Τραβηχτές από τα Νιάτα Λακωνίας!

Οι τραβηχτές είναι ένα πολύ παλιό, πρόχειρο αλλά πεντανόστιμο φαγητό.

Πολλά χρόνια πριν, όταν οι νοικοκυρές μαζεύονταν στα σπίτια για να φουρνίσουν το ψωμί της εβδομάδας, συνήθιζαν να φτιάχνουν τις τραβηχτές για να εξασφαλίσουν το μεσημεριανό φαγητό της οικογένειας. Χρησιμοποιούσαν ένα μέρος από το ζυμάρι που προοριζόταν για ψωμί για να φτιάξουν τις τραβηχτές κι έτσι δεν χρειαζόταν να διαθέσουν ιδιαίτερο χρόνο τις φορτωμένες μέρες όπως ήταν εκείνες που ζύμωναν κι έψηναν στους ξυλόφουρνους πολλά πολλά καρβέλια.

Επειδή μάλιστα είχαν και φωτιά αναμμένη για τον ξυλόφουρνο ήταν πολύ εύκολο να τηγανιστούν μπόλικες τραβηχτές και μάλιστα σε χρόνο dt. Οι τραβηχτές ήταν όμως κι ένα εύκολο και οικονομικό φαγητό, κυρίως βραδινό, επειδή όταν συνδυαστούν με τυρί γίνονται ένας πρώτης τάξεως φαγητό, νόστιμο και χορταστικό.

Υλικά

½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

250 ml νερό

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε μπόλικο ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά. Παίρνουμε μια μικρή “μπάλα” από το ζυμάρι -περίπου όσο ένα μανταρίνι- και την ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας τραβώντας την. Την ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Από εκεί έχει βγει και το όνομά τους, τραβηχτές, επειδή τραβάς το ζυμάρι για να πάρει σχήμα σαν μεγάλο εκλέρ.

Οι τραβηχτές χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά τηγάνισμα, 1 – 2 λεπτά το πολύ από κάθε πλευρά. Όταν δείτε ότι έχουν ροδοκοκκινίσει τις βγάζετε από το τηγάνι και τις αφήνετε πάνω σε απορροφητικό χαρτί μέχρι να τις σερβίρετε. Όσο είναι ζεστές ρίχνετε μπόλικο μέλι και λίγη κανέλα και βέβαια τρώγονται ζεστές-καυτές!