Ντάκος έτσι…και αλλιώς…από την Εύα Παρακεντάκη και τον Παραδοσιακό Φούρνο Ντουρουντού
Η κλασική εκδοχή του Κρητκού ντάκου και μία λίγο διαφορετική, με καραμελωμένα ντοματίνια στο πετιμέζι, εξίσου νόστιμη, που σίγουρα θα σε κάνει να πεις μμμμμμ! Η κριθαροκουλούρα λοιπόν από τον Φούρνο Ντουρουντούς είναι για μένα η πιο νόστιμη που έχω δοκιμάσει. (και για να μην το ξεχάσω τα προϊόντα Ντουρουντούς τα βρίσκουμε σε όλη την Ελλάδα […]Η κλασική εκδοχή του Κρητκού ντάκου και μία λίγο διαφορετική, με καραμελωμένα ντοματίνια στο πετιμέζι, εξίσου νόστιμη, που σίγουρα θα σε κάνει να πεις μμμμμμ!
Η κριθαροκουλούρα λοιπόν από τον Φούρνο Ντουρουντούς είναι για μένα η πιο νόστιμη που έχω δοκιμάσει. (και για να μην το ξεχάσω τα προϊόντα Ντουρουντούς τα βρίσκουμε σε όλη την Ελλάδα σε επιλεγμενα καταστήματα). Μου αρέσει η παράδοση αλλά και η εξέλιξη, οπότε για το πασχαλινό σας τραπέζι σας έχω, ντάκο κλασσικό και μία αλλιώτικη εκδοχή.
Ήξερες ότι τον ντάκο σε πολλά μέρη της Κρήτης τον λέμε “κουκουβάγια”;!
Ντάκος Κλασσικός
Υλικά
- Ντομάτα
- 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
- Ρίγανη
- Αλάτι
- 100 γρ. Ξινομυζήθρα ή φέτα τρίμμα
Εκτέλεση
Τρίβουμε την ντομάτα σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι μέσα στην ντομάτα μας και το αλάτι. Ανακατεύουμε, σε ένα πιάτο τοποθετούμε τον ντάκο. Βάζουμε από πάνω τη ντομάτα, την ξινομυζήθρα ή φέτα τριμμένη και τη ρίγανη. Προσθέτουμε λίγο λάδι ακόμη.
Ντάκος αλλιώς
Υλικά
- Ντοματίνια
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- 1 σφηνάκι πετιμέζι
- Αλάτι
- 100 γρ. Ξινομυζήθρα ή φέτα τριμμένη ή κρεμώδες τυρί
Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα ντοματίνια για 3-4 λεπτά. Στη συνέχεια αλατοπιπερώνω και ρίχνω το πετιμέζι. Καραμελώνω τα ντοματίνια μου για 2 λεπτά ακόμη και αποσύρω από τη φωτιά. Σε ένα πιάτο βάζω ένα ντάκο και ζουλάω πάνω του 2-3 ντοματίνια με το λαδάκι από το τηγάνι. Απλώνω ξινομυζήθρα ή φέτα τριμμένη ή κρεμώδες τυρί, πασπαλίζω ρίγανη και βάζω 2-3 ντοματίνια από πανω μαζί με το λάδι και το πετιμέζι από το τηγάνι μου.
Δείτε βήμα βήμα και τις 2 συνταγές στο You Tube πατώντας ΕΔΩ
Παραδοσιακός Φούρνος Ντουρουντούς-Η ιστορία μας
Η γιαγιά μας η Άννα ερχόμενη από το φαράγγι της Σαμαριάς για να παντρευτεί στα Σφακιά, έφερε μαζί της όλα τα μυστικά της μαγειρικής της. Αυτά τα μυστικά σύντομα τα μοιράστηκε με τις κόρες και τη νύφη της ενώ, με τη σειρά τους εκείνες τα κληροδότησαν σ’ εμάς, τα παιδιά τους…
Όπως είναι λοιπόν λογικό, οι παιδικές μας αναμνήσεις συνοδεύονται από μυρωδιές, γεύσεις και αρώματα τα οποία έχουν παραμείνει αναλλοίωτα στο μυαλό μας. Κι αυτά ακριβώς είναι τα εφόδια μας σε ένα ταξίδι που σας θέλουμε συνοδοιπόρους. Ελάτε να εξερευνήσουμε μαζί τα γευστικά μονοπάτια των Σφακίων και γνωρίστε το ξεχωριστό εκείνο κομμάτι της παράδοσης του τόπου μας. Η γιαγιά μας έλεγε:
“Αν θες παιδάκι μου να κανείς κάτι καλό, κάντο με τα χεράκια σου…”.
Διαβάστε περισσότερα για τον Παραδοσιακό Φούρνο Ντουρουντούς ΕΔΩ
Λίγα λόγια για την Εύα
H Εύα Παρακεντάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα από Κρητικούς γονείς. Μεγάλωσε μέσα σε φούρνους και ζαχαροπλαστεία της οικογένειας. Σπούδασε δημόσιες σχέσεις και συνεργάστηκε 10 χρόνια με εταιρείες στην θέση της Διεύθυνσης προσωπικού. Παράλληλα παρακολουθούσε σεμινάρια γευσιγνωσίας και οινογνωσίας καθώς και σεμινάρια μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής .
Από το 2005 εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Ρέθυμνο όπου και ασχολήθηκε αποκλειστικά με την γαστρονομία. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει την δική της καθημερινή εκπομπή μαγειρικής Mama Mia στην Νέα τηλεόραση Κρήτης .
Συνεργάζεται με περιοδικά γεύσης και πολλά site γαστρονομικού ενδιαφέροντος . Διατηρεί το δικό της κανάλι στο Youtube και το δικό της site με συνταγές και συμβουλές μαγειρικής. Είναι εισηγήτρια σεμιναρίων μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής σε σχολές μαγειρικής.
Από φέτος είναι κριτής στον θεσμό 100 restaurant awards. Είναι μητέρα τριών παιδιών και λάτρεις του ευ ζην, της Ελληνικής διατροφής και προϊόντων αλλά και της τροφοσυλλογής.
Που θα την βρείτε:
https://www.youtube.com/channel/UCx93nyCqjyAjbBqBf3bcsqg/
https://www.instagram.com/eva_parakentaki/
https://www.facebook.com/EvaInTasteland/