Ο διεθνούς φήμης Έλληνας γλύπτης Νίκος Φλώρος ξεκαθαρίζει: Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στα ιερά σύμβολα για όλες τις θρησκείες…
Όσα είπε στις Αλήθειες με τη Ζήνα
Ο διεθνούς φήμης Έλληνας γλύπτης Νίκος Φλώρος έχει χαρακτηριστεί ως πρεσβευτής της σύγχρονης ελληνικής τέχνης και έχει τιμηθεί με σειρά διεθνών διακρίσεων για την προσφορά του στην πολιτιστική διπλωματία της Ελλάδας με τη διεθνή κοινότητα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που επιμελήθηκε ο Σπύρος Σιγουρος στις Αλήθειες με τη Ζήνα ο καταξιωμένος καλλλιτέχνης γεννήθηκε στην Τρίπολη Αρκαδίας αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε γλυπτική στην Σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι και επίσης κλασικό πιάνο, αρχαία δραματική τέχνη και σχέδιο στην Αθήνα, ενώ εργάστηκε σε πολλές μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, έχοντας ως βάση του τη Νέα Υόρκη.
Πάντα με συγκίνηση αναφέρει ο Νίκος Φλώρος ότι προέρχεται από μια οικογένεια επαναστατών και ηρώων.
Οι καλλιτεχνικές δημιουργίες του έχουν φιλοξενηθεί σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων πολλών σημαντικών μουσείων, όπως: η Πορτογαλική και η Ρωσική Ακαδημία Καλών Τεχνών, το Κρατικό Μουσείο Τσαρίτσινο στη Μόσχα -όπου θαύμασαν τα έργα του πάνω από 11.000.000 επισκέπτες- το Εθνικό Μουσείο Γυναικών Καλλιτεχνών στην Ουάσιγκτον, τα ανάκτορα Χόφμπουργκ στη Βιέννη και το Παλάτι του Μόντε Κάρλο στο Μονακό, η Όπερα της Μπολόνια, το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο στο Άμπου Ντάμπι (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Μπενάκειο στην Αθήνα, το Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας και το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο υπό την αιγίδα της UNESCO, μεταξύ πολλών άλλων.
Τα έργα του αποτελούν μια σειρά καλλιτεχνημάτων η οποία απαρτίζεται από γλυπτά κοστούμια και πορτραίτα γνωστών προσωπικοτήτων –που φέρνουν μνήμες του παρελθόντος- όλα φτιαγμένα εξολοκλήρου από κομμάτια ανακυκλώσιμου αλουμινίου από κουτάκια αναψυκτικών, σαν τεράστια ψηφιδωτά.
Έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών της Λισαβόνας με το Χρυσό Παράσημο, από τη Ρωσική Ακαδημία Καλών Τεχνών, το Ίδρυμα Άλμπερτ Σβάιτσερ της Βιέννης με το Χρυσό Μετάλλιο Τεχνών και Επιστημών και με τον Αυστριακό Μεγαλόσταυρο, ενώ έχει λάβει και το «Αριστείο Global Thinkers Forum 2013». Επιπλέον, βραβεύτηκε από τον διευθυντή του Μητροπολιτικού Μουσείου Κοστουμιών στη Νέα Υόρκη για το κοστούμι «Red Queen Elizabeth», όπως και από τη Γαλλική Εταιρεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς για το κοστούμι «Silver Elizabeth 1». Πολλές άλλες σημαντικές διακρίσεις ανά τον κόσμο βρίσκονται στο βιογραφικό του.
Ο Νίκος Φλώρος εργάζεται μόνος του, χωρίς βοηθούς, δημιουργώντας την κάθε συλλογή έργων του κατά τη διάρκεια πολλών ετών.
Πρόκειται για απαιτητικές κατασκευές ως προς τη σύνθεσή τους. Δεν έχει την πολυτέλεια του έτοιμου υλικού όπως έχουν πολλοί καλλιτέχνες, επομένως, πρέπει να φτιάχνει το πρωταρχικό υλικό του από το μηδέν
Μεταξύ άλλων, σημαντική τιμή ήταν για τον Νίκο Φλώρο και η φιλοξενία των έργων του στο σπίτι-μουσείο του Ελ Γκρέκο, στο Τολέδο της Ισπανίας, το οποίο για πρώτη φορά στην ιστορία του εξέθεσε έργα σύγχρονου καλλιτέχνη. Ένα ακόμη σημαντικό γεγονός ήταν το ότι η τέχνη του επιλέχθηκε από το Υπουργείο Παιδείας της Βραζιλίας για να συμπεριληφθεί στα σχολικά εγχειρίδια διδασκαλίας.
Έχει κατοχυρώσει την ιδέα του στη Νέα Υόρκη, δεδομένου ότι ξεκίνησε από εκεί αυτό το καινούργιο είδος τέχνης. Αυτή η καλλιτεχνική μορφή μπορεί να χαρακτηριστεί ως σουρεαλισμός βασισμένος στην pop art.
Το 2019, στην παγκόσμια έκθεση για τη διαχείριση του περιβάλλοντος Ως -επίσημος προσκεκλημένος της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων παρουσίασε και το φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από 3.000 αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικών πορτρέτο τού Διαδόχου Πρίγκιπα του Άμπου Ντάμπι.Το πορτρέτο του εντυπωσίασε τη Βασιλική Οικογένεια και αγοράστηκε άμεσα μετά το πέρας τη έκθεσης, προκειμένου να μεταφερθεί στο Παλάτι του Άμπου Ντάμπι, όπου και ανήκει, πλέον, στην μόνιμη συλλογή.
Το μυστικό τού καλλιτέχνη είναι το πάθος για την τέχνη που τον κάνει να ξεχνάει τον πόνο, τα προβλήματα, και ενίοτε την πικρία του ότι ενώ έχει παγκόσμια αναγνώριση στην πατρίδα του δεν έχει αναγνωριστεί όπως θα πρεπε.
Ο Νίκος Φλώρος που υμνείται στο εξωτερικό για τα μοναδικά του έργα και στην Εθνική Πινακοθήκη της χώρας μας του είπαν ότι δεν έχουν χώρο μέχρι το 2030, το μεσημέρι της Τετάρτης ήταν καλεσμένος στις Αλήθειες με τη Ζήνα και μίλησε για όλα.
Δείτε το video
Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.