Δολοφονία 8χρονου στην Αλβανία: Επαναφορά της θανατικής ποινής ζητούν οι συγγενείς του αγοριού για τον δράστη
Σε κελί απομόνωσης ο 38χρονος - Επεισόδια στα δικαστήρια του Φιέρι από εξαγριωμένους συγγενείς και κατοίκους της πόλης - Το 1992 η τελευταία θανατική καταδίκη στην χώραΠροφυλακιστέος κρίθηκε ο 38χρονος Αλβανός, που δολοφόνησε με αξίνα στο κεφάλι, και στη συνέχεια έθαψε σ΄ έναν λάκκο με λάσπη, ένα 8χρονο αγόρι σε χωριό της περιοχής Φιέρι στην Αλβανία. Συνοδευόμενος από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ο δράστης οδηγήθηκε προσωρινά σε κελί απομόνωσης στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αυλώνας, προκειμένου ν’ αποφύγει κάθε επαφή με συγκρατούμενούς του.
Το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης το παιδί έπαιζε με το ποδήλατό του, όταν 38χρονος γείτονάς του, τα στοιχεία και φωτογραφία του έχουν δημοσιοποιηθεί στ’ αλβανικά ΜΜΕ, το παρέσυρε στο σπίτι του, στο οποίο διέμενε μόνος.
Σύμφωνα με νέα στοιχεία, το αγόρι βρήκε τραγικό θάνατο από δύο χτυπήματα που δέχτηκε στο κεφάλι με αξίνα. Το νεκρό σώμα του βρέθηκε δεμένο πισθάγκωνα και θαμμένο μέσα σ΄ ένα λάκκο με λάσπη κοντά στην εξωτερική τουαλέτα στην πίσω αυλή του σπιτιού του δράστη.
Την Πέμπτη στα δικαστήρια του Φιέρι, ο πατέρας και ο μεγαλύτερος αδελφός του θύματος, μαζί με άλλους συγγενείς, έσπασαν την πόρτα και εισέβαλλαν βιαίως στο εσωτερικό του κτιρίου αναζητώντας την αίθουσα που κρατούνταν ο δράστης.
Η μητέρα του αδικοχαμένο αγοριού, σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, υποστήριξε πως ο δράστης εξαπάτησε το παιδί για να μπει στο σπίτι του. Με δηλώσεις τους στ’ αλβανικά ΜΜΕ, συγγενείς του θύματος ζήτησαν την επαναφορά της θανατικής ποινής στην χώρα, ως το μοναδικό μέτρο απονομής δικαιοσύνης και αποτροπής παρόμοιων τραγικών περιστατικών στο μέλλον.
Η συζήτηση για την επαναφορά της θανατικής ποινής έχει πάρει δημόσια έκταση στα κοινωνικά δίκτυα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής, ωστόσο τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης της νομοθεσίας με την επιβολή αυστηρότερων ποινών. Ο ίδιος τόνισε πως κατανοεί την αντίδραση της κοινής γνώμης, αλλά: «το θέμα της θανατικής ποινής είναι ένα ζήτημα που θεωρείται από καιρό θέμα πολιτισμού».
Ειρωνεία της τύχης είναι το γεγονός πως οι τελευταίες θανατικές ποινές, δια απαγχονισμού, έλαβαν μέρος στην πόλι Φιέρι, λίγους μήνες μετά την πτώση του κομμουνιστικού δικτατορικού καθεστώτος και πριν αλλάξει η νομοθεσία. Οι αδελφοί Τσούκο απαγχονίστηκαν δημόσια θέα, μετά την καταδίκη τους για τη στυγνή δολοφονία μιας πενταμελούς οικογένειας όταν μπήκαν στο σπίτι τους για να τους ληστέψουν.
Πηγή: protothema.gr