search-button
cross-out

Αγία Βαρβάρα: Η συνταγή έθιμο που φτιάχνουμε την παραμονή της γιορτής της

Λίγοι γνωρίζουν το «γλυκό» έθιμο την παραμονή της Αγίας Βαρβάρας
Αγία Βαρβάρα: Η συνταγή έθιμο που φτιάχνουμε την παραμονή της γιορτής της

Πολλά είναι τα έθιμα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας για την γιορτή της Αγίας Βαρβάρας, με ένα από αυτά το γλυκό “βαρβάρα”.

Σύμφωνα με το newsbomb.gr πρόκειται για ένα επιδόρπιο με βρασμένο σιτάρι, στο οποίο προσθέτουμε τη ζάχαρη, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά και μοιάζει με τον ανατολίτικο Ασουρέ.

Το έθιμο της Βαρβάρας έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα και τα δείπνα της Εκάτης, και αργότερα προσαρμόστηκε από τον χριστιανισμό και τηρείται στη Θράκη μέχρι και σήμερα ως μέρος της λαϊκής λατρευτικής παράδοσης. Σύμφωνα με το έθιμο, η βαρβάρα ετοιμάζεται αποβραδίς και ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας μοιράζεται ζεστή και αχνιστή στα γειτονικά σπίτια.

Υλικά

  • Σιτάρι αποφλοιωμένο
  • ξηροί καρποί της αρεσκείας μας
  • ζάχαρη ή γλυκαντικό της επιλογής μας
  • σταφίδες
  • ξερά σύκα ή άλλα αποξηραμένα φρούτα
  • ρόδι
  • κανέλλα
  • κύμινο

Βήματα

  • Μουλιάζουμε το σιτάρι σε νερό για 6-8 ώρες.
  • Αφού το ξεπλύνουμε καλά, το βράζουμε σε μπόλικο νερό, για 30-45’ μέχρι να σκάσει το σιτάρι και να χυλώσει. Ίσως χρειαστεί έξτρα νερό, κατά τη διάρκεια του βρασμού. Ανακατεύουμε, ειδικά προς στο τέλος, για να μην μας κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Όσο ανακατεύουμε τόσο πιο πολύ χυλώνει το σιτάρι μας. (Θέλουμε να πετύχουμε μια υφή ελαφρώς πιο υδαρούς ριζότο).
  • Καβουρδίζουμε λίγο αλεύρι στο αντικολλητικό τηγάνι (3 κ.σ. για 500g σιτάρι) μέχρι να χρυσίσει, όχι να καεί. Διαλύουμε το αλεύρι σε λίγο κρύο νερό, το προσθέτουμε στη σούπα του σιταριού και ανακατεύουμε. Σε αυτό το στάδιο, μπορούμε να προσθέσουμε μια πρέζα αλάτι και λίγες σταφίδες για να φουσκώσουν.
  • Η βάρβαρα μας είναι έτοιμη! Μεταφέρουμε την ποσότητα που θέλουμε σε μπολάκι και προσθέτουμε ζάχαρη κατά βούληση (εγώ προσθέτω περίπου 2 κ.γ.) και από πάνω κανέλλα, τριμμένο καρύδι ή αμύγδαλο, καβουρδισμένο σουσάμι, ρόδι, αποξηραμένα φρούτα όπως σύκα ή βερίκοκα. Το έθιμο θέλει να έχουμε σύνολο 7 υλικά. Το μαγικό μπαχαρικό: το κύμινο. Προσθέστε λίγο κύμινο και θα με θυμηθείτε.

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Life

Latest

«Στο σπίτι μας δεν συνέβαινε τίποτα κακό» – Τι κατάθεσε ο 14χρονος γιος του αστυνομικού της Βουλής
Ελλάδα

«Στο σπίτι μας δεν συνέβαινε τίποτα κακό» – Τι κατάθεσε ο 14χρονος γιος του αστυνομικού της Βουλής

Υψηλή τηλεθέαση και την Τρίτη για τις “Αλήθειες με τη Ζήνα” που έφτασαν το 24,5%
Τηλεθέαση

Υψηλή τηλεθέαση και την Τρίτη για τις “Αλήθειες με τη Ζήνα” που έφτασαν το 24,5%

“Έξαλλος” ο Κανάκης με τον εικονολήπτη: «Ρε μη δείχνεις τα ροξάκια μας!»
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

“Έξαλλος” ο Κανάκης με τον εικονολήπτη: «Ρε μη δείχνεις τα ροξάκια μας!»

Πειθαρχικός έλεγχος στους ψυχολόγους και ψυχίατρους του ζευγαριού των αστυνομικών στην υπόθεση βιασμού των παιδιών
Ελλάδα

Πειθαρχικός έλεγχος στους ψυχολόγους και ψυχίατρους του ζευγαριού των αστυνομικών στην υπόθεση βιασμού των παιδιών

Αγία Βαρβάρα: Ποια είναι η Μεγαλομάρτυρας που εορτάζει σήμερα 04 Δεκεμβρίου
Ελλάδα

Αγία Βαρβάρα: Ποια είναι η Μεγαλομάρτυρας που εορτάζει σήμερα 04 Δεκεμβρίου

Γιώργος Δασκαλάκης: Ρίγη ανατριχίλας από το τελευταίο του τραγούδι πριν λίγες μέρες
Lifestyle

Γιώργος Δασκαλάκης: Ρίγη ανατριχίλας από το τελευταίο του τραγούδι πριν λίγες μέρες

To έγκλημα που συγκλόνισε την Ιταλία – Ισόβια στον δολοφόνο της 22χρονης Τζούλια – Τη μαχαίρωσε 70 φορές, την έβαλε σε σακούλες και την πέταξε σε χαντάκι
Κόσμος

To έγκλημα που συγκλόνισε την Ιταλία – Ισόβια στον δολοφόνο της 22χρονης Τζούλια – Τη μαχαίρωσε 70 φορές, την έβαλε σε σακούλες και την πέταξε σε χαντάκι

Οι φρικιαστικές περιγραφές της 13χρονης κόρης του αστυνομικού της Βουλής: Μας χτυπούσε με το γκλοπ και μας έκαιγε με αναπτήρα
Ελλάδα

Οι φρικιαστικές περιγραφές της 13χρονης κόρης του αστυνομικού της Βουλής: Μας χτυπούσε με το γκλοπ και μας έκαιγε με αναπτήρα

zinapost.gr