Σκόρδο κονφί: Ο εύκολος τρόπος για το σκόρδο
Τα σκόρδα κονφί είναι ο τέλειος τρόπος για να έχετε έτοιμα σκόρδα προς χρήση αλλά και πιο εύπεπταΚονφί είναι η μέθοδος κατά την οποία ένα υλικό ψήνεται αργά σε μια λιπαρή ουσία με σκοπό να διατηρηθεί περισσότερο χρόνο.
Στη Γαλλία, την “πατρίδα” αυτής της τεχνικής, χρησιμοποιούσαν το ζωικό λίπος για να διατηρήσουν κομμάτια κρέατος μέσα σε πήλινα σκεύη, ελλείψει ψυγείων. Γενικότερα, η συντήρηση πρώτων υλών σε ζωικό ή φυτικό λίπος είναι κάτι που συναντάται στις κουζίνες της Ευρώπης αιώνες τώρα.
Στον όμορφο μεσογειακό νότο, το πολύτιμο ελαιόλαδο έχει συντηρήσει υλικά που αποτελούν τη βάση της κάθε κουζίνας. Ένα από αυτά λοιπόν είναι και το σκόρδο. Μπόλικες σκελίδες σκόρδου σιγομαγειρεύονται σε ελαιόλαδο και μετά συντηρούνται βουτηγμένες μέσα σε αυτό. Κακά τα ψέματα, το νόστιμο και ωφέλιμο σκόρδο, δύσκολα χωνεύεται. Όμως αυτή η τεχνική είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος όχι μόνο να έχετε σκόρδα τη στιγμή που τα χρειάζεστε αλλά είναι ευκαιρία να τα χρησιμοποιήσετε και σε άλλες παρασκευές πέραν από τις … κλασικές ελληνικές.
Μπορείτε για παράδειγμα, να κάνετε μπρουσκέτες, να ενισχύσετε σάλτσες και ντιπ, ή να βάλετε όσο σκόρδο τραβά η καρδιά σας σε φαγητά που το σηκώνουν, όπως τα γεμιστά ή τα σουτζουκάκια.
Υλικά για σκόρδα κονφί
2-3 “κεφάλια” σκόρδο
ελαιόλαδο
κόκκοι πιπεριού (προαιρετικά)
φλούδες λεμονιού (προαιρετικά)
δενδρολίβανο αποξηραμένο (προαιρετικά) ή όποιο άλλο μυρωδικό σας αρέσει, όπως ρίγανη, θυμάρι, μαντζουράνα
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις σκελίδες του σκόρδου. Τις βάζουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι και τις καλύπτουμε με ελαιόλαδο. Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας σε μέτρια ένταση. Θέλουμε να ζεσταθεί το ελαιόλαδο, χωρίς όμως να βράσει. Ουσιαστικά, δεν βράζουμε, δεν μαγειρεύουμε τις σκελίδες του σκόρδου αλλά τις αφήνουμε μέσα στο ζεστό ελαιόλαδο μέχρι αυτές να μαλακώσουν αρκετά. Για να είστε σίγουροι ότι θα πετύχετε να μην βράσετε το σκόρδο, φροντίστε να μην κοχλάσει ούτε στο ελάχιστο το ελαιόλαδο αλλά να κάνει μόνο φυσαλίδες. Συνεπώς, η ένταση της φωτιάς πρέπει να είναι τόσο χαμηλή ώστε να υπάρχει αυτός ο αργός, ήπιος βρασμός. Μετά από 20 περίπου λεπτά βρασμού, καρφώστε μια σκελίδα σκόρδου με τη μύτη ενός μαχαιριού για να διαπιστώσετε ότι όντως έχουν μαλακώσει και είναι τρυφερά. Αφήνετε τα σκόρδα στο ελαιόλαδο να κρυώσουν εντελώς. Τα βάζετε σε καθαρό γυάλινο βάζο, ρίχνετε μέσα και λίγους κόκκους πιπεριού, και 1-2 φλούδες λεμονιού και τα διατηρείτε στο ψυγείο. Προσέξτε οι σκελίδες να καλύπτονται καλά από το ελαιόλαδο. Τα σκόρδα κονφί του foodurismo.com είναι σε καλή κατάσταση και μπορούν άνετα να καταναλωθούν για 3 – 4 εβδομάδες