Κοτόπουλο Μιλανέζα από την Εύα Παρακεντάκη
Κοτόπουλο Μιλανέζα! Ένα από τα πιο ωραία κυριακάτικα φαγητά δίχως αμφιβολία! Φτιάξτε το και θα με θυμηθείτε Υλικά 1 κοτόπουλο 4 λίτρα νερό 3 καρότα ½ ματσάκι σέλινο 5 κόκκους πιπεριού 1 κρεμμύδι ξερό 2 δάφνη 1 κ.γ. αλάτι χυμό λεμονιού από ένα λεμόνι για το ρύζι: 2 φλυτζάνια ρύζι μακρύκοκκο παρμπόιλντ 1,25 lt. ζωμός […]Κοτόπουλο Μιλανέζα! Ένα από τα πιο ωραία κυριακάτικα φαγητά δίχως αμφιβολία!
Φτιάξτε το και θα με θυμηθείτε
Υλικά
- 1 κοτόπουλο
- 4 λίτρα νερό
- 3 καρότα
- ½ ματσάκι σέλινο
- 5 κόκκους πιπεριού
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 2 δάφνη
- 1 κ.γ. αλάτι
- χυμό λεμονιού από ένα λεμόνι
για το ρύζι:
- 2 φλυτζάνια ρύζι μακρύκοκκο παρμπόιλντ
- 1,25 lt. ζωμός
- 1 κ.σ. βούτυρο
- ½ κ.γ. αλάτι
- πιπέρι
- 1 φλ. αρακά
- 2 φλ. μανιτάρια σε φέτες
για τη σος σουπρέμ (sauce supreme)
- 75 γρ. αλεύρι
- 75 γρ. βούτυρο
- 150 ml κρασί λευκό
- 750 ml ζωμός κοτόπουλου
- 300 ml. κρέμα γάλακτος
- 150 ml γάλα
- ½ λεμόνι
- αλάτι , πιπέρι
Ετοιμάζουμε το κοτόπουλο και τον ζωμό:
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό,το αλάτι και το κοτόπουλο , να βράσουν σε δυνατή φωτιά. Μόλις βράσουν χαμηλώνουμε τη φωτιά και αρχίζουμε να αφαιρούμε τους αφρούς. Ρίχνουμε μέσα όλα τα υπόλοιπα υλικά για το κοτόπουλο. Τα βράζουμε για μία περίπου ώρα σε χαμηλή φωτιά.Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο, το αφήνουμενα κρυώσει και περνάμε τον ζωμό από μία λεπτή σίτα . Ξεκοκαλλίζουμε το κοτόπουλο μας και το κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια,σχεδόν μπουκίτσες με τα χέρια.
Ας φτιάξουμε και το ρύζι:
Βάζουμε τον ζωμό από το κοτόπουλο να βράσει και προσθέτουμε το ρύζι , χαμηλώνουμε και τη φωτιά. Σε επτά λεπτά προσθέτουμε τον αρακά και τα μανιτάρια , σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει περίπου 20’.¨Όταν το ρύζι μας είναι έτοιμο, προσθέτουμε μια γεμάτη κουταλιά καλό αγελαδινό βούτυρο και σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας το φαγητό μας και από πάνω βάζουμε το καπάκι έτσι ώστε να απορροφήσει τους υδρατμούς.
Σάλτσα supreme:
Λιώνουμε το βούτυρο μας σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα αυγοδάρτη (σύρμα) μέχρι να γίνει roux που ουσιαστικά είναι και η βάση της σάλτσας μας. Προσθέτουμε το κρασί και το λεμόνι και συνεχίζουμε προσθέτοντας λίγο-λίγο το ζωμό από το κοτόπουλο και ανακατεύουμε ,αμέσως βάζουμε και τη κρέμα συνεχίζοντας να ανακατεύουμε συνεχώς και δεν αφήνουμε να πάρει βράσει.Αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτάκια ακόμη μέχρι η σάλτσα μας να αρχίσει να δένει αλλά όχι να πήξει εντελώς, να είναι ρευστή.
Και τώρα στο δίσκο σερβιρίσματος
Σε μία φόρμα για κέικ, βάζουμε το μισό ρύζι και πιέζουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι. Στη συνέχεια βάζουμε τη μισή σάλτσα στο κοτόπουλο και το ανακατεύουμε καλά,προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου πάνω από το ρύζι και τέλος συμπληρώνουμε με το υπόλοιπο ρύζι, πιέζοντας και στα δύο στάδια ώστε να δέσουν μεταξύ τους όλα τα υλικά.
Τοποθετούμε μια πιατέλα ανάποδα πάνω απ’ τη φόρμα (όπως κάνουμε στο κέικ μας) και αναποδογυρίζουμε τη φόρμα,έτσι την ξεφορμάρουμε. Στη συνέχεια περιχύνουμε με τη σάλτσα. Και την υπόλοιπη σάλτσα τη βάζουμε σε μία σαλτσιέρα για να συμπληρώσει όποιος θέλει στο πιάτο του περισσότερη.
Λίγα λόγια για την Εύα
H Εύα Παρακεντάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα από Κρητικούς γονείς. Μεγάλωσε μέσα σε φούρνους και ζαχαροπλαστεία της οικογένειας. Σπούδασε δημόσιες σχέσεις και συνεργάστηκε 10 χρόνια με εταιρείες στην θέση της Διεύθυνσης προσωπικού. Παράλληλα παρακολουθούσε σεμινάρια γευσιγνωσίας και οινογνωσίας καθώς και σεμινάρια μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής .
Από το 2005 εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Ρέθυμνο όπου και ασχολήθηκε αποκλειστικά με την γαστρονομία. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει την δική της καθημερινή εκπομπή μαγειρικής Mama Mia στην Νέα τηλεόραση Κρήτης .
Συνεργάζεται με περιοδικά γεύσης και πολλά site γαστρονομικού ενδιαφέροντος . Διατηρεί το δικό της κανάλι στο Youtube και το δικό της site με συνταγές και συμβουλές μαγειρικής. Είναι εισηγήτρια σεμιναρίων μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής σε σχολές μαγειρικής.
Από φέτος είναι κριτής στον θεσμό 100 restaurant awards. Είναι μητέρα τριών παιδιών και λάτρεις του ευ ζην, της Ελληνικής διατροφής και προϊόντων αλλά και της τροφοσυλλογής.
Που θα την βρείτε:
https://evaparakentaki.com/
https://www.youtube.com/channel/UCx93nyCqjyAjbBqBf3bcsqg/
https://www.instagram.com/eva_parakentaki/
https://www.facebook.com/EvaInTasteland/