Συγκλόνισε ο αναισθησιολόγος στην κατάθεση του για την Τζωρτζίνα: Έλεγα μη φύγεις, μη φύγεις, δεν θα πεθάνεις, όχι και εσύ…
Ήταν συγκλονιστική στιγμή...Η δίκη για την υπόθεση της Πάτρας συνεχίζεται και ο συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορουμένης μάνας, Aλέξης Κούγιας στρέφεται κατά της παιδιάτρου.
Την Πέμπτη συνεχίστηκε η δίκη με την κατάθεση του αναισθησιολόγου του Καραμανδάνειου, κ. Ιωάννης Χασαπόπουλος, ο οποίος συγκλόνισε με όσα είπε:
“Ήμουν ο αναισθησιολόγος στο Καραμανδάνειο. Την ημέρα εκείνη είχα εφημερία, ήμουν εκεί μέχρι το μεσημέρι και μετά στο σπίτι σε ετοιμότητα. Εκεί δέχθηκα κλήση από το νοσοκομείο να έρθω γρήγορα για επείγον περιστατικό. Μέσα σε πέντε λεπτά ήμουν στο νοσοκομείο, όρμησα στο θάλαμο, το παιδί δεν είχε σφυγμό, δεν είχε αναπνοή. Οι συνάδελφοι είχαν ξεκινήσει ΚΑΡΠΑ, θωρακικές συμπιέσεις και τεχνητή αναπνοή. Από όταν πήγα ανέλαβα επικεφαλής, κάναμε αμέσως διασωλήνωση και ζήτησα απινιδωτή. Συνεχίσαμε ΚΑΡΠΑ, δίνοντας δόσεις αδρεναλίνης και κάνοντας απινιδώσεις. Δεν μπορώ να περιγράψω την ένταση της στιγμής. Το άγχος, το στρες. Μόνο αν ζήσεις κάτι τέτοιο μπορείς… είναι πολύ δύσκολο για ένα γιατρό να αντιμετωπίσει τέτοιο περιστατικό και μάλιστα σε παιδί. Ρωτούσα τους γιατρούς γιατί νοσηλεύεται το παιδί. Μου είπαν για αναφερόμενους σπασμους, ρώτησα αν παθαίνει επιληπτικούς σπασμούς, μου λένε όχι, αλλά η οικογένεια έχει χάσει άλλα 2 παιδιά. Εκείνη τη στιγμή έγινε μια έκρηξη στον εγκέφαλό μου. Πριν λίγες ημέρες είχε έρθει στο νοσοκομείο η Ίριδα, στα εξωτερικά ιατρεία. Είχε κατέβει μια συνάδελφος καταταραγμένη, το μωρό ήταν ήδη νεκρό όταν ήρθε στο νοσοκομείο. Έγινε αυτή η έκρηξη στο κεφάλι μου και σκέφτηκα ότι αυτό το παιδί πρέπει να ζήσει. Έκανα τεράστια προσπάθεια. Συμπιέσεις, αδρεναλίνες, αμπούλες, επαναλαμβανόμενα. Έλεγα μη φύγεις, μη φύγεις, δεν θα πεθάνεις, όχι και εσυ. Είχαν περάσει τρια τέταρτα και ήμασταν απελπισμένοι ότι δεν γίνεται τίποτα. Είμαστε έτοιμοι να την αφήσουμε. Ξαφνικά είδαμε μια ένδειξη στο μόνιτορ. Λέμε συνεχίζουμε! Και μετά από λίγο το παιδί απέκτησε ξανά ρυθμό στην καρδιά. Αποκαταστάθηκαν οι σφίξεις και η αναπνοή. Ήταν συγκλονιστική στιγμή και αρχίσαμε να κλαίμε. Ακόμα και εγώ που είμαι τόσο έμπειρος, δεν μπόρεσα να συγκρατήσω τη συγκίνηση όταν είδα το παιδί να γυρίζει στη ζωή.
Είδα τους γονείς μετά στο θάλαμο, τους είπα ότι επέζησε της ανακοπής αλλά δεν ξέρουμε την εξέλιξη της υγείας του. Τους εξήγησα ότι έπρεπε να διακομιστεί στο Ρίο. Τους είπα καλό κουράγιο και συνόδευσα το παιδί στη μονάδα του Ρίου. Ήταν εκεί ο διευθυντής ο κ.Ηλιάδης, του εξήγησα τι συνέβη και μετά αποχώρησα. Είδα πάλι τους γονείς έξω από τη μονάδα, τους είπα δύο λόγια παρηγοριάς, ότι η κατάσταση ήταν πολύ σοβαρή. Αυτή ήταν η δική μου παρέμβαση.
Πρόεδρος: Τι σημαίνει διασωλήνωση;
Αναισθησιολόγος: Περνάμε ένα σωλήνα μέχρι τον πνεύμονα, για να μην αποφραχθεί ο αεραγωγός.
Πρόεδρος: Έχει ακουστεί ένα βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών. Είχατε εσείς τετοιο;
Αναισθησιολόγος: Φυσικά όπως όλοι οι γιατροί, σε κάθε κλήση έχουμε μαζί ό,τι μπορεί να χρειαστεί.
Πρόεδρος: Τι έχει μέσα;
Αναισθησιολόγος: Ο,τι μπορεί να χρειαστεί για την αναζωογόνηση. Καθετήρες, φάρμακα, ορούς, διαλύτες…
Πρόεδρος: Τι φάρμακα έχετε;
Αναισθησιολόγος:Κυρίως αδρεναλίνη αλλά μπορεί και άλλα φάρμακα, όπως ατροπίνη, ινότροπα, κορτιζόνη, κατασταλτικά, μυοχαλαρωτικά…
Πρόεδρος: Γνωρίζετε τι είναι η κεταμίνη;
Αναισθησιολόγος:Φυσικά. Είναι ένα αναισθησιολογικό φάρμακο. Χρησιμοποιείται και στα παιδιά και στους ενήλικες. Στα παιδιά, κυρίως είναι ενα φάρμακο στην αναισθησιολογική φαρέτρα. Επιλέγει ο γιατρός ανάλογα με το περιστατικό.
Πρόεδρος: Είχατε μέσα στο βαλιτσάκι σας κεταμίνη;
Αναισθησιολόγος: Ναι.
Πρόεδρος: Την χρησιμοποιήσατε;
Αναισθησιολόγος: Όχι. Δεν υπήρχε λόγος γιατί το παιδί ηταν νεκρό.Κεταμίνη χρησιμοποιούμε για να καταστείλουμε κάποιον. Όταν η Τζωρτζίνα ξεκίνησε και επανήλθαν οι ζωτικες της λειτουργίες και τα αντανακλαστικά, τότε της έδωσα ένα κατασταλτικό και ένα μυοχαλαρωτικό για να μπορεί να ανέχεται το σωλήνα και να γίνει η διακομιδή.
Πρόεδρος: Αυτές οι ουσίες όπως η κεταμίνη πώς λειτουργούν; Ανιχνεύονται μετά και με ποιες εξετάσεις;
Αναισθησιολόγος:Η επιστήμη που ασχολείται με αυτά είναι η φαρμακολογία. Μπορούν να προσδιοριστούν αυτοί οι παράγοντες σε συγκεκριμένες εξετάσεις.
Πρόεδρος: Παμε λίγο πίσω, όταν μπήκατε στο θάλαμο. Θυμάστε κάτι από την εικόνα του παιδιου;
Αναισθησιολόγος:Η εικόνα ήταν ενός νεκρού παιδιού. Ήταν χλωμό με μελανά άκρα. Το στόμα του ήταν γεμάτο σάλια, μου έκανε εντύπωση αυτό, ήταν πολύ δύσκολη η διασωλήνωσή του.
Πρόεδρος: Τα 50 λεπτά της ανάνηψης μπορεί να σημαίνουν ότι είχε πολύ ώρα που είχε σταματήσει η καρδιά;
Αναισθησιολόγος:Δεν μπορούμε να το ξέρουμε αυτό.
Εισαγγελέας: Η νοσηλεύτρια που πήγε πρώτη στο δωμάτιο μετά την ανακοπή είπε ότι το παιδί ήταν στο μέσο του κρεβατιού και χωρίς ρινικό οξυγόνο. Μπορεί να εξηγηθεί αυτό ιατρικα;
Αναισθησιολόγος: Συνήθως πριν μια ανακοπή υπάρχουν σημεία. Ποτέ δεν έχω ακούσει κάποιο περιστατικό τόσο αιφνίδιο. Ένα παιδί που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, θα έχει τέτοια ορατά σημάδια. Το παιδί δεν ξέρουμε ακριβώς πώς αντέδρασε. Νομίζω ότι ήταν στο θάλαμο μόνο η μητέρα, μόνο αυτή μπορεί να το περιγράψει.
Εισαγγελέας: Η ίδια στην ανακριτρια είπε ότι το παιδί σηκώθηκε και έπεσε απότομα πίσω. Εμπίπτει αυτό στα πρόδρομα σημεια;
Αναισθησιολόγος: Δεν μπορώ να το εξηγήσω αυτό. Η περιγραφή δεν μου φαίνεται ιατρικά εξηγήσιμη. Δεν έχω δει τέτοιο θάνατο. Μου φαίνεται λίγο θεατρικό αυτό”.
Δείτε το video από την εκπομπή “Αλήθειες με τη Ζήνα”
Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.