Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι ήταν το αποκορύφωμα στο θριαμβευτικό ταξίδι της αμερικανίδας κολυμβήτριας Άλι Τρούιτ από το χείλος του θανάτου, στο βάθρο των νικητών. Αφού έχασε το πόδι της σε επίθεση καρχαρία μόλις πριν από 16 μήνες, η θαρραλέα αθλήτρια ολοκλήρωσε μια λαμπρή επιστροφή στην κολύμβηση, κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο στον αγώνα των 400 μέτρων ελεύθερο γυναικών.
Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες «έκλεισαν» τον κύκλο
«Είναι μια πραγματική στιγμή που κλείνει τον κύκλο της και μιλάει για την υποστήριξη που έχω γύρω μου», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την κούρσα. «Όταν έρχεσαι πραγματικά αντιμέτωπος με το θάνατο και καταλαβαίνεις τι σημαίνει μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, θέλεις να την εκμεταλλευτείς στο έπακρο».
Κολυμπώντας στον Ατλαντικό Ωκεανό στα ανοικτά των ακτών του Τερκς και Κάικος τον Μάιο του 2023, η πρώην αγωνιστική κολυμβήτρια του Γέιλ δέχθηκε επίθεση από καρχαρία. Αφού πάλεψε με το ζώο, κολύμπησε 70 μέτρα μέχρι ένα σκάφος πριν μεταφερθεί με αεροδιακομιδή στο νοσοκομείο.
«Νομίζω ότι ήταν ένστικτο επιβίωσης. Ήταν μια τρομερή μέρα, είναι μια τρομερή ανάμνηση. Ήταν σοκαριστικό, τρομακτικό, αλλά είμαι ζωντανή, είμαι εδώ και θα το εκμεταλλευτώ στο έπακρο», δήλωσε η Τρούιτ
Οι γιατροί κατάφεραν να σώσουν τη ζωή της, χειρουργώντας την τρεις φορές και τελικά ακρωτηριάζοντας το αριστερό της πόδι ακριβώς κάτω από το γόνατο.
Παρά το γεγονός ότι έμεινε με μια φοβία για το νερό, η 24χρονη επανασυνδέθηκε με τον παλιό της προπονητή Τζέιμς Μπάρον τον Σεπτέμβριο του 2023. Τον επόμενο μήνα, λιγότερο από μισό χρόνο μετά την επίθεση, συμμετείχε στον πρώτο της αγώνα για αθλητές με αναπηρία.
Ευτυχισμένη στο νερό
Για την Τρούιτ, το θέμα δεν είναι τόσο να νικήσει τον φόβο της, όσο να μάθει να ζει με αυτόν.
«Κάθε μέρα μαθαίνω κάτι καινούργιο, που μου ξυπνάει μια νέα ανάμνηση από την επίθεση. Επειδή είχα τις αισθήσεις μου όλη την ώρα», δήλωσε.
«Ειλικρινά, στην αρχή πίστευα ότι απλώς έπρεπε να ξεπεράσω το φόβο μου, και αυτό ήταν όλο. Έμαθα από αυτό το ταξίδι ότι τα πράγματα δεν είναι ευθύγραμμα. Ότι θα υπάρχουν μέρες που θα είναι υπέροχα και άλλες που θα πρέπει να παλέψω για να ξανακερδίσω αυτή την αγάπη», συνέχισε. «Αλλά θα έλεγα ότι αυτή τη στιγμή οι υπέροχες στιγμές είναι το 90%. Είναι οι στιγμές που νιώθω πραγματικά άνετα και ευτυχισμένη μέσα στο νερό και είμαι ευγνώμων που βρίσκομαι εκεί».
Οι φίλες που τις έσωσαν τη ζωή
Η κολυμβήτρια δεν θα μπορούσε να φτάσει σε αυτό το σημείο χωρίς τους ανθρώπους που στάθηκαν πλάι της. Δύο από τις φίλες που ήταν μαζί της την ημέρα που της επιτέθηκε ο καρχαρίας, βρέθηκαν στο La Défense Arena στο Παρίσι το βράδυ της Πέμπτης.
«Η Σοφί, η οποία ήταν στο νερό μαζί μου και έδεσε τον επίδεσμο στο πόδι μου και μου έσωσε τη ζωή, είναι τώρα στις κερκίδες. Όπως είναι και η Χάνα, η οποία έκανε την πρακτική της στο νοσοκομείο που με μετέφεραν με αεροδιακομιδή», δήλωσε η Τρούιτ μετά τον αγώνα. «Είμαι τόσο τυχερή που τις έχω μαζί μου, όπως και όλους τους άλλους φίλους στις κερκίδες».
Ευχαρίστησε επίσης την οικογένειά της, λέγοντας: «Νομίζω ότι οι γονείς μου έχουν κάνει απίστευτη δουλειά μεγαλώνοντας εμένα και τα τρία αδέλφια μου να είμαστε προσαρμοστικοί, να προσπαθούμε να αναζητούμε τα θετικά στη ζωή και να εκτιμούμε όλα όσα μας έχουν δοθεί.
«Έτσι, όταν ήρθα αντιμέτωπη με ένα τραύμα που άλλαξε τη ζωή μου, προσπάθησα να δω τα θετικά και να επικεντρωθώ στην ευγνωμοσύνη και να αφήσω το συναίσθημα αυτό να μου δώσει δύναμη».
cnn.gr
tempo24.news