Εκμέκ της Εύας Παρακεντάκη με τσουρέκι που περίσσεψε

Σας περίσσεψε τσουρέκι από το Πάσχα και δεν ξέρετε τι να το κάνετε; Μην ανησυχείτε! Μεταμορφώστε το τσουρέκι σας σε ένα λαχταριστό εκμέκ σύμφωνα με την συνταγλη που σας δίνω! Υλικά 1 τσουρέκι Για το σιρόπι θα χρειαστείτε 350ml νερό 400γρ. ζάχαρη 1 βανιλίνη Για την Κρέμα Μαστίχας θα χρειαστείτε 230 γρ. ζάχαρη ½ κ.γ. […]

Σας περίσσεψε τσουρέκι από το Πάσχα και δεν ξέρετε τι να το κάνετε;

Μην ανησυχείτε!

Μεταμορφώστε το τσουρέκι σας σε ένα λαχταριστό εκμέκ σύμφωνα με την συνταγλη που σας δίνω!

Υλικά

  • 1 τσουρέκι

Για το σιρόπι θα χρειαστείτε

  • 350ml νερό
  • 400γρ. ζάχαρη
  • 1 βανιλίνη

Για την Κρέμα Μαστίχας θα χρειαστείτε

  • 230 γρ. ζάχαρη
  • ½ κ.γ.  μαστίχα
  • 220 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 800 ml γάλα φρέσκο
  • 4 αυγά
  • 100γρ. κορν φλάουρ
  • 100γρ. βούτυρο κομμένο σε κύβους

Για την σαντιγί θα χρειαστείτε

  • 700γρ. κρέμα γάλακτος 35% παγωμένη
  • 70γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 βανιλίνη
  • Ξύσμα ενός πορτοκαλιού

Προετοιμασία βήμα- βήμα:
Κόβουμε το τσουρέκι μας σε φέτες με πάχος 3 εκατοστών περίπου, τις βάζουμε σε ένα πυρέξ.Το βάζουμε στο φούρνο στους 180 για 15-20 λεπτά να ξεραθεί λίγο, έτσι ώστε να ποτιστεί καλύτερα με το σιρόπι μας.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι:

Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά. Και όταν βράσει το σιρόπι μας για 5 λεπτά, σιροπιάζουμε τις φέτες τσουρεκιού με προσοχή ρίχνοντας σιγά-σιγά να απορροφούν το σιρόπι .Αφήνουμε να κρυώσουν.

Ετοιμάζουμε την κρέμα:

Ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα τη μαστίχα σε σκόνη, τη ζάχαρη μαζί με το γάλα και θερμαίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Στο μεταξύ σε μία μπασίνα μεγάλη χτυπάμε με σύρμα, την κρέμα γάλακτος, τα αυγά και το κορν φλάουρ μέχρι το κορν φλάουρ  να διαλυθεί καλά.

Προσθέτουμε στη μπασίνα  πολύ σιγά  το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα.

Περνάμε το μείγμα από λεπτό σουρωτήρι για να κρατήσουμε τυχόν σβόλους από το κορν φλάουρ και το επιστρέφουμε στην κατσαρόλα. Το αφήνουμε να πάρει μια βράση και να δέσει ή κρέμα μας.

Όταν αρχίσει να πήζει απομακρύνουμε από τη φωτιά χωρίς να σταματήσουμε να ανακατεύουμε. Όταν η κρέμα είναι έτοιμη, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας (αυτό μπορεί να γίνει και στο μίξερ με το σύρμα. Αυτό που θέλουμε είναι  να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Στρώνουμε πάνω στα τσουρέκια μας.

Για τη σαντιγί
Χτυπάμε τα υλικά μας στη γρήγορη ταχύτητα του μίξερ μέχρι να πάρουμε μία κρέμα σαντιγί που να στέκεται στο σύρμα. Δε χτυπάμε παραπάνω από όσο πρέπει γιατί θα μας κόψει.

Σερβίρισμα:

Αφού βάλουμε το γλυκό μας στο ψυγείο 1 ώρα να σφίξει η κρέμα την οποία την καλύπτουμε με μεμβράνη στη συνέχεια στολίζουμε με κορνέ την σαντιγί μας, όταν έχει παγώσει εντελώς το γλυκό μας. Πασπαλίζουμε με φιστίκι Αιγίνης.

Λίγα λόγια για την Εύα

H Εύα Παρακεντάκη  γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα από Κρητικούς γονείς. Μεγάλωσε μέσα σε φούρνους και ζαχαροπλαστεία της οικογένειας. Σπούδασε δημόσιες σχέσεις  και συνεργάστηκε 10 χρόνια με εταιρείες στην θέση της Διεύθυνσης προσωπικού. Παράλληλα παρακολουθούσε σεμινάρια γευσιγνωσίας και οινογνωσίας καθώς και σεμινάρια μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής .

  Από το 2005 εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Ρέθυμνο όπου και ασχολήθηκε αποκλειστικά με την γαστρονομία. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει την δική της καθημερινή εκπομπή μαγειρικής Mama Mia στην Νέα τηλεόραση Κρήτης .

Συνεργάζεται με περιοδικά γεύσης και πολλά site γαστρονομικού ενδιαφέροντος . Διατηρεί το δικό της κανάλι στο Youtube και το δικό της site με συνταγές και συμβουλές μαγειρικής. Είναι εισηγήτρια σεμιναρίων μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής  σε σχολές μαγειρικής.

Από φέτος είναι κριτής στον θεσμό 100 restaurant awards. Είναι μητέρα τριών παιδιών και λάτρεις του ευ ζην, της  Ελληνικής διατροφής και προϊόντων αλλά και της τροφοσυλλογής.

Που θα την βρείτε:

Συνταγές Μαγειρικής

https://www.youtube.com/channel/UCx93nyCqjyAjbBqBf3bcsqg/

https://www.instagram.com/eva_parakentaki/

https://www.facebook.com/EvaInTasteland/