Κυριακάτικο τραπέζι με μακεδονίτικο τσομπλέκι- Το μοσχαράκι αλλιώς!
Το τσομπλέκι είναι μια κλασική μακεδονίτικη συνταγή, πλούσια σε γεύση, ιδανική επιλογή για τις χειμωνιάτικες οικογενειακές μαζώξεις της Κυριακής!Το τσομπλέκι είναι μοσχαρίσιο κρέας μαγειρεμένο με σάλτσα ντομάτας, μανιτάρια, φέτες από μελιτζάνα, κολοκυθάκι, πατάτα, κόκκινη ψητή πιπεριά Φλωρίνης και φέτα, “χτισμένο” στο πήλινο και ψημένο στον φούρνο.
Αρχικά κόβουμε τη μελιτζάνακαι το και το κολοκυθάκι σε μακρόστενες λεπτές φέτες (κατά μήκος) και στη συνέχεια τις φέτες αυτές τις κόβουμε στη μέση.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:
700 γρ μοσχαρίσια σπάλα σε κύβους
1 Μελιτζάνα
1 Κολοκύθι
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 Ντομάτες ψιλοκομμένες
2 Πιπεριές Φλωρίνης (από βαζάκι)
12 Ροδέλες Πατάτας
200 γρ. φέτα
2 φύλλα δάφνης
1 κ.γ. μπαχάρι
1 κ.γ. κύμινο
3/4 ποτήρι κόκκινο κρασί, ξερό
3/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι & Πιπέρι
Μαϊντανό (για το σερβίρισμα)
Επί το έργον:
Αρχικά κόβουμε τη μελιτζάνακαι το και το κολοκυθάκι σε μακρόστενες λεπτές φέτες (κατά μήκος) και στη συνέχεια τις φέτες αυτές τις κόβουμε στη μέση. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τις πατάτες (όχι τελείως αλλά αρκετά) και συνεχίζουμε με ταλαχανικά (απλώς ελαφρύ τηγάνισμα). Τα στραγγίζουμε όλα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Στο ίδιο τηγάνι, θα προσθέσουμε τα κομμάτια κρέατος και θα τα σοτάρουμε και αυτά (προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο αν χρειαστεί). Μόλις το κρέας θωρακιστεί αποκτώντας το ρόδινο χρώμα στην περιφέρεια του προσθέτουμε και λίγο νερό (περίπου μισό ποτήρι) και το αφήνουμε να βράσει σκεπασμένο για 20 λεπτά.
Σε μια κατσαρόλα, σοτάρουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο το κρεμμύδι για 4 λεπτά. Ρίχνουμε και τις ντομάτες και συνεχίζουμε ανακατεύοντας για 2 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε και το κρέας μας αφού βράσει και αφού το έχουμε στραγγίξει από τα λάδια. Προσθέτουμε τα μυρωδικά (κύμινο και μπαχάρι) και αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε και τα φύλλα δάφνης και σβήνουμε με το κρασί. Με κλειστό το καπάκι και σε χαμηλή φωτιά σιγοβράζουμε για άλλα 30 λεπτά. Στα 20 λεπτά ελέγχουμε και αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
Παίρνουμε δυο πήλινα μπολάκια σχετικά βαθιά με διάμετρο περίπου 8–10 εκατοστά, και βάζουμε πρώτα ένα τετράγωνο κομμάτι φέτα 100 γραμμαρίων. Μετά τοποθετούμε πάνω στη φέτα ένα κομμάτι πιπεριάΦλωρίνης και συνεχίζουμε με ένα κομμάτι μελιτζάνας ένα κολοκύθιδίπλα-δίπλα και μία ροδέλα πατάτας. Ακολουθεί το κρέας με τη σάλτσα του και από μία φέτα κολοκύθι και μελιτζάνα. Καλύπτουμε καλά τέλος την επιφάνεια του σκεύους με πατάτες. Την ίδια διαδικασία επαναλαμβάνουμε και στο άλλο σκεύος.
Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C ψήνουμε το τσομπλέκι για 10΄περίπου λεπτά.
Αφήνουμε κάθε πήλινο για 10 λεπτά να κρυώσει και σερβίρουμε αναποδογυρίζοντας σε ένα πιάτο. Τέλος πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Μια τελευταία χρήσιμη συβμουλή: Αν διαθέτεται τζάκι μπορείτε να τοποθετήσετε σε σημείο που δεν καίει πολύ τα πήλινα σας αντί για τον φούρνο θα εκπλαγείτε! Προσπαθήστε να το κάνετε με ένα μεγάλο σκεύος πολλές μερίδες μαζί.
Πηγή: mysintages
dogma.gr