Ουγκάντα: Μαθητές τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας για την επέτειο του «ΟΧΙ»
Πίσω από τις εκδηλώσεις μνήμης ο πατέρας Αντώνιος Μουτιάμπα που, με τη στήριξη της Ελληνορθόδοξης Μητρόπολης Καμπάλας, έχει αφιερώσει τη ζωή του σε εκατοντάδες εξαθλιωμένα παιδιάΗ 28η Οκτωβρίου είναι μέρα γιορτής για όλους τους Έλληνες, τόσο εντός επικράτειας όσο και εκτός. Όμως, για τον ορθόδοξο ιερέα Αντώνιο Μουτιάμπα, που έχει αφιερώσει τη ζωή του σε φτωχά και ορφανά παιδιά, η επέτειος συμβολίζει τον αγώνα τον αδυνάτων κατά των ισχυρών, της δικαιοσύνης κατά της αδικίας και της δημοκρατίας κατά της τυραννίας, αξίες πανανθρώπινες και καθολικές.
Όπως αναφέρει το greekreporter.com, ο ιερωμένος με τη σύζυγό του Χαριτίνη και τη στήριξη της Ελληνορθόδοξης Μητρόπολης Καμπάλας, έχουν αφιερώσει τη ζωή τους προσπαθώντας να διασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για εκατοντάδες παιδιά.
Χάρη σε δωρεές ιδιωτών από την Ελλάδα, ο πατήρ Αντώνιος διαχειρίζεται τρία οικοτροφεία που παρέχουν εκπαίδευση, ιατρική περίθαλψη, τροφή και στέγη σε πάνω από 1.200 φτωχά και ορφανά παιδιά, στα οποία θέλει να προσφέρει ελπίδα και αξιοπρέπεια.
Ο πατέρας Αντώνιος δηλώνει ότι τα σχολεία του γιορτάζουν κάθε χρόνο την επέτειο του «Όχι». Κυματίζοντας ελληνικές σημαίες, οι μαθητές κάνουν παρέλαση έξω από τα σχολεία. Στη συνέχεια συγκεντρώνονται στην εκκλησία που βρίσκεται στη φτωχή περιοχή Λουγουίρο.
«Γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου πρώτα απ’ όλα για να τιμήσουμε και να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα. Αλλά και επειδή θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι ο άνθρωπος πρέπει να είναι ελεύθερος» τόνισε.
«Τα παιδιά στην Ουγκάντα μαθαίνουν να λένε πάντα “Ναι”. Τους διδάσκω ότι μερικές φορές πρέπει να πουν “Όχι”, όπως είπαν οι Έλληνες στις φασιστικές δυνάμεις του 1940. Οι άνθρωποι θα πρέπει να πειστούν γιατί θα πρέπει να πουν “Ναι”», εξήγησε.
Από την Ουγκάντα στην Κρήτη
Τελικώς οι σπουδές του έγιναν στην Ιερατική Σχολή των Χανίων, ενώ χειροτονήθηκε ιερέας με την ευλογία του μητροπολίτη Αμφιλόχιου. Εκείνη την εποχή, ο ιερωμένος είχε γνωρίσει και παντρευτεί τη γυναίκα του Χαριτίνη, η οποία εθνοτικά ήταν από την Ουγκάντα αλλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα.
Το 2004, μαζί με τα τέσσερα παιδιά τους, ο πατέρας Αντώνιος και η σύζυγός του αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Ουγκάντα. Εγκαταστάθηκαν στο Βάκιζο, μια μικρή πόλη 50.000 κατοίκων, στα περίχωρα της Καμπάλα.
Το όραμά του για την εκπαίδευση είναι σαφές. «Μία από τις σημαντικότερες ελληνικές αξίες είναι η ελευθερία της σκέψης και η αντίσταση στην καταπίεση. Αυτές είναι οι αξίες που θέλουμε να εμφυσήσουμε στους μαθητές μας. Οι άνθρωποι πρέπει να είναι ελεύθεροι. Πρέπει να ζουν σε δημοκρατία. Οι μαθητές στη χώρα πρέπει να μάθουν την αξία της δημοκρατικής διακυβέρνησης» αναφέρει.