταίο καιρό και γίνεται ακόμα πιο σκοτεινό το σκηνικό, όταν ακούμε πως καλλιτέχνες που είναι χρόνια στον χώρο άσκησαν τέτοιου είδους βια… Λυπάμαι γιατί πάντα πίστευα πως η μουσική συνοδεύεται από την αλήθεια και την αγάπη προς τον άνθρωπο. Οτιδήποτε άλλο, για εμένα δεν αντιπροσωπεύει την τέχνη της μουσικής.
-Όλος αυτός ο διχασμός που υπάρχει είναι αποτέλεσμα της πανδημίας ή καθρεφτίζει και κάτι άλλο;
Νομίζω η πανδημία ήταν μία αφορμή για να φανερωθούν τα βαθιά προβλήματα που έχει ο σύγχρονος άνθρωπος. Ο φόβος και ο θυμός προϋπήρχαν της πανδημίας και με την εμφάνιση της απλώς γιγαντώθηκαν.
Κάποιες φόρες όμως μέσα σε τέτοιες περιόδους έντασης και σύγκρουσης, έχουμε και μία ευκαιρία να αναθεωρήσουμε την στάση μας και να επιλέξουμε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Να ανθίσουμε μέσα από τις στάχτες μας και ν’αναγεννηθούμε. Ίσως το μυστικό για να έρθουμε πιο κοντά σε αυτή την αλλαγή να είναι η τέχνη.
Έχετε αντιμετωπίσει δυσκολίες στην μέχρι τώρα πορεία σας;
Στην επαγγελματική μου πορεία είναι πολλές οι προκλήσεις και οι δυσκολίες που αντιμετώπισα και εξακολουθώ να αντιμετωπίζω. Η μεγαλύτερη ίσως πρόκληση απ’ όλες είναι να συνδυάσω την μητρότητα με την καριέρα. Είναι πολλές οι ώρες που πρέπει να λείψω από το σπίτι και χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η αγωνιά της δουλειάς είναι μεγάλη, το να βγει δηλαδή το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις πρόβες, να κλείσουν οι εμφανίσεις και πολλά ακόμα. Από την άλλη, είναι ακόμα μεγαλύτερη η αγωνιά του να είμαι όσο γίνεται πιο κοντά στην οικογένεια μου και να περνάω ποιοτικό χρόνο με το παιδί μου.
-Ποιους καλλιτέχνες ξεχωρίζετε στην Ελλάδα σήμερα;
Έχουμε πολλούς αξιόλογους σύνθετες και τραγουδιστές που εκτιμώ ιδιαίτερα την πορεία και την δουλειά που έχουν κάνει, άλλα αν θα ξεχώριζα κάποιους αυτοί θα ήταν οι Κατσιμιχαίοι. Πιστεύω ότι η μουσική τους φέρει μια απίστευτη δυναμική και κρύβει στοιχειά από την παράδοση τόσο τρυφερά δοσμένα στο σήμερα. Είναι μοναδικοί καλλιτέχνες!
Ποια είναι η ευχή σας για το μέλλον;
Θα ήθελα μέσα από την καρδιά μου να ευχηθώ σε όλους μας να βρούμε ξανά τους ρυθμούς μας με μια καινούργια ματιά απέναντι στην ζωή, με υγειά και δημιουργική διάθεση. Να ξαναβρεθούμε στην σκηνή και ζήσουμε πάλι την μοναδική αυτή εμπειρία  χωρίς φόβο.
Να βρουν όλοι οι καλλιτέχνες το ελεύθερο πεδίο έκφρασης που αναζητούν και να ταξιδέψουν οι μουσικές τους παντού. Να πιάσει τόπο ο κόπος και η σκληρή δουλειά των ανθρώπων της τέχνης που δεν έχουν κανένα άλλο κέρδος πέρα από το χειροκρότημα και την συγκίνηση του κόσμου.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΈΔΕΝ
Η Αναστασία Έδεν αφού ολοκλήρωσε τις μουσικές της σπουδές ξεκίνησε την επαγγελματική της πορεία από την Εθνική Λυρική Σκηνή ως μονωδός.
Στην συνέχεια συνεργάστηκε με σκηνοθέτες όπως οι Μιχαήλ Μαρμαρινός, Κάρμεν Ρουγγέρη, Νίκος Κούνδουρος και Φωκάς Ευαγγελινός σε μεγάλες παραγωγές με περιοδείες σε Ευρώπη και
Ελλάδα.
Επίσης έχει συνεργάστει σε μουσικές παραστάσεις με τους Γιώργο Νταλάρα, Σταμάτη Κραουνάκη, Γιάννη Μαρκόπουλου, Αλκίνοο  Ιωαννίδη, Ορφέα Περίδη, Μελίνα Κανά, Νίκο Ξυδάκη, Κώστα Θωμαίδη κ.α.
 Έχει παρουσιαστεί σε μεγάλους χώρους της Ελλάδας ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε άλλα, την συμμετοχή της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με τον Γιάννη Μαρκόπουλο, στο Ηρώδειο με την παράσταση Dario Fo των  Στ. Κραουνάκη – Λ. Νικολακοπούλου, στην Επίδαυρο με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, στο θέατρο του Λυκαβητού με τους Πυξ Λαξ κ.α.
Τα τελευταία χρόνια συνεργάστηκε με τον σπουδαίο ποιητή και στιχουργό Μάνο Ελευθερίου και με τον συνθέτη Άρη Βλάχο, δημιουργώντας δύο album με τους τίτλους «Αυτά τα Χείλη» και “Κάψτε το σπίτι”