Πως να φτιάξεις το πιο ζουμερό και νόστιμο σπανακόρυζο με… κοκκινάδι!
Σπανακορυζο λευκό με λεμόνι, σπανακορυζο με ντομάτα, σπανακόρυζο με φέτα στο πλάι ή γιαούρτι, σπανακόρυζο λατρεμένο αλλά και παρεξηγημένο από πολλούς.Αυτές τις μέρες που έλεγα ότι κάναμε σπανακόρυζο για το blog επιβεβαίωσα ότι είναι και αυτό ένα από τα φαγητά που έχουν ή φανατικούς φίλους ή ορκισμένους εχθρούς, δεν υπάρχει μέση κατάσταση.
Κάποιοι ακούνε σπανακόρυζο και τρέχουν τα σάλια τους και άλλοι τρέχουν… προς αντίθετη κατεύθυνση. Όσοι από εσάς είστε fan του σπανακόρυζου, κλείστε τα αυτιά σας στα υποτιμητικά σχόλια και φτιάξτε αυτό το θαυμάσιο φαγητό όσο ακόμα το σπανάκι και οι άλλες χειμερινές πρασινάδες είναι σε αφθονία.
Υλικά για σπανακόρυζο foodurismo (3-4 μερίδες)
750 γρ. σπανάκι και σέσκουλα ανάμεικτα
5-6 φύλλα μαρουλιού
6-8 φρέσκα κρεμμυδάκια
μια γεμάτη χούφτα άνηθο
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλιτζανάκι του ελληνικού ρύζι γλασέ (χρησιμοποιώ μπασμάτι)
αλάτι και πιπέρι
λεμόνι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα λαχανικά. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο, ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, κόβουμε σε χοντρά κομμάτια τα υπόλοιπα λαχανικά, μπορούμε και με τα χέρια μας να τα κόψουμε, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, αδειάζουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ελαφρά, προσεκτικά, χωρίς απότομες κινήσεις τα χορταρικά. Η ένταση της φωτιάς καλό είναι να είναι μέτρια προς δυνατή. Αφού αρχίσουν τα χορταρικά να μειώνονται σε όγκο προσθέτουμε και τον πελτέ, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, ουσιαστικά μετακινουμε λίγο τα χόρτα μέσα στην κατσαρόλα, ώστε να μαραθούν όλα με το ελαιόλαδο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο χαμηλό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 25-30 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και αφήνουμε να βράσει κι αυτό, περίπου 15 λεπτά ακόμα. Αν το φαγητό δεν έχει αρκετό ζουμί για να βράσει το ρύζι -παρόλο που συνήθως όλα αυτές οι πρασινάδες βγάζουν υγρά κατά το βρασμό- μπορούμε να προσθέσουμε ένα φλιτζανάκι νερό όταν ρίξουμε το ρύζι. Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, τραβάνε την κατσαρόλα από τη φωτιά, στύβουμε λεμόνι και απολαμβάνουμε το σπανακόρυζο του foodurismo με ωραίο ψωμί και φέτα !