search-button
cross-out

SOS άπο τους ειδικούς για σεισμό 6 Ρίχτερ στην Ελλάδα – Τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία

Τι έδειξαν οι αυτοψίες σε σπίτια στη βόρεια Λέσβο
SOS άπο τους ειδικούς για σεισμό 6 Ρίχτερ στην Ελλάδα – Τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία

Σεισμός: Οι συνεχόμενες δονήσεις σε Λέσβο και Κρήτη προκαλεί τρόμο στους ειδικούς για νέο μεγαλύτερο χτύπημα.

Λέσβος και Κρήτη “χορεύουν” στον ρυθμό των Ρίχτερ το τελευταίο διάστημα, με τους κάτοικους των περιοχών να ζουν με τον τρόμο.

Βέβαια ανησυχία υπάρχει και στους ειδικούς σεισμολόγους για ένα μεγαλύτερο χτύπημα του “Εγκέλαδου” με την Λέσβο να είναι πιο επίφοβη από την Κρήτη όπου οι σεισμολόγοι είναι επιφυλακτικοί καθώς οι συνεχείς σεισμοί δεν δίνουν πάνω από 5 ρίχτερ και είναι σε θαλάσσιο χώρο με αποτέλεσμα να αποτελεί ασπίδα προστασίας για τη χερσαία μεριά του νησιού.

Πάντως ο Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης κρίσεων Ευθύμης Λέκκας θέλησε να ηρεμήσει τους κατοίκους της Λέσβου με δηλώσεις του.

Χθες είχαμε έναν σεισμό της τάξεως των 4,8 βαθμών, ουσιαστικά ήταν ένας σεισμός που εκδηλώθηκε στην ίδια σεισμογόνο περιοχή που εκδηλώθηκε ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ το Σάββατο το πρωί. Έχουμε να κάνουμε με μία ακολουθία που είναι σε αποδρομή – δηλαδή μειώνεται σταδιακά και εκτονώνονται οι τεκτονικές δυνάμεις που συσσωρεύονται στο υπέδαφος.

Βεβαίως κρατάμε μία μικρή επιφύλαξη η οποία στηρίζεται στο γεγονός ότι το 1867 είχαμε έναν πολύνεκρο σεισμό στην ίδια περιοχή. αυτή η επιφύλαξη δημιουργεί και επιχειρησιακές δράσεις στην Λέσβο. Είναι 150 χρόνια πριν και είναι μία φυσιολογική περίοδος επανάληψης γιατί τα ρήγματα δεν συγκεντρώνουν δυνάμεις κάθε 20-40 χρόνια.

Ο χρόνος επαναπλήρωσης των ρηγμάτων είναι της τάξεως των εκατοντάδων χιλιάδων χρόνων”.

Από την πλευρά του πάντως ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού λέγοντας: Προκύπτει από εκτιμήσεις σεισμολόγων ότι το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού είναι ανοιχτό, δεν έχει κλείσει. Η εικόνα που παίρνουμε για την σεισμικότητα της Λέσβου είναι ελλιπής γιατί η περιοχή βρίσκεται στα γεωγραφικά όρια του σεισμογραφικού δικτύου και χάνουμε πολλούς μικρούς σεισμούς και δεν τους καταγράφουμε και δεν τους λαμβάνουμε υπόψιν στους υπολογισμούς.

Χρειάζεται να τους καταγράφουμε πλέον, είναι κοινωνικό το ζήτημα. Προτείνω την άμεση μεταφορά και τοποθέτηση φορητών σεισμογράφων, που θα έχουν την δυνατότητα άμεσης μετάδοσης των καταγραφών στα σεισμογραφικά κέντρα έτσι ώστε να καλυτερεύσουμε δραστικά την ακρίβεια και την λεπτομέρειες των δονήσεων που γίνονται στην περιοχή.

Η στατιστική των σεισμών είναι γνωστή. Κατά μέσο όρο στην Ελλάδα κάθε χρόνο γίνεται σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ ή και μεγαλύτερο. Το 2021 είχαμε 4 τέτοιους σεισμούς”.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι και οι αυτοψίες σε κτήρια στη Βόρεια Λέσβο – Μη κατοικήσιμα 17 σπίτια από τους σεισμούς

Ως μη κατοικήσιμα, από τους σεισμούς στη Λέσβο, έχουν χαρακτηριστεί 17 σπίτια. Επίσης, έχει κριθεί ακατάλληλος ένας επαγγελματικός χώρος και ένα δημόσιο κτίριο, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών.

Όπως σημειώνεται, συνεχίζονται και την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, με αμείωτο ρυθμό οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και Δημόσια κτίρια των πληγεισών περιοχών στους Δήμους Μηθύμνας και Μανταμάδου της Λέσβου.

Στις πληγείσες περιοχές γίνεται αποτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια (κατοικίες, δημόσια κτίρια, σχολικές μονάδες, κέντρα υγείας) από μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Έως το τέλος της Τρίτης έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 109 κτίρια:

·Από αυτές 99 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 17 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες.

·Επίσης, έχουν ελεγχθεί 6 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλος είναι ο 1.

·Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια «κίτρινα» έχει χαρακτηριστεί το 1 από τις 3 αυτοψίες, ενώ σε άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) 1 κρίθηκε μη κατοικήσιμο.

Πηγή: debater.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

News

Latest

zinapost.gr