Ιράν: Οργή για ακόμη μία γυναίκα-θύμα βασανιστηρίων – Μαστιγώθηκε… 74 φορές επειδή δεν φορούσε τη μαντίλα

Η ιστορία της 33χρονης που στάθηκε με γενναιότητα απέναντι στις ιρανικές Αρχές - Αρνήθηκε να φορέσει τη χιτζάμπ ακόμη κι όταν μεταφέρθηκε στη δικαστική αίθουσα - «Δεν ήθελα να νομίζουν ότι πονάω»

Η εφαρμογή σκοταδιστικών μεθόδων στο Ιράν εξακολουθεί να ανησυχεί τη διεθνή κοινότητα, με τα δικαιώματα των γυναικών να βρίσκονται στο περιθώριο. Ακόμη μία περίπτωση νεαρής γυναίκας που έπεσε θύμα ακραίας βίας έρχεται να θυμίσει την περίπτωση της 22χρονης Μαχσά Αμινί που βασανίστηκε μέχρι θανάτου επειδή φορούσε λανθασμένα την ισλαμική μαντίλα.

Η 33χρονη Ρόγια Χεσχμάντι μαστιγώθηκε… 74 φορές σε θάλαμο βασανιστηρίων επειδή αρνήθηκε να φορέσει τη χιτζάμπ ενώ περπατούσε στους δρόμους της Τεχέρανης.

Κακοποιήθηκε από τις ιρανικές αρχές με βάναυσο τρόπο, με δερμάτινο μαστίγιο και υποχρεώθηκε, μάλιστα, να καταβάλει πρόστιμο ύψους 255 δολαρίων

Για τα αδιανόητα βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκε έγραψε στον λογαριασμό της στα κοινωνικά δίκτυα, που τώρα έχει μπλοκαριστεί, περιγράφοντας τον βαθμό του πόνου που βίωσε, αφού χτυπήθηκε στην πλάτη, τα πόδια και στους γλουτούς.

Παρά τη βιαιότητα που έζησε, στάθηκε με γενναιότητα απέναντι στην απόφασή της να μη θέλει να φορέσει τη μαντίλα, ακόμη κι όταν μεταφέρθηκε στη δικαστική αίθουσα, μετά τον βσσανισμό της.

«Δεν ήθελα να νομίζουν ότι υποφέρω, όσο προχωρούσαμε για τη δικαστική αίθουσα» δήλωσε η 33χρονη.

«Παρόλο που φρόντιζαν να μην πέσει η μαντίλα μου, όταν μπήκα στη δικατική αίθουσα την έβγαλα. Επέμεινα στην απόφασή μου» συμπλήρωσε.Ο σκληρός βασανισμός της γυναίκας πυροδότησε κύμα αντιδράσεων στα κοινωνικά δίκτυα, με τον Ιρανό δημοσιογράφο και ακτιβιστή, Αμπάς Αμπντί, να κοινοποιεί τα εξής: «Τα μαστιγώματα δεν αφορούν το σώμα μόνο μίας γυναίκας, αλλά όλων εκείνων που ονειρεύονται μία ελεύθερη ζωή».

«Αρκετά. Μην προκαλείτε άλλη αηδία στην κοινωνία» συνέχισε.

Η τιμωρία που επιβλήθηκε στην άτυχη γυναίκα βασίστηκε στον νόμο της Σαρία, και την ίδια στιγμή η 33χρονη κατηγορήθηκε – στο δικαστήριο – για διασυνδέσεις με δίκτυα εκτός της χώρας της.

Η διαρκής οπισθοδρόμηση στο Ιράν παρατηρείται από το 1979 και μετά, την Ιρανική Επανάσταση, οπότε όλες οι γυναίκες υποχρεούνται να καλύπτουν λαιμό και κεφάλι.

protothema.gr