Μπριάμ με χταπόδι από την Εύα Παρακεντάκη

Αυτό το μπριάμ κάτι μου λέει πως δεν το έχετε δοκιμάσει ξανά. Γεμάτο  με όλα τα μυρωδάτα λαχανικά που βρίσκουμε σε αφθονία το καλοκαίρι  που απογειώνονται με το χταποδάκι μας. Μην το σκέφτεστε λεπτό. Φτιάξτε το και σίγουρα δεν θα το μετανιώσετε. Υλικά 3 μελιτζάνες 3 κολοκύθια 3 πατάτες 1 πράσινη πιπεριά 1  πιπεριά Φλωρίνης […]

Αυτό το μπριάμ κάτι μου λέει πως δεν το έχετε δοκιμάσει ξανά.

Γεμάτο  με όλα τα μυρωδάτα λαχανικά που βρίσκουμε σε αφθονία το καλοκαίρι  που απογειώνονται με το χταποδάκι μας.

Μην το σκέφτεστε λεπτό. Φτιάξτε το και σίγουρα δεν θα το μετανιώσετε.

Υλικά

  • 3 μελιτζάνες
  • 3 κολοκύθια
  • 3 πατάτες
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1  πιπεριά Φλωρίνης
  • 2 φρέσκιες ντομάτα
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • ½ ματσάκι μαιντανό
  • ¼ ματσάκι δυόσμο
  • ¼ ματσάκι άνηθο
  • Αλάτι-πιπέρι
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 1 χταπόδι 2 κιλών
  • 3 ποτήρια κόκκινο κρασί

Eκτέλεση 

Πλένω και καθαρίζω το χταπόδι. Βάζω σε ένα κατσαρόλι σε δυνατή φωτιάτο κρασί και το χταπόδι. Αφού πάρει βράση σκεπάζω και ψήνω για 1 ώρα.

Πλένω και κόβω ροδέλα τις μελιτζάνες, την πατάτα, τα κολοκύθια,τις πιπεριές, τα κρεμμύδια και την ντομάτα. Σε ένα πυρέξ τα βάζω σε όρθια θέση έτσι ώστε το ένα να ακουμπάει το άλλο, αλλά εναλλάξ.Μελιτζάνα, πιπεριά Φλωρίνης ντομάτα, κολοκύθι, κρεμμύδι, πατάτα, πιπεριά πράσινη. Ψιλοκόβουμε τα μυριστικά μας και τα αναμιγνύουμε με το ελαιόλαδο, το σκόρδο πολτοποιημένο, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα βάζο. Κουνάμε καλά και περιχύνουμε τα λαχανικά μας. Ψήνουμε στους 200 για μία 40 λεπτά περίπου. Βγάζουμε το πυρέξ από το φούρνο, κόβουμε το χταποδάκι μας μπουκιές και το χώνουμε ανάμεσα στα λαχανικά μας. Προσθέτουμε ½ ποτήρι από το ζωμό του χταποδιού και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά στο φούρνο στους 200.

Λίγα λόγια για την Εύα

H Εύα Παρακεντάκη  γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα από Κρητικούς γονείς. Μεγάλωσε μέσα σε φούρνους και ζαχαροπλαστεία της οικογένειας. Σπούδασε δημόσιες σχέσεις  και συνεργάστηκε 10 χρόνια με εταιρείες στην θέση της Διεύθυνσης προσωπικού. Παράλληλα παρακολουθούσε σεμινάρια γευσιγνωσίας και οινογνωσίας καθώς και σεμινάρια μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής .

  Από το 2005 εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Ρέθυμνο όπου και ασχολήθηκε αποκλειστικά με την γαστρονομία. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει την δική της καθημερινή εκπομπή μαγειρικής Mama Mia στην Νέα τηλεόραση Κρήτης .

Συνεργάζεται με περιοδικά γεύσης και πολλά site γαστρονομικού ενδιαφέροντος . Διατηρεί το δικό της κανάλι στο Youtube και το δικό της site με συνταγές και συμβουλές μαγειρικής. Είναι εισηγήτρια σεμιναρίων μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής  σε σχολές μαγειρικής.

Από φέτος είναι κριτής στον θεσμό 100 restaurant awards. Είναι μητέρα τριών παιδιών και λάτρεις του ευ ζην, της  Ελληνικής διατροφής και προϊόντων αλλά και της τροφοσυλλογής.

Που θα την βρείτε:

https://evaparakentaki.com/

https://www.youtube.com/channel/UCx93nyCqjyAjbBqBf3bcsqg/

https://www.instagram.com/eva_parakentaki/

https://www.facebook.com/EvaInTasteland/