Χριστούγεννα: Η ιστορία των στολιδιών – Από τα μήλα στις γυάλινες μπάλες

Μεγάλη είναι η ιστορία των χριστουγεννιάτικων στολιδιών, τα οποία ξεκίνησαν ως απλά φρούτα στα δέντρα και κατέληξαν σε μικρά αντικείμενα τέχνης

Την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων υπάρχει η προσφιλής συνήθεια να γεμίζουμε τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, αλλά και τα σπίτια μας με διάφορα είδη εντυπωσιακών στολιδιών.

Η συγκεκριμένη πρακτική φέρεται να έχει τις ρίζες της στον 16ο αιώνα, με μία κάπως διαφορετική μορφή από αυτό που γνωρίζουμε σήμερα.

Πώς ξεκίνησε η πορεία των στολιδιών

Όπως αναφέρουν πληροφορίες που δημοσιεύει το in.gr  τα στολίδια πρωτοέκαναν την εμφάνισή τους στη Γερμανία και πιο συγκεκριμένα στη Lauscha.

Τα πρώτα δέντρα που στολίστηκαν είχαν πάνω τους μήλα και κάποια γλυκά της εποχής, τα οποία είχαν σχήμα αστεριών, καρδιάς και λουλουδιών. Τα πρώτα πιο επίσημα στολίδια που κατασκευάστηκαν στη Γερμανία, φέρεται να ήταν ιδέα του Hans Greiner, ο οποίος έφτιαξε γιρλάντες από γυάλινες χάντρες και τσίγκινες φιγούρες που μπορούσαν να κρεμαστούν στα δέντρα.

Η δημοτικότητα αυτών ήταν τόσο μεγάλη που οδήγησε στην παραγωγή γυάλινων φιγούρων που κατασκευάστηκαν από εξειδικευμένους τεχνίτες με πήλινα καλούπια.

Οι τεχνίτες θέρμαιναν έναν γυάλινο σωλήνα πάνω από μια φλόγα και στη συνέχεια τοποθετούσαν τον σωλήνα σε ένα πήλινο καλούπι, φυσώντας το θερμαινόμενο γυαλί για να επεκταθεί στο σχήμα του καλουπιού. Τα αρχικά στολίδια είχαν μόνο το σχήμα φρούτων και ξηρών καρπών.

Σταδιακά εμφανίστηκαν και οι ζωγραφιές πάνω στα στολίδια με το χέρι και ολοκληρώνονταν με ένα καπάκι και γάντζο.

Η εμπορευματοποίηση των στολιδιών

Άλλοι υαλουργοί στη Lauscha αναγνώρισαν την αυξανόμενη δημοτικότητα των χριστουγεννιάτικων αντικειμένων και άρχισαν να τα παράγουν σε διάφορα σχέδια. Σύντομα, ολόκληρη η Γερμανία άρχισε να αγοράζει χριστουγεννιάτικα γυάλινα σκεύη από τη Lauscha.

Χριστουγεννιάτικα στολίδια και παιχνίδια στο Κάιρο. REUTERS/Shokry Hussien

Την παραμονή των Χριστουγέννων του 1832, η νεαρή βασίλισσα Βικτώρια έγραψε για τη χαρά της που είχε ένα δέντρο, κρεμασμένο με φώτα, στολίδια και δώρα τοποθετημένα γύρω του. Τη δεκαετία του 1840, μια φωτογραφία του χριστουγεννιάτικου δέντρου της Βικτώριας παρουσιάστηκε σε μια εφημερίδα του Λονδίνου διακοσμημένο με γυάλινα στολίδια από τη γενέτειρα του συζύγου της πρίγκιπα Αλβέρτου, τη Γερμανία, οδηγώντας στην αύξηση της δημοτικότητς τέτοιων αντικειμένων και κάνοντας τη Lauscha να ξεκινήσει την εξαγωγή τους σε όλη την Ευρώπη.

Η μαζική παραγωγή

Μεγάλη εκτίναξη στην κατασκευή και στις πωλήσεις των στολιδιών σημειώθηκε στις ΗΠΑ στο τέλος του 19ου και ιδιαίτερα στις αρχές του 20ου αιώνα, όπου ο Frank Winfield Woolworth, που είχε ανακαλύψει τα στολίδια σε μία επίσκεψή του στη Γερμανία, έφτασε να έχει πουλήσει μέσα σε λίγα χρόνια τουλάχιστον 200.000 στολίδια και να αποκτήσει περί τα 100 καταστήματα σε όλη την Αμερική.

Στολισμένο εμπορικό κέντρο στην Κένυα. REUTERS/Thomas Mukoya

Πολλές εταιρείες ασημιού ξεκίνησαν να βγάζουν τα δικά τους στολίδια από το 1970 και ύστερα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.

Μάλιστα, η βιομηχανία παραγωγής στολιδιών θεωρείται μέχρι και σήμερα μία από τις πιο επιτυχημένες σε όλο τον κόσμο.