search-button
cross-out

Παραδοσιακές πέτουλες από τα Νιάτα Λακωνίας!

Αλεύρι, νερό, ελαιόλαδο και ολόγλυκο μέλι, αυτά μόνο είναι ο,τι χρειάζεστε για να φτιάξετε πέτουλες.
Παραδοσιακές πέτουλες από τα Νιάτα Λακωνίας!

Οι πετουλες είναι μικρές τραγανές, χρυσαφένιες τηγανίτες που σου καλύπτουν την ανάγκη για φαγητό και γλυκό μαζί!

Ένας άσπρος, παχύρευστος χυλός τηγανίζεται σε μπόλικο καυτό λάδι, γίνεται μια “μαργαρίτα” από μικρούλες τηγανίτες, κολλημένες μεταξύ τους που τρώγονται ζεστές “λουσμένες” στο μέλι. Οι πετουλες ήταν το εύκολο, χορταστικό και ανέξοδο πρωινό πολλές δεκαετίες πριν για τους ανθρώπους που ξεκινούσαν για τις σκληρές χειρωνακτικές δουλειές τους. Οι πετουλες δεν “έχουν ώρες”, τρώγονται και για πρωινό, και για απογευματινό όταν σε πιάνουν υπογλυκαιμίες και σαν βραδινό άμα έχεις βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια. Ούτε έχουν ανάγκη από συνοδευτικό, “στέκονται” μια χαρά μόνες τους πάνω στο τραπέζι. Θέλουν μόνο ένα καλό, αληθινό μέλι, έναν ορεξάτο στο τηγάνι και μια μεγάλη παρέα με μπριο για να τρώει και να τις ευχαριστιέται!

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

500 ml νερό

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Mέλι και κανέλα για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ αδειάζουμε το νερό, ρίχνουμε το αλάτι και τη ζάχαρη και κουταλια – κουταλιά προσθέτουμε το αλεύρι ενώ χτυπάμε συνεχώς με ένα πηρούνι. Θέλουμε να έχουμε έναν λείο χυλό, όχι πολύ πηχτό, να ρέει. Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι στη φωτιά, ρίχνουμε ελαιόλαδο – περίπου 200 ml – και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά. Με ένα μεγάλο κουτάλι παίρνουμε χυλό και τον αδειάζουμε στο καυτό λάδι. Οι κουταλιές του χυλού σχηματίζουν μικρές τηγανίτες, διαμέτρου όχι πάνω από 5-7 εκατοστά η καθεμιά που ενώνονται μεταξύ τους και φτιάχνουν μια “μαργαρίτα”. Δείτε το βίντεο για να πετύχετε το σχέδιο. Αφήνετε να ροδίσουν από τη μια πλευρά, δεν θα χρειαστεί πάνω από 2-3 λεπτά, και γυρίζετε προσεκτικά την “μαργαρίτα” να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Όταν είναι έτοιμη την βγάζετε και την ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο χυλός. Όσο οι τηγανίτες είναι ακόμη ζεστές τις περιχύνουμε με μέλι και κανέλα και τις τρώμε όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Life

Latest

Ηρακλειώτες θα τελέσουν μνημόσυνο για τον μικρό Άγγελο την Κυριακή: Ένα μεγάλο συγνώμη από όλους εμάς για ό,τι πέρασες…
Ελλάδα

Ηρακλειώτες θα τελέσουν μνημόσυνο για τον μικρό Άγγελο την Κυριακή: Ένα μεγάλο συγνώμη από όλους εμάς για ό,τι πέρασες…

Βασίλης Μίχας: Τι συνέβη με τον Κινέζο ταξιτζή, που τον δάγκωσε και βρέθηκαν μαζί στο κρατητήριο;
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Βασίλης Μίχας: Τι συνέβη με τον Κινέζο ταξιτζή, που τον δάγκωσε και βρέθηκαν μαζί στο κρατητήριο;

Κυριακή Γρίβα: Ξεκίνησε η ανάκριση των τεσσάρων αστυνομικών που διώκονται για κακούργημα – Παρόντες οι γονείς της
Ελλάδα

Κυριακή Γρίβα: Ξεκίνησε η ανάκριση των τεσσάρων αστυνομικών που διώκονται για κακούργημα – Παρόντες οι γονείς της

Λύτρωση για την οικογένεια της 12χρονης Ζενέιντα η καταδίκη του 62χρονου για τη δολοφονία του παιδιού τους-Κλαίγαμε όλη μέρα στο δικαστήριο…
Ελλάδα

Λύτρωση για την οικογένεια της 12χρονης Ζενέιντα η καταδίκη του 62χρονου για τη δολοφονία του παιδιού τους-Κλαίγαμε όλη μέρα στο δικαστήριο…

Δημιουργικότητα… εκτός ελέγχου απόψε στο ΜasterChef!
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Δημιουργικότητα… εκτός ελέγχου απόψε στο ΜasterChef!

Ραγίζει καρδιές η Μαίρη Βιδάλη μετά την απώλεια του γιου της: Αισθάνομαι και τα τρία παιδιά μου στην αγκαλιά μου…δεν έχει αλλάξει τίποτα…
Videos

Ραγίζει καρδιές η Μαίρη Βιδάλη μετά την απώλεια του γιου της: Αισθάνομαι και τα τρία παιδιά μου στην αγκαλιά μου…δεν έχει αλλάξει τίποτα…

Χαλκιδική: Τα 33 «κατηγορώ» για τον θάνατο του 19χρονου στο λούνα παρκ του Πευκοχωρίου
Ελλάδα

Χαλκιδική: Τα 33 «κατηγορώ» για τον θάνατο του 19χρονου στο λούνα παρκ του Πευκοχωρίου

Ποιος ήταν ο Άγιος Θεοφάνης που τιμάται στις 12 Μαρτίου
Ελλάδα

Ποιος ήταν ο Άγιος Θεοφάνης που τιμάται στις 12 Μαρτίου

zinapost.gr