Οργή στο Twitter για τουρίστρια που πόζαρε σαν… μοντέλο καθισμένη στις ράγες του Άουσβιτς
Φωτογραφήθηκε χαμογελαστή, με φόντο το κολαστήριο των Ναζί όπου βρήκαν μαρτυρικό θάνατο πάνω από 1 εκατομμύρια άνθρωποιΧαμογελαστή, με το κεφάλι γερμένο προς τα πίσω και το ένα χέρι να συγκρατεί τα μαλλιά της, μια νεαρή γυναίκα ποζάρει στον ήλιο για να την τραβήξει φωτογραφία ο φίλος της με το κινητό.
Αυτή η σκηνή είναι τόσο συνηθισμένη στις μέρες μας, που σίγουρα δεν θα προκαλουσε ιδιαίτερη εντύπωση σε κανέναν, αν δεν είχε εκτυλιχθεί σε μια τοποθεσία που έχει σημαδευτεί ανεξίτηλα από τον θάνατο και την τραγωδία.
Η Μαρία Μέρφι, μια παραγωγός του βρετανικού δικτύου GB News, επισκέφθηκε πρόσφατα το Μουσείο Άουσβιτς-Μπίρκεναου, χτισμένο στην τοποθεσία του διαβόητου στρατοπέδου συγκέντρωσης των Ναζί στην Πολωνία, όπου βρήκαν μαρτυρικό θάνατο πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι. Η επίσκεψη αυτή τη συγκίνησε βαθιά όμως, όπως έγραψε η ίδια σε καυστική ανάρτησή της στο Twitter, δεν φαίνεται να επηρεάστηκαν με τον ίδιο τρόπο όλοι όσοι βρέθηκαν στο Άουσβιτς εκείνη την ημέρα.
'People care more about how they look on social media than actually taking in what happened in these places.'
GB News' Maria Murphy joins Mark Dolan to discuss being 'bewildered' by visitors posing for pictures on the train tracks to Auschwitz.@MariaRMGBNews | @MrMarkDolan pic.twitter.com/DYw1ABbb3X
— GB News (@GBNEWS) April 16, 2023
Για του λόγου το αληθές, η βρετανίδα δημοσιογράφος πόσταρε τη φωτογραφία μίας τουρίστριας, η οποία θεώρησε καλή ιδέα να ποζάρει χαμογελαστή και καθισμένη πάνω στις σιδηροδρομικές ράγες του Άουσβιτς, τις ίδιες ράγες όπου κατέφθαναν τρένα γεμάτα με Εβραίους στο ναζιστικό κολαστήριο που θα γινόταν ο τάφος τους.
Φορώντας κόκκινο καρό πουκάμισο, μαύρο μπλουζάκι και μαύρο παντελόνι, η χαμογελαστή επισκέπτρια του Άουσβιτς εμφανίζεται να ποζάρει σαν… μοντέλο, με το κεφάλι γερμένο προς τα πίσω, και το χέρι ψηλά στα μαλλιά της. Πρόκειται για μία ανέμελη, ξέγνοιαστη πόζα, που δείχνει τελείως παράταιρη μπροστά στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Υπενθυμίζεται το ότι κτιριακό σύμπλεγμα όπου είχαν δημιουργήσει οι Ναζι για την εξολόθρευση των «ανεπιθύμητων» για το καθεστώς τους λειτουργεί σήμερα ως ερευνητικό κέντρο και μουσείο, ενώ συμπεριλήφθηκε (μαζί με τα γύρω εδάφη) το 1979 στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Το tweet της Μέρφι έγινε viral, με πάνω από 30 εκατομμύρια προβολές, και πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να σχολιάσουν την ανεπίτρεπτη σκηνή.
Today I had one of the most harrowing experiences of my life. Regrettably it didn’t seem everyone there found it quite so poignant. pic.twitter.com/3OdWavqC4P
— Maria 🇬🇧 (@MariaRMGBNews) April 15, 2023
«Σοκαριστικό. Ξέρουν άραγε πού βρίσκονται;» αναφέρει ένα από τα σχόλια. «Κάθε ενήλικος στον κόσμο πρέπει να γνωρίζει τι είναι αυτές οι ράγες και αυτές οι πύλες. Ειδικά κάποιος που πληρώνει για να επισκεφθεί το Άουσβιτς», σημειώνει ένας άλλος σχολιαστής.
«Οποιοσδήποτε βγάζει μια τέτοια φωτογραφία έξω από το Άουσβιτς πρέπει να υποχρεωθεί να δει τις καταγεγραμμένες μαρτυρίες επιζώντων του Ολοκαυτώματος, να καθίσει με τα παιδιά και τα εγγόνια τους καθώς τους δείχνουμε φωτογραφίες των δολοφονημένων μελών των οικογενειών μας», αναφέρει στο tweet της η Δρ. Νίλι Κάπλαν Μερθ, γιατρός και ακτιβίστρια.
Για την Μέρφι πάντως, που είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τη συμπεριφορά της τουρίστριας, το πρόβλημα σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι η έλλειψη πληροφόρησης.
«Πλήρης αποστασιοποίηση από την πραγματικότητα. Αυτή είναι η μόνη εξήγηση. Σε εκείνη τη φάση είχαν περάσει ήδη 1-2 ώρες από την έναρξη της ξενάγησης. Δεν υπάρχει η δικαιολογία της άγνοιας» σημείωσε η Μέρφι, ρίχνοντας περισσότερο «φως» στις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκτυλίχθηκε η σκηνή.
protothema.gr
Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.