Περού: Ανατριχίλα από τα γιγαντιαία κύματα που σαρώνουν τις ακτές- Βίντεο που κόβουν την ανάσα
H φουσκοθαλασσιά αναμένεται να διαρκέσει ως την 1η ΙανουαρίουΑνατριχίλα προκαλούν φωτογραφίες και Βίντεο που δημοσιεύουν τα μίντια και τα social στο Περού, που δείχνουν βάρκες να «χορεύουν» στον αέρα εξαιτίας των γιγαντιαίων κυμάτων που σαρώνουν το βόρειο και το κεντρικό τμήμα της χώρας της Λατινικής Αμερικής.
Μάλιστα οι αρχές του Περού ανακοίνωσαν χθες Σάββατο (28.12.2024) πως έκλεισαν 91 από τα 121 λιμάνια της χώρας και περιόρισαν την πρόσβαση στις παραλίες, εξαιτίας της φουσκοθαλασσιάς που προκαλεί τεράστια κύματα.
Ο απόπλους αλιευτικών και πλοίων τουρισμού από οποιαδήποτε παραλία και από το λιμάνι του Καγιάο επίσης απαγορεύτηκε.
«Ο αριθμός των λιμανιών που έκλεισαν σε όλη την ακτογραμμή έφθασαν τα 91 εξαιτίας της συνέχισης ανώμαλης φουσκοθαλασσιάς ως την 1η Ιανουαρίου 2025», ανέφερε το εθνικό κέντρο επιχειρήσεων αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης (COEN) μέσω X.
Αρχικά, όπως δημοσιεύει το newsit.gr, οι περουβιανές αρχές είχαν ανακοινώσει το κλείσιμο 30 λιμένων από προχθές Παρασκευή ως την Τετάρτη.
🇵🇪 #Peru
🌊 Huge waves formed off the coast of Peru and sank many boats.
— Journalite (@journaIite) December 29, 2024
Στο Καγιάο, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο λιμάνι του Περού, σε περιοχή που γειτονεύει με την πρωτεύουσα Λίμα, «αποφασίστηκε να αποκλειστεί η πρόσβαση» σε διάφορες τουριστικές παραλίες, ανακοίνωσε ο δήμος μέσω X.
«Αυτή η φουσκοθαλασσιά δημιουργείται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το Περού, ανοικτά των ακρών των ΗΠΑ, από επίμονο άνεμο στην επιφάνεια του ωκεανού που κινείται προς τις ακτές μας», δήλωσε ο πλοίαρχος Ενρίκε Βαρέα στο . Canal N.
Η φουσκοθαλασσιά, με κύματα που φθάνουν ως και τα τέσσερα μέτρα, πλήττει επίσης αγκυροβόλια και αεροδρόμια στις περιοχές Τούμπες και Πίουρα, στα σύνορα με τον Ισημερινό.
Más imágenes del fuerte oleaje reegistrado en Playa Cancas, en #Perú. pic.twitter.com/Nfx55sNdQP
— La Crónica de Hoy (@LaCronicaDeHoy) December 27, 2024
Το φαινόμενο προκάλεσε ζημιές σε δεκάδες μικρά αλιευτικά και επιχειρήσεις κοντά στη θάλασσα, καθώς και τη φυγή κατοίκων παραλιακών περιοχών εξαιτίας πλημμυρών κατά τόπους, πιστοποιεί οπτικό υλικό που μεταδόθηκε από ΜΜΕ και μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.