Σμυρνέικα πασχαλινά κουλουράκια από την Εύα Παρακεντάκη!
Τα Σμυρναίικα από τα ΄χέρια της γιαγιάς μου… “μερικά πλάθονται βαρκάκια για να φέρνουν τα αρώματα της Σμύρνης στην κουζίνα σου,…” Έτσι μου έλεγε και πως να το ξεχάσω. Και σήμερα εγώ με τη σειρά μου το είπα στην κόρη μου! Έτσι είναι ο κύκλος της ζωής .Από Γιαγιά σε εγγονή,από μάνα σε κόρη! Και […]Τα Σμυρναίικα από τα ΄χέρια της γιαγιάς μου…
“μερικά πλάθονται βαρκάκια για να φέρνουν τα αρώματα της Σμύρνης στην κουζίνα σου,…”
Έτσι μου έλεγε και πως να το ξεχάσω. Και σήμερα εγώ με τη σειρά μου το είπα στην κόρη μου! Έτσι είναι ο κύκλος της ζωής .Από Γιαγιά σε εγγονή,από μάνα σε κόρη! Και οι βαρκούλες συνεχίζουν να μεταφέρουν αρώματα από γενιά σε γενιά.
Υλικά
- 250 γρ βούτυρο αγελαδινό
- 6 κρόκοι αυγών
- 400 γρ ζάχαρη
- 200 γρ γάλα
- 2 κ.σ αμμωνία
- 3-4 βανιλίνες
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για την επάλειψη
- 2 αυγά
- ½ φλ. γάλα εβαπορέ
Εκτέλεση
Αφρατεύουμε την ζάχαρη με το βούτυρο και αφού λιώσει η ζάχαρη ρίχνουμε ένα-ένα τους κρόκους. Διαλύουμε την αμμωνία μέσα στο γάλα και προσθέτουμε στο μείγμα μας.Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο.Και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα ζυμαράκι το οποίο είναι αφράτο και δεν κολλάει.
Πλάθουμε βαρκάκια,πλεξουδάκια και ότι σχέδιο αγαπάτε.
Αλείφουμε με αυγό και γάλα τα κουλουράκια μας και πασπαλίζουμε με κροκάν αμυγδάλου η ζαάχαρη.Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.
Λίγα λόγια για την Εύα
H Εύα Παρακεντάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα από Κρητικούς γονείς. Μεγάλωσε μέσα σε φούρνους και ζαχαροπλαστεία της οικογένειας. Σπούδασε δημόσιες σχέσεις και συνεργάστηκε 10 χρόνια με εταιρείες στην θέση της Διεύθυνσης προσωπικού. Παράλληλα παρακολουθούσε σεμινάρια γευσιγνωσίας και οινογνωσίας καθώς και σεμινάρια μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής .
Από το 2005 εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Ρέθυμνο όπου και ασχολήθηκε αποκλειστικά με την γαστρονομία. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει την δική της καθημερινή εκπομπή μαγειρικής Mama Mia στην Νέα τηλεόραση Κρήτης .
Συνεργάζεται με περιοδικά γεύσης και πολλά site γαστρονομικού ενδιαφέροντος . Διατηρεί το δικό της κανάλι στο Youtube και το δικό της site με συνταγές και συμβουλές μαγειρικής. Είναι εισηγήτρια σεμιναρίων μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής σε σχολές μαγειρικής.
Από φέτος είναι κριτής στον θεσμό 100 restaurant awards. Είναι μητέρα τριών παιδιών και λάτρεις του ευ ζην, της Ελληνικής διατροφής και προϊόντων αλλά και της τροφοσυλλογής.
Που θα την βρείτε:
https://www.youtube.com/channel/UCx93nyCqjyAjbBqBf3bcsqg/
https://www.instagram.com/eva_parakentaki/
https://www.facebook.com/EvaInTasteland/