Ο μουσακάς της Εύας Παρακεντάκη
Είναι μπελαλής, αλλά ποιος θα αρνηθεί ένα καλοψημένο και καλοσχηματισμένο κομμάτι μουσακά!;;; Σας απαντώ με βεβαιότητα…Κανείς! Το μεγάλο του ατού όμως είναι η πολύ πλούσια σάλτσα, η οποία έχει ως βάση της τη σάλτσα μπεσαμέλ, στην οποία προστίθεται τριμμένο κίτρινο τυρί(εγώ βάζω γραβιέρα), κρόκοι αυγών και τριμμένο μοσχοκάρυδο. Και που να έλεγα στη γιαγιά μου […]Είναι μπελαλής, αλλά ποιος θα αρνηθεί ένα καλοψημένο και καλοσχηματισμένο κομμάτι μουσακά!;;;
Σας απαντώ με βεβαιότητα…Κανείς!
Το μεγάλο του ατού όμως είναι η πολύ πλούσια σάλτσα, η οποία έχει ως βάση της τη σάλτσα μπεσαμέλ, στην οποία προστίθεται τριμμένο κίτρινο τυρί(εγώ βάζω γραβιέρα), κρόκοι αυγών και τριμμένο μοσχοκάρυδο.
Και που να έλεγα στη γιαγιά μου ότι αυτό που έφτιαχνε δεν λεγόταν μπεσαμέλ αλλά mornay sause! Θα γελούσε ακόμη!
Εγώ λοιπόν ζω γι αυτή την μικρή στιγμή ευτυχίας που γυρνάνε σπίτι και ρωτούν :
-“Μαμά τι μαγείρεψες;
-“Μουσακά”
Το χαμόγελο όλων στα αυτιά…και εγώ νιώθω η Super Ηρωίδα τους!
ΥΛΙΚΑ
Για τον κιμά
- 700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο-500 γρ κιμά χοιρινό
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι, μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 3 ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες
- 1 κ.σ. πελτέ
- ½κ.γ. ζάχαρη
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2-3 κόκκους μπαχάρι
- 1 ξυλάκι κανέλα
- αλάτι
Για την σως μορνέ (Mornay sauce)
- 120 γρ. βούτυρο
- 120 γρ. αλέυρι για όλες τις χρήσεις
- 1200 ml φρέσκο γάλα, χλιαρό
- πιπέρι και μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένα
- 1 φλ. γραβιέρα
- 3 κρόκους
Για τα λαχανικά
- 4 πατάτες
- 4 μεγάλα κολοκύθια
- 3 μεγάλες μελιτζάνες
- 1 φλ. γραβιέρα
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Κιμάς: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε τον κιμά. Όταν ο κιμάς τσιγαριστεί καλά, προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη, τις σκελίδες του σκόρδου, τα μπαχαρικά.Στη συνέχεια σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει για περίπου 40λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζωμό, στο τέλος η σάλτσα του κιμά θα πρέπει να μην έχει υγρά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τις σκελίδες του σκόρδου το ξυλάκι κανέλας και τα μπαχάρια και αφήνουμε τον κιμά στην άκρη.
Σως μορνέ : Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα γρήγορα. Ρίχνουμε το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, και χτυπάμε τους κρόκους αυγών, ρίχνουμε το τυρί και ενώνουμε. Προσθέτουμε τους χτυπημένους κρόκους και ανακατεύουμε γρήγορα την κρέμα μας . Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι (προσοχή στο αλάτι γιατί το τυρί είναι πικάντικο) . Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια υγρή πετσέτα για να μην κάνει κρούστα η μπεσαμέλ.
Λαχανικά : Καθαρίζουμε και τηγανίζουμε τα λαχανικά μας σε καυτό λάδι. Τα λαχανικά έχουν 1 εκατοστό πάχος και είναι κομμένα ροδέλες.Όταν τα τηγανίσουμε τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Σύνθεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200. Στρώνουμε τις πατάτες στο ταψί και πασπαλίζουμε με γραβιέρα,ρίχνουμε μία στρώση κιμά και στρώνουμε τις μελιτζάνες.Πασπαλίζουμε με γραβιέρα και ρίχνουμε άλλη μία στρώση κιμά. Στρώνουμε τα κολοκυθάκια τα πασπαλίζουμε με γραβιέρα και ρίχνουμε τον υπόλοιπο κιμά. Τέλος σκεπάζουμε με την μπεσαμέλ . Ψήνουμε για 60-70 λεπτά περίπου , ώσπου να ψηθεί η μπεσαμέλ και να αποκτήσει χρυσαφί χρώμα. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Λίγα λόγια για την Εύα
H Εύα Παρακεντάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα από Κρητικούς γονείς. Μεγάλωσε μέσα σε φούρνους και ζαχαροπλαστεία της οικογένειας. Σπούδασε δημόσιες σχέσεις και συνεργάστηκε 10 χρόνια με εταιρείες στην θέση της Διεύθυνσης προσωπικού. Παράλληλα παρακολουθούσε σεμινάρια γευσιγνωσίας και οινογνωσίας καθώς και σεμινάρια μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής .
Από το 2005 εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Ρέθυμνο όπου και ασχολήθηκε αποκλειστικά με την γαστρονομία. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει την δική της καθημερινή εκπομπή μαγειρικής Mama Mia στην Νέα τηλεόραση Κρήτης .
Συνεργάζεται με περιοδικά γεύσης και πολλά site γαστρονομικού ενδιαφέροντος . Διατηρεί το δικό της κανάλι στο Youtube και το δικό της site με συνταγές και συμβουλές μαγειρικής. Είναι εισηγήτρια σεμιναρίων μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής σε σχολές μαγειρικής.
Από φέτος είναι κριτής στον θεσμό 100 restaurant awards. Είναι μητέρα τριών παιδιών και λάτρεις του ευ ζην, της Ελληνικής διατροφής και προϊόντων αλλά και της τροφοσυλλογής.
Που θα την βρείτε:
https://evaparakentaki.com/
https://www.youtube.com/channel/UCx93nyCqjyAjbBqBf3bcsqg/
https://www.instagram.com/eva_parakentaki/
https://www.facebook.com/EvaInTasteland/