Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου σε μέγεθος 3 φορές μεγαλύτερο από τη Νέα Υόρκη, κινείται για πρώτη φορά έπειτα από 37 χρόνια

Φόβοι για την πορεία του

Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον πλανήτη κινείται για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, και κατευθύνεται προς τον Νότιο Ωκεανό, ανακοίνωσαν οι επιστήμονες την Παρασκευή. Το παγόβουνο, γνωστό ως A23a, είναι περίπου 1.500 τετραγωνικά μίλια – περίπου τρεις φορές το μέγεθος της πόλης της Νέας Υόρκης.

Το τεράστιο μπλοκ πάγου, το οποίο κάποτε ήταν το σπίτι ενός σοβιετικού ερευνητικού σταθμού, αρχικά αποκόπηκε από τον παγετώνα Filchner-Ronne στη Δυτική Ανταρκτική το 1986. Καθηλώθηκε στη θάλασσα Waddell από τότε που η βάση του κόλλησε στον πυθμένα του ωκεανού.

Τώρα το κομμάτι που ζυγίζει σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο μετρικούς τόνους παρασύρεται γρήγορα από το βόρειο άκρο της χερσονήσου της Ανταρκτικής, τροφοδοτούμενο από ισχυρούς ανέμους και ωκεάνια ρεύματα, δείχνουν δορυφορικές εικόνες.

«Με την πάροδο του χρόνου μάλλον έχει λεπτύνει ελαφρώς και έχει αυτή τη λίγη επιπλέον άνωση που του επέτρεψε να σηκωθεί από τον πυθμένα του ωκεανού και να ωθηθεί από τα ρεύματα του ωκεανού», δήλωσε στο Reuters ο Βρετανός επιστήμονας του Antarctic Survey, Oliver Marsh, προσθέτοντας ότι είναι σπάνιο να δει κανείς παγόβουνο αυτού του μεγέθους εν κινήσει.

Μια δορυφορική εικόνα του μεγαλύτερου παγόβουνου του κόσμου, με το όνομα A23a, που βρίσκεται στην Ανταρκτική, 15 Νοεμβρίου 2023. Ευγενική προσφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Copernicus Sentinel-3

Το A23a, το οποίο είναι ένα από τα παλαιότερα παγόβουνα του κόσμου, παρακολουθείται στενά από τους επιστήμονες καθώς κατευθύνεται προς τα βόρεια.

Το παγόβουνο πιθανότατα θα εκτοξευθεί στο κυκλικό πολικό ρεύμα της Ανταρκτικής. Αυτό θα το διοχετεύσει προς τον Νότιο Ωκεανό σε ένα μονοπάτι γνωστό ως «δρομάκι του παγόβουνου».

Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι το A23a θα μπορούσε να προσγειωθεί στο νησί South Georgia στο νότιο Ατλαντικό, κάτι που θα μπορούσε να έχει δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις στην άγρια ​​ζωή της Ανταρκτικής.

Εκατομμύρια φώκιες, πιγκουίνοι και θαλασσοπούλια αναπαράγονται στο νησί και αναζητούν τροφή στα γύρω νερά, τα οποία θα μπορούσαν να αποκοπούν από το γιγάντιο παγόβουνο.

Το Iceberg A23A απεικονίζεται από τον δορυφόρο LANDsat της NASA στις 6 Μαρτίου 2022. NASA Landsat/SWNS

Μια κρίση αποφεύχθηκε το 2020 όταν ένα άλλο παγόβουνο, το A68, φάνηκε ότι θα μπορούσε να συγκρουστεί με τη Νότια Γεωργία, αλλά ευτυχώς διαλύθηκε σε μικρότερα κομμάτια. Το A23a θα μπορούσε να έχει παρόμοια μοίρα ή ακόμα και να συνεχίσει να ταξιδεύει προς τα βόρεια. Αλλά «ένα παγόβουνο αυτής της κλίμακας έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα στον Νότιο Ωκεανό, παρόλο που είναι πολύ θερμότερος, και θα μπορούσε να κάνει το δρόμο του πιο βόρεια προς τη Νότια Αφρική όπου μπορεί να διαταράξει τη ναυτιλία», είπε ο Marsh.

enikos.gr