Η ΜΚΟ που έκανε την σχετική έκθεση, της οποίας επικεφαλής είναι ο Βρετανός πρώην πολιτικός, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, υπογράμμισε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια εκτοξεύθηκε την τελευταία δεκαετία, πλησιάζοντας τα 339,2 εκατομμύρια, έναντι 81 εκατομμυρίων το 2014 και η κλιματική αλλαγή είναι μεταξύ των παραγόντων που οδήγησαν στο αποτέλεσμα αυτό.
«Το 2022 έδειξε ότι ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής στην επιδείνωση των παγκόσμιων ανθρωπιστικών κρίσεων είναι αναμφισβήτητος», επεσήμανε η έκθεση της ΜΚΟ με τίτλο «Emergency Watchlist 2023» .
Η IRC επίσης σημείωσε την ανάγκη να γίνουν «επενδύσεις για την πρόληψη της κλιματικής αλλαγής και τον μετριασμό» των επιπτώσεών της.
Στο μεταξύ η διατροφική ανασφάλεια είναι ήδη διαδεδομένη λόγω συγκρούσεων, αλλά και της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η πανδημία της covid-19.
Επιπλέον λείπουν 27 δισεκ. δολάρια, αναγκαία για τη χρηματοδότηση των ανθρωπιστικών αναγκών.
«Οι δωρητές αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν» στις ανάγκες, υπογράμμισε η έκθεση. «Το αποτέλεσμα είναι ότι κοινότητες που επηρεάζονται από την κρίση δεν καταφέρνουν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες τις οποίες έχουν ανάγκη για να επιβιώσουν, να ανακάμψουν και να ανοικοδομήσουν».
Η έκθεση τόνισε εξάλλου ότι το 2022 αυξήθηκε σε περισσότερα από 100 εκατομμύρια ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, έναντι 60 εκατομμυρίων το 2014.