Καρπουζόπιτα ή καρπουζένια από την Εύα Παρακεντάκη

Την δοκίμασα στην Μήλο την καρπουζένια και μου πήρε τα μυαλά! Θα έλεγα ότι μου θυμίζει μουσταλευριά…αλλά και πάλι έχει κάτι άλλο,κάτι μοναδικά καλοκαιρινό που οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν. Θα δοκιμάσω να πω ότι είναι σαν να δαγκώνεις τον Ιούλιο! Yλικά 1.300-1.400 γρ. καρπούζι 1 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κ.σ. ελαιόλαδο για το ταψί 12 […]

Την δοκίμασα στην Μήλο την καρπουζένια και μου πήρε τα μυαλά!

Θα έλεγα ότι μου θυμίζει μουσταλευριά…αλλά και πάλι έχει κάτι άλλο,κάτι μοναδικά καλοκαιρινό που οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν.

Θα δοκιμάσω να πω ότι είναι σαν να δαγκώνεις τον Ιούλιο!

Yλικά

  • 1.300-1.400 γρ. καρπούζι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο για το ταψί
  • 12 γεμάτες κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γραμ. σουσάμι λευκό
  • 1 1/2  κ.σ. κανέλα
  • 3 κ.σ. μαύρες σταφίδες
  • 150 γρ. χοντροσπασμένα καρύδια
  • 5 κ.σ. μέλι

Για το σερβίρισμα

  • Παγωτό καιμάκι

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180.
Aφαιρούμε  τη φλούδα και τα εμφανή σπόρια. Το κόβουμε σε φέτες και το καθαρίζουμε εντελώς από  τα υπόλοιπα σπόρια. Βάζουμε τα κομμάτια σε ένα μεγάλο μπολ και με το χέρι, τα ζουλάμε-σπάμε και γίνονται   μικρότερα.

Προσθέτουμε στο καρπούζι τη ζάχαρη το μέλι, το ελαιόλαδο και την  κανέλα. Ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας ώστε τα υλικά να ενώνονται.Βάζουμε τα καρύδια, τις σταφίδες.

Λαδώνουμε πολύ καλά ένα ταψί ρηχό  του φούρνου. Πασπαλίζουμε με το μισό σουσάμι και μετά αδειάζουμε το μείγμα. Το ύψος του δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1.5 εκατ.
Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σουσάμι και την κανέλα .Ψήνουμε  για 45 λεπτά στους 180.

Στην συνέχεια αφήνουμε την καρπουζόπιτα να κρυώσει.

Μια μπάλα παγωτό καϊμάκι ταιριάζει απόλυτα.

Λίγα λόγια για την Εύα

H Εύα Παρακεντάκη  γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα από Κρητικούς γονείς. Μεγάλωσε μέσα σε φούρνους και ζαχαροπλαστεία της οικογένειας. Σπούδασε δημόσιες σχέσεις  και συνεργάστηκε 10 χρόνια με εταιρείες στην θέση της Διεύθυνσης προσωπικού. Παράλληλα παρακολουθούσε σεμινάρια γευσιγνωσίας και οινογνωσίας καθώς και σεμινάρια μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής .

  Από το 2005 εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Ρέθυμνο όπου και ασχολήθηκε αποκλειστικά με την γαστρονομία. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει την δική της καθημερινή εκπομπή μαγειρικής Mama Mia στην Νέα τηλεόραση Κρήτης .

Συνεργάζεται με περιοδικά γεύσης και πολλά site γαστρονομικού ενδιαφέροντος . Διατηρεί το δικό της κανάλι στο Youtube και το δικό της site με συνταγές και συμβουλές μαγειρικής. Είναι εισηγήτρια σεμιναρίων μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής  σε σχολές μαγειρικής.

Από φέτος είναι κριτής στον θεσμό 100 restaurant awards. Είναι μητέρα τριών παιδιών και λάτρεις του ευ ζην, της  Ελληνικής διατροφής και προϊόντων αλλά και της τροφοσυλλογής.

Που θα την βρείτε:

https://evaparakentaki.com/

https://www.youtube.com/channel/UCx93nyCqjyAjbBqBf3bcsqg/

https://www.instagram.com/eva_parakentaki/

https://www.facebook.com/EvaInTasteland/