Ποιο ειναι το ελληνικό φαγητό που βρίσκεται στα 50 χειρότερα πιάτα του κόσμου- Είναι πιο κάτω ακόμα και από μυρμήγκια!
Το Taste Atlas είναι γνωστό για τις λίστες που δημοσιεύεi, έχει «χρήσει» την ελληνική κουζίνα ως την δεύτερη καλύτερη στον κόσμο, πίσω από την ιταλική.Η Ελλάδα είναι γνωστή για τις κουζίνες της με τα παραδοσιακά εδέσματα να ξετρελαίνουν τους χιλιάδες τουρίστες που κατακλύζουν κάθε χρόνο κάθε γωνιά της χώρας. Ξεχωριστή θέση στην καρδιά όσων δοκιμάσουν κάποιες από τις γεύσεις της κατέχει η κρητική κουζίνα και τα φαγητά της. Ωστόσο εντύπωση προκαλεί πως ένα ελληνικό φαγητό που προέρχεται από την κρητική κουζίνα βρίσκεται στη λίστα του Taste Atlas με τα 50 χειρότερα στον κόσμο.
Το Taste Atlas είναι γνωστό για τις λίστες που δημοσιεύει, με τα καλύτερα πιάτα του κόσμου αλλά και τις καλύτερες κουζίνες. Μάλιστα, έχει «χρήσει» την ελληνική ως την δεύτερη καλύτερη στον κόσμο, πίσω από την ιταλική.
Όπως σημειώνει το Taste Atlas πριν ξεκινήσει την αντίστροφη μέτρηση για τη λίστα, οι κατατάξεις των φαγητών βασίζονται στις αξιολογήσεις του κοινού του, με μια σειρά μηχανισμών που αναγνωρίζουν τους πραγματικούς χρήστες και αγνοούν τις αξιολογήσεις των bot, των εθνικιστών ή των τοπικών πατριωτών και δίνουν πρόσθετη αξία στις αξιολογήσεις των χρηστών που το σύστημα αναγνωρίζει ως γνώστες.
Για τη λίστα με τα «50 χειρότερα βαθμολογημένα φαγητά στον κόσμο», μέχρι τις 12 Ιουλίου καταγράφηκαν 435.423 αξιολογήσεις από τις οποίες οι 295.946 αναγνωρίστηκαν από το σύστημα ως νόμιμες.
Πάντως, το TasteAtlas σημειώνει ότι οι λίστες τους δεν πρέπει να θεωρούνται ένα τελικό παγκόσμιο συμπέρασμα σχετικά με το φαγητό. Ο σκοπός που έχουν οι λίστες είναι να προωθήσουν τα εξαιρετικά τοπικά φαγητά, να εμπνεύσουν την περηφάνια στα τοπικά πιάτα και να διεγείρουν την περιέργεια στο κοινό για πιάτα, τα οποία δεν έχει δοκιμάσει.
Στη λίστα περιλαμβάνονται όλων των ειδών οι κουζίνες με πιάτα από την Ισπανία, τη Γαλλία, την Τουρκία, τη Σκανδιναβία, την Αφρική, την Ασία, τις χώρες Βαλτικής, των ΗΠΑ αλλά και πολλών άλλων χωρών.
Πιάτο της κρητικής κουζίνας ανάμεσα στα 50 χειρότερα του κόσμου
Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί πως ένα πιάτο από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από την κρητική κουζίνας βρίσκεται ανάμεσα στα 50 χειρότερα του κόσμου. Αυτό είναι η σοφεγάδα ή συμπεθεριό που είναι η συνταγή του τοπικού μπριάμ και το οποίο εντοπίζεται στη θέση 36.
«Με καταγωγή από την Κρήτη, η σοφεγάδα είναι ένα χορταστικό στιφάδο λαχανικών που μπορεί να φτιαχτεί με οποιαδήποτε λαχανικά της εποχής. Συνήθως περιλαμβάνει κολοκυθάκια, πιπεριές, πατάτες, μελιτζάνες, πράσα, ντομάτες και διάφορα μπαχαρικά και βότανα. Δεν υπάρχει καθορισμένη συνταγή για τη σοφεγάδα, και παρόλο που αποτελείται κυρίως από λαχανικά και υπολαμβάνεται συχνά ως νηστίσιμο πιάτο, ορισμένες εκδοχές μπορούν να περιλαμβάνουν θαλασσινά ή σαλιγκάρια.
Αυτό το χορταστικό στιφάδο λέγεται ότι χρονολογείται στις αρχές του 20ου αιώνα και παραδοσιακά παρασκευάζεται σε πήλινα δοχεία. Προαιρετικά, μπορεί επίσης να τελειώσει στο φούρνο. Το πιάτο υπολαμβάνεται ως κύριο πιάτο και συνήθως συνοδεύεται από τραγανό ψωμί στο πλάι. Το τυρί φέτα ή μυζήθρα μπορεί να σερβιριστεί στο πλάι ή να θρυμματιστεί πάνω στο πιάτο», αναφέρει το Taste Atlas.
Πάντως, αναφορικά με την κατάταξη, το πιάτο της κρητικής κουζίνας βρίσκεται πιο… χαμηλά από το hormiga culonas. Πρόκειται για μία «λιχουδιά» από την Κολομβία που δεν είναι τίποτα περισσότερο από μυρμήγκια και βρίσκονται στην 42η θέση. Μάλιστα χρειάζονται περίπου πέντε ώρες για να μαζέψουν τα μυρμήγκια από τις φωλιές τους κατά τη διάρκεια της άνοιξης.
Αν σας ενδιαφέρει το πώς φτιάχνονται, μουλιάζουν σε αλατισμένο νερό, στη συνέχεια τηγανίζονται για περίπου 45 λεπτά και στραγγίζονται, ενώ τα φτερά αφαιρούνται με το χέρι. Το σνακ πωλείται σε πολυάριθμες γωνιές του δρόμου, φτιαγμένο με την προσθήκη κρασιού ή ψημένο με αλάτι, ενώ ορισμένα πολυτελή εστιατόρια φτιάχνουν τις δικές τους γκουρμέ εκδοχές του πιάτου.
Τα 10 χειρότερα φαγητά της λίστας
10. Surströmming, Σουηδία
Στη θέση 10 με τα χειρότερα φαγητά του κόσμου βρίσκεται το Surströmming. Είναι ένα προϊόν ψαριού που έχει υποστεί ζύμωση. Ένας τύπος ρέγγας, που ψαρεύεται συνήθως την άνοιξη από τα κρύα νερά της Βαλτικής.
Το ψάρι αλατίζεται, καθαρίζεται στη συνέχεια περνάει από μία διαδικασία ζύμωσης προτού κονσερβοποιηθεί. Η συγκεκριμένη ρέγκα διακρίνεται από μία ιδιαίτερα σκληρή και έντονη δυσωδία εξαιτίας της διαδικασίας ζύμωσης. Παρ’ όλη την έντονη γεύση της η ρέγκα που έχει υποστεί ζύμωση έχει μία ενδιαφέρουσα γεύση και είναι ιδανικός συνδυασμός πικάντικου, αλμυρού και όξινου.
9. Cheez Whiz, ΗΠΑ
Το Cheez Whiz είναι ένα εκχύλισμα τυριού που χρησιμοποιείται σαν ντιπ ή σως. Δημιουργήθηκε το 1952 και σήμερα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην αγορά των ΗΠΑ, του Καναδά, των Φιλιππίνων και της Βενεζουέλας. Έχει κιτρινοπορτοκαλί χρώμα και συνήθως είναι μέσα σε ένα γυάλινο βάζο.
Το προϊόν έχει τυρόγαλα, γάλα, αλάτι, μουστάρδα και Worcestershire σως, τυριά, ένζυμα και πολλές άλλες ουσίες όπως γαλακτωματοποιητές και σταθεροποιητές. Συχνά χρησιμοποιείται σαν σως για hot dog, τηγανιτές πατάτες και νάτσος.
8. Gomme, Νορβηγία
Αυτή η παραδοσιακή αλοιφή από τη Νορβηγία είναι ένας είδος γλυκού, καφέ χρώματος τυριού ή ένας τύπος πόριτζ που φτιάχνεται από γάλα και βρώμη ή ρύζι. Μπορεί να είναι και λεπτό και χοντρό, ενώ μπορούν να προστεθούν σταφίδες και κανέλα. Συνήθως το απολαμβάνουν σαν γλυκό και αλείφεται σε ψωμί, κέικ, βάφλες ή lefse, ένας τύπος νορβηγικής πίτας από πατάτες, αλεύρι, βούτυρο και κρέμα.
7. Λούθερ μπέργκερ, Τζόρτζια, ΗΠΑ
Είναι ένα από τα πιο ανθυγιεινά μπέργκερ στον κόσμο με πάνω από 1.000 θερμίδες, ωστόσο πρόκειται για έναν ιδιαίτερο συνδυασμό συστατικών, καθώς αντί για το κλασικό ψωμί για μπέργκερ αποτελείται από δυο ντόνατ βουτηγμένα στη ζάχαρη και επιπλέον περιλαμβάνει τυρί, μπέικον, μπιφτέκι και σερβίρεται χωρίς λαχανικά.
6. Sklandrausis, Λετονία
Πρόκειται για μία στρογγυλή πίτα από τη Λετονία που παρασκευάζεται από τον 16ο αιώνα και έχει γέμιση από πατάτες και καρότα, επικάλυψη από κρέμα γάλακτος, κανέλα και κύμινο. Μπορεί να καταναλωθεί μαζί με γάλα ή τσάι.
5. Devilled Kidneys, Βρετανία
Κάποτε ήταν ένα διάσημο πρωινό της βικτοριανής εποχής. Εμφανίστηκε αρχικά τον 18ο αιώνα, αλλά έγινε διάσημο κυρίως κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα. Το πιάτο που ονομάζεται Devilled Kidneys (Διαβολικά νεφρά), σήμερα καταναλώνεται κυρίως σαν ένα ελαφρύ μεσημεριανό.
Πρόκειται για συκώτι γαρνιρισμένο με καυτερή σως με ξύδι και μουστάρδα, σως Worcestershire, μπαχαρικά και μερικές φορές κομπόστα φρούτων. Στη συνέχεια τοποθετούν από πάνω φρέσκο μαϊντανό και σερβίρεται με λευκό ψωμί.
4. Σαλάτα Indigirka, Ρωσία
Ρωσική ψαροσαλάτα που έχει τις ρίζες της στη Γιακουτία. Αποτελείται από κατεψυγμένο ψάρι σε κύβους που συνδυάζεται με κρεμμύδια, λάδι, αλάτι και πιπέρι. Τυπικά χρησιμοποιείται κορέγονος και σερβίρεται σε κρύα μπολ.
Η συγκεκριμένη σαλάτα εμφανίστηκε στα μέσα του 20ου αιώνα και πήρε το όνομά της από τον Ποταμό Indigirka. Πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε από τον σεφ Innokenty Tarbakhov.
3. Spaghetti Pie, ΗΠΑ
Παραδοσιακή αμερικανική πίτα από το Κολοράντο. Φτιάχνεται με έναν συνδυασμό από σπαγγέτι, μοσχαρίσιο κιμά, κρεμμύδια, ντομάτες, πιπεριές, βούτυρο, χτυπημένα αυγά και τυρί όπως μοτσαρέλα, ρικότα ή παρμεζάνα.
Για να ανυψωθεί η γεύση συχνά προστίθεται μαϊντανός, βασιλικός και ρίγανη. Αφού σχηματιστεί, σε αυτή την αλμυρή πίτα τοποθετείται τυρί και ψήνεται σε φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί και τα σπαγγέτι να αποκτήσουν ένα καφέ χρυσαφί χρώμα.
2. Hákarl, Ισλανδία
Είναι η εθνική λιχουδιά της Ισλανδίας και παρασκευάζεται από σάρκα καρχαρία, δηλαδή καρχαρία της Γροιλανδίας και άλλους καρχαρίες αντίστοιχου είδους. Το κρέας πρώτα παστώνεται έως και τρεις μήνες, στη συνέχεια κρεμιέται και αφήνεται να στεγνώσει για άλλους τέσσερις έως πέντε μήνες.
Υπάρχουν δύο ποικιλίες του πιάτου: το μαστιχωτό, κοκκινωπό glerhákarl και το τρυφερό, λευκό skyrhákarl. Συχνά θεωρείται τροφή για τους γενναίους, επειδή η υψηλή περιεκτικότητα σε αμμωνία συχνά προκαλεί πνιγμό. Το παστό κρέας καρχαρία συνήθως κόβεται σε κύβους και σερβίρεται σε οδοντογλυφίδες με ένα συνοδευτικό σφηνάκι από ένα τοπικό απόσταγμα γνωστό ως brennivin.
Το χειρότερο πιάτο του κόσμου
1. Gamalost, Νορβηγία
To Gamalost, είναι ένα παραδοσιακό νορβηγικό τυρί που δημιουργείται από αποβουτυρωμένο γάλα αγελάδας. Το τυρί έχει ώριμη φλούδα μούχλας. Η υφή του είναι πυκνή, με κόκκους και σκληρή. Έχει έντονη μυρωδιά και καυτερή γεύση, ενώ είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες.