«Ο αθλητισμός ενώνει, δεν σκοτώνει» – Νέα συγκλονιστική τοιχογραφία στην μνήμη του Άλκη Καμπανού

Το δικό τους ξεχωριστό μήνυμα κατά της οπαδικής βίας έστειλαν εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, η «Δομή Εις το Όνομα του Άλκη» αλλά και η καλλιτεχνική ομάδα Urban Act σε δημοτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας ακόμη ένα γκράφιτι αφιερωμένο στην μνήμη του αδικοχαμένου Άλκη Καμπανού.

Αυτή τη φορά στο 4ο και 11ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών σχεδιάστηκε ένα συγκλονιστικό γκράφιτι που δείχνει δύο παιδιά να περπατούν μαζί με το ένα εξ αυτών να κρατάει μια ποδοσφαιρική μπάλα, όπως αναφέρει το thestival.gr

Οι δράσεις με τα γκράφιτι πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτήρια» της Urban Act και υποστηρίζει το έργο της «Δομής Εις το Όνομα του Άλκη» ζωγραφίζοντας εικόνες συνύπαρξης, σεβασμού και αλληλεγγύης  σε μία προσπάθεια διάδοσης του μηνύματος «Ο αθλητισμός ενώνει, δεν σκοτώνει!».

Τι λέει για τις δράσεις η «Δομή 1ης Φεβρουαρίου Εις το Όνομα του Άλκη»

Με το πέρας της πρώτης τοιχογραφίας η οποία υλοποιήθηκε στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς, το πρόγραμμα συνεχίστηκε με την υλοποίηση της δεύτερης τοιχογραφίας στο 4ο και 11ο Δημοτικό σχολείο Συκεών. Με την φιλοξενία των Δ/νσεων των σχολείων και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, στοχεύοντας στην προώθηση του μηνύματος όσο πιο ενεργά γίνεται.

Η «Δομή 1ης Φεβρουαρίου Εις το Όνομα του Άλκη» δημιουργήθηκε με στόχο να μην ξεχαστεί η δολοφονία του Άλκη, να αποτελέσει σύμβολο αλλαγής, να υποστηρίξει τα θύματα της οπαδικής βίας και να αλλάξει η οπαδική κουλτούρα στην Ελλάδα. Στη σκέψη όλων είναι να φυτευθούν οι σπόροι της ενσυναίσθησης, του σεβασμού, της διαφορετικότητας, της συνύπαρξης. Και δεν υπάρχει καταλληλότερο πεδίο δράσης για αυτό από τα παιδιά…. Γιατί τα παιδιά μπορούν να μάθουν και μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο μας.

Η UrbanAct για πολλά χρόνια παρεμβαίνει με τις δράσεις της σε σχολεία ανά την Ελλάδα, με τοιχογραφίες που εκπέμπουν μηνύματα, με καλλιτέχνες που προσφέρουν το έργο τους και την ενσυναίσθησή τους και με συμμετοχικές δράσεις για τους μαθητές που συμβάλλουν στη γνώση, στον σεβασμό στη διαφορετικότητα, στη χαρά της ζωής και της συνεργασίας, της αλληλοβοήθειας.

Στις 22 Μαρτίου οι δύο φορείς διοργάνωσαν και υλοποίησαν μια ομιλία στο αμφιθέατρο του 4ου και 11ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών με τη συμμετοχή γονέων και εκπαιδευτικών στην διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν οι σκοποί και η λειτουργία της Δομής Εις το Όνομα του Άλκη, και της UrbanAct, μια “ένταξη” στις έννοιες της αθλητικής βίας και συζήτηση για τους τρόπους αντίδρασης και πρόληψης από τους γονείς.

«Τότε που ποδόσφαιρο ήταν αφορμή να αναπτύξεις φιλίες»

«To σχέδιο μου μας πάει πίσω στα παιδικά μας χρόνια», τονίζει ο δημιουργός του γκράφιτι και έπειτα υπογραμμίζει «εδώ εμφανίζονται δύο παιδιά που πάνε να παίξουν ποδόσφαιρο. Το «περιβάλλον» είναι κάπου στην επαρχία, αρκετά ειρηνικό και το κλίμα ανάμεσα στα παιδιά σχεδόν αδελφικό. Τα παιδιά όπως παρατηρούμε δεν φοράνε φανέλα κάποιας ομάδας. Αυτό το γεγονός δίνει έμφαση στην χαρά του παιχνιδιού, της αξία της ενότητας και του αθλήματος.

Κοιτώντας κάποιος αυτή την εικόνα μπορεί να βγάλει το συμπέρασμα ότι τα παιδιά πάνε να παίξουν σε κάποιο γήπεδο το οποίο είναι πιθανόν μακριά από τον τόπο διαμονής τους, χωρίς να νοιάζονται για την απόσταση που θα διανύσουν, βάζοντας σε πρώτη προτεραιότητα την επιθυμία για άθληση και παιχνίδι. Τότε που το ποδόσφαιρο ήταν η αφορμή να αναπτύξεις φιλίες, για να διασκεδάσεις και να αθληθείς».

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα thestival.gr,  το συγκεκριμένο πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, του Γραφείου Παιδείας και των σχολικών επιτροπών, την φιλοξενία των Δ/νσεων του 4ου και 11ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.

Η συνέχεια του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί σε σχολεία ανά την Ελλάδα τα οποία θα ανακοινωθούν σύντομα.

thestival.gr