Φάβα με παντζάρι και θαλασσινά

Δοκιμάστε τη

Yλικά

2 φύλλα δάφνης

1 σκελίδα σκόρδο

½ λευκό κρεμμύδι

100 ml ελαιόλαδο

200 γρ. φάβα

ζεστό νερό

500 γρ. πατζάρια

Για τα θαλασσινά

½ λευκό κρεμμύδι

½ φινόκιο

50ml ελαιόλαδο

50 γρ. κάπαρη

50 γρ. μάραθο

50 γρ. άνηθο

1 λάιμ χυμό

300 γρ. γαρίδες μέτριες

300 γρ. καλαμαράκια

αλάτι πιπέρι

1κ.σ. κουρκουμά

1κ.γ. πάπρικα καπνιστή

Βαλσάμικο ξύδι

Εκτέλεση

ΓΙΑ ΤΗ ΦΑΒΑ

Ξεπλένουμε τη φάβα μέσα σε ένα σουρωτήρι και την τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα με νερό. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, ένα φύλλο δάφνης και το ελαιόλαδο, ξαφρίζουμε συνέχεια με μια τρυπητή κουτάλα μόλις σταματήσει να βγάζει αφρούς. Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά μέχρι να χυλώσει, αλατίζουμε στο τέλος τη διαδικασίας. Στη συνέχεια θα πάρουμε το παντζάρι και θα το κόψουμε σε μικρά κομμάτια, θα το προσθέσουμε και αυτό μέσα στη κατσαρόλα με τη φάβα. Χτυπάμε την φάβα στο μπλέντερ μέχρι να γίνει κρέμα και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο μαϊντανό αλάτι πιπέρι και το χυμό από το μοσχολέμονο. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πάρει την υφή κρέμας η φάβα.

ΓΙΑ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ

Σε ένα τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και αφήνουμε σε μεσαία έως δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε αρχικά το κρεμμύδι και το ψιλοκομμένο φινόκιο, προσθέτουμε το σκόρδο, την κάπαρη και τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα τις καθαρισμένες γαρίδες και τα καλαμάρια, τον κουρκουμά, την καπνιστή πάπρικα, τον μάραθο και τον άνηθο και σοτάρουμε για 4 λεπτά ακόμα. Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού και με το βαλσάμικο ξύδι, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αποσύρουμε από την φωτιά.

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο video