Τη βεβαιότητα ότι οι δολοφόνοι του Γιώργου Καραϊβάζ βρίσκονται ακόμη εντός συνόρων εξέφρασε ο απόστρατος ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ. Θανάσης Κατερινόπουλος, ο οποίος σχολίασε πως «αν υπάρχει η βούληση, θα βρεθεί η άκρη» στη μαφιόζικη δολοφονία που συγκλόνισε τη χώρα και έφτασε σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
«Εγώ πιστεύω ότι οι δολοφόνοι είναι Έλληνες ή αλλοδαποί που ζουν χρόνια στην Ελλάδα» εκτίμησε ο επίτιμος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα, Ελλάδα». Ο απόστρατος ταξίαρχος υποστήριξε ότι τα στοιχεία που διαρρέουν στα μέσα ενημέρωσης από την προανάκριση που διενεργούν οι αστυνομικοί «δεν κάνουν καλό στην υπόθεση» και τόνισε εμφατικά ότι, ακόμη και να βρεθεί το μοτοποδήλατο των εκτελεστών, δεν θα συνεισφέρει στην έρευνα. «Αν ψάχνουμε από το σκούτερ να βρούμε στοιχεία για να φτάσουμε στους δράστες, κούνια που μας κούναγε» τόνισε ο κ. Κατερινόπουλος, εκφράζοντας την άποψη ότι «εάν δεν του έκλειναν το στόμα, θα έτριζαν πολλές καρέκλες».
Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η δολοφονία μπορεί να εξιχνιαστεί, αν αποκαλυφθεί ποιους «ενόχλησε» ο Γιώργος Καραϊβάζ, καθώς μέσα από το προσωπικό του ιστολόγιο «έστελνε μηνύματα μέσω της πένας του». Μάλιστα, επέμεινε ότι το μυστικό ίσως κρύβεται στα αρχεία ή στα κείμενα του δολοφονημένου αστυνομικού συντάκτη στο bloko.gr, καθώς «δεν μπορεί να μην έχει αφήσει κάπου αποθηκευμένα πράγματα. Πρέπει να ξεκινήσουμε από εκεί», όπως πρότεινε.
Στο μικροσκόπιο των αστυνομικών τα άρθρα του
Τα άρθρα του Γιώργου Καραϊβάζ, ιδίως αυτά που αφορούσαν κυκλώματα διαφθοράς και πληρωμένες εκτελέσεις μεταξύ ανθρώπων της νύχτας, έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αστυνομικών, καθώς εκτιμάται πως υποκρύπτουν το κίνητρο που είχε ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας για να υπογράψει «συμβόλαιο θανάτου». Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση εμπλοκής επίορκων αστυνομικών σε κυκλώματα της νύχτας, για την οποία είχε κληθεί ο ίδιος και είχε δώσει ανωμοτί κατάθεση, παραμένει σε εκκρεμότητα στην Εισαγγελία Διαφθοράς…
Χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην οποία συμμετείχαν ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., ο διοικητής της Ασφάλειας, ο προϊστάμενος της Δημόσιας Ασφάλειας και αξιωματικοί των υπηρεσιών που συμμετέχουν στις έρευνες για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ και συγκεκριμένα οι επικεφαλής των Τμημάτων Δίωξης Ανθρωποκτονιών και Εκβιαστών.
Στόχος ήταν να αναλυθεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και να συντονιστούν οι έρευνες για τον εντοπισμό των δολοφόνων. Οπως επισήμανε υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ., το οργανωμένο έγκλημα έχει κλιμακώσει και αναβαθμίσει τη δράση του. Αλλωστε, την τελευταία 15ετία έχουν εκτελεστεί περίπου 60 «συμβόλαια θανάτου», με ποσοστό εξιχνίασης γύρω στο 2%-4%! Αυτό σημαίνει ότι η εξιχνίαση της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς απαιτεί έναν περίπλοκο συσχετισμό αξιοποίησης πληροφοριών και αποδεικτικών πειστηρίων ώστε να έχει ως αποτέλεσμα τις συλλήψεις των φυσικών αυτουργών και τον εντοπισμό των ηθικών αυτουργών.
Στο ερευνητικό πεδίο των αστυνομικών βρίσκονται πλέον δεκάδες κλήσεις πολιτών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι είδαν το δίκυκλο των δολοφόνων, ενώ παρέχουν και υλικό από κάμερες από το οποίο υπάρχει ενδεχόμενο να προκύψουν αξιοποιήσιμα ευρήματα στην έρευνα για τον εντοπισμό τους. Το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο άτυχος αστυνομικός συντάκτης δεν έχει καταγραφεί σε βίντεο, ωστόσο οι ερευνητές της Ασφάλειας εξετάζουν βίντεο από περιφερειακές κάμερες σε αντιπαραβολή με τις καταθέσεις τριών υπαλλήλων του δήμου που βρίσκονταν κοντά στη σκηνή του εγκλήματος.
Η έρευνα επεκτείνεται και στα ξενοδοχεία της νοτιοανατολικής Αττικής, καθώς και σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και χώρους στάθμευσης, όπου έχει μπει στο μικροσκόπιο κάθε πρόσφατη μίσθωση. Στα εγκληματολογικά εργαστήρια εξετάζονται ο φορητός υπολογιστή και το κινητό του Γιώργου Καραϊβάζ, το οποίο φαίνεται ότι κρατούσε τη στιγμή που δέχτηκε τη φονική επίθεση, καθώς το έχει διαπεράσει μια βολίδα.
H σύζυγος του νεκρού ρεπόρτερ παρέδωσε στους αστυνομικούς το λάπτοπ και το PIN του κινητού του
Μαρτυρικές ώρες ζει η οικογένεια του Γιώργου Καραϊβάζ, ωστόσο μέσα στον αγώνα που κάνουν για να διαχειριστούν την αναπάντεχη απώλεια του ανθρώπου τους, πρέπει να βρουν όσο κουράγιο τούς απομένει για να βοηθήσουν τους αστυνομικούς στη διερεύνηση της δολοφονίας του δημοσιογράφου. Αλλωστε, οι δικοί του άνθρωποι είναι αυτοί που πρέπει να καταθέσουν πρώτοι για όσα γνωρίζουν κι έτσι από τους πρώτους που κλήθηκαν για κατάθεση ήταν η σύζυγός του.
Η Στάθα Καραϊβάζ μίλησε αργά το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στους αστυνομικούς και ανέφερε πως ο σύζυγός της ήταν καλός οικογενειάρχης και ότι λόγω της καραντίνας δεν είχαν ιδιαίτερες κοινωνικές επαφές και εξόδους, αν και στο παρελθόν πήγαιναν για καφέ ή φαγητό με φιλικά ζευγάρια. Ρωτήθηκε επιπλέον για το ακριβές πρόγραμμα που είχε ο σύζυγός της. «Ο Γιώργος ήταν άνθρωπος της οικογένειας, του άρεσε η οικογενειακή ζωή. Οταν έφευγε από τον τηλεοπτικό σταθμό όπου εργαζόταν, είτε ερχόταν απευθείας στο σπίτι είτε πήγαινε σε συναντήσεις με συνδικαλιστές της Αστυνομίας. Οταν βγαίναμε, συνήθως πηγαίναμε για καφέ ή φαγητό. Δεν γνώριζα αν είχε απειληθεί από κάποιον» ανέφερε χαρακτηριστικά η Στάθα Καραϊβάζ.
Επιπλέον, έδωσε στους αστυνομικούς το ΡΙΝ του κινητού του δημοσιογράφου, το οποίο έχει καταστραφεί από μια από τις σφαίρες που τον γάζωσαν, ενώ τους παρέδωσε και το λάπτοπ του. Κινητό και υπολογιστής αναμένεται να εξεταστούν από τα εγκληματολογικά εργαστήρια με την ελπίδα να εντοπιστούν συνομιλίες, μηνύματα, κείμενα ή διαγεγραμμένα αρχεία που ίσως φωτίσουν την έρευνα.