Λουκουμάδες παραλίας εύκολοι από την Εύα Παρακεντάκη
Eδώ παιδιά λέμε μόνο αλήθειες! Μην μου πείτε λοιπόν πως δεν έχετε πάει παραλία κάποια στιγμή και όταν πέρασε κάποιος πλανόδιος που πουλούσε λουκουμάδες δεν λαχταρήσατε έναν; (ίσως και να αγοράσατε). Τέλος λοιπόν στη λιγούρα μιας και από σήμερα θα μπορείτε να έχετε μαζί σας την αγαπημένη λιχουδιά μικρών και μεγάλων, κάθε φορά που πηγαίνετε […]Eδώ παιδιά λέμε μόνο αλήθειες!
Μην μου πείτε λοιπόν πως δεν έχετε πάει παραλία κάποια στιγμή και όταν πέρασε κάποιος πλανόδιος που πουλούσε λουκουμάδες δεν λαχταρήσατε έναν; (ίσως και να αγοράσατε).
Τέλος λοιπόν στη λιγούρα μιας και από σήμερα θα μπορείτε να έχετε μαζί σας την αγαπημένη λιχουδιά μικρών και μεγάλων, κάθε φορά που πηγαίνετε στην παραλία.
Σας την δίνω και πάω τρέχοντας να φτιάξω κι εγώ!
Υλικά
- 500 ml χλιαρό νερό
- 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
- 170 γρ. ζάχαρη
- 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1000-1100 γρ. αλεύρι ΓΟΧ
- 130 γρ. βούτυρο λιωμένο
- σπορέλαιο για τηγάνισμα
- ζάχαρη για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε το χλιαρό νερό και διαλύουμε τη μαγιά μαζί με μία κουταλιάς τη σούπας ζάχαρη. Προσθέτουμε δύο μεγάλες κουταλιές της σούπας αλεύρι, ανακατεύουμε να γίνει κουρκούτι και το αφήνουμε για 5’.
Βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, τα αυγά και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε το αλάτι στο αλεύρι και τα ρίχνουμε το βούτυρο μέσα στο μείγμα μας. Προσθέτουμε το αλεύρι και ξεκινάμε το ζύμωμα με τον γάντζο του μίξερ για 10 λεπτά.
Σκεπάζουμε τον κάδο και τον αφήνουμε σε ζεστό σημείο να διπλασιάσει τον όγκο του.
Βάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την χωρίζουμε στα δύο. Ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο 1 περίπου εκατοστού με τον πλάστη.
Κόβουμε κύκλους με το κουπ-πατ και μέσα τους μικρότερους με ένα μικρότερο στρογγυλό αντικείμενο. Ένα καπάκι αναψυκτικού για παράδειγμα.
Τους τοποθετούμε σε λαδόκολλες που έχουμε κόψει τετράγωνες για κάθε λουκουμά.
Σε μια κατσαρόλα με σπορέλαιο 5 εκ στο ύψος που έχουμε ζεστάνει καλά, ρίχνουμε τον πρώτο λουκουμά . Προτιμώ να τον ψήνω ένα-ένα για να μη μειωθεί η θερμοκρασία του λαδιού .Ρίχνουμε τον κάθε λουκουμά προσεκτικά μαζί με τη λαδόκολλα, η οποία ξεκολλάει σε λίγα δευτερόλεπτα μόλις υγρανθεί και τότε την αφαιρώ. Αφήνουμε να πάρει χρώμα για 2-3 λεπτά και τον γυρίζουμε και από την άλλη.
Βγάζουμε και ακουμπάμε τους λουκουμάδες μας πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
Όσο είναι ακόμα ζεστοί, ρίχνουμε έναν-έναν μέσα σε ένα πιάτο με μπόλικη κρυσταλλική ζάχαρη τον γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά να καλυφθεί απ όλες τις μεριές.
Λίγα λόγια για την Εύα
H Εύα Παρακεντάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα από Κρητικούς γονείς. Μεγάλωσε μέσα σε φούρνους και ζαχαροπλαστεία της οικογένειας. Σπούδασε δημόσιες σχέσεις και συνεργάστηκε 10 χρόνια με εταιρείες στην θέση της Διεύθυνσης προσωπικού. Παράλληλα παρακολουθούσε σεμινάρια γευσιγνωσίας και οινογνωσίας καθώς και σεμινάρια μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής .
Από το 2005 εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Ρέθυμνο όπου και ασχολήθηκε αποκλειστικά με την γαστρονομία. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει την δική της καθημερινή εκπομπή μαγειρικής Mama Mia στην Νέα τηλεόραση Κρήτης .
Συνεργάζεται με περιοδικά γεύσης και πολλά site γαστρονομικού ενδιαφέροντος . Διατηρεί το δικό της κανάλι στο Youtube και το δικό της site με συνταγές και συμβουλές μαγειρικής. Είναι εισηγήτρια σεμιναρίων μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής σε σχολές μαγειρικής.
Από φέτος είναι κριτής στον θεσμό 100 restaurant awards. Είναι μητέρα τριών παιδιών και λάτρεις του ευ ζην, της Ελληνικής διατροφής και προϊόντων αλλά και της τροφοσυλλογής.
Που θα την βρείτε:
https://evaparakentaki.com/
https://www.youtube.com/channel/UCx93nyCqjyAjbBqBf3bcsqg/
https://www.instagram.com/eva_parakentaki/
https://www.facebook.com/EvaInTasteland/