Υπόθεση παράνομων υιοθεσιών στην Κρήτη: Έρχονται ζευγάρια από το εξωτερικό για test DNA
Ξετυλίγεται το κουβάρι πίσω από το κύκλωμαΚαταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του κέντρου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα Χανιά, με ζευγάρια από όλη την Ευρώπη να καταφτάνουν στην Κρήτη για να διαπιστώσουν αν τα παιδιά που έχουν σπίτι τους είναι… δικά τους!
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Real, τα ζευγάρια προέρχονται κυρίως από την Ιταλία, ενώ οι Αρχές έχουν έρθει σε επικοινωνία και με ζευγάρια από τη Γερμανία.. Μάλιστα, ήδη αρκετοί πολίτες ξένων χωρών έχουν υποβάλλει αιτήσεις για να υποβληθούν σε εξετάσεις DNA. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το ένα αίτημα έγινε άμεσα δεκτό από τις Αρχές.
Να σημειωθεί ότι κατά τις έρευνες, εντοπίστηκαν περίπου 30 αλλοδαπές γυναίκες από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Γεωργία, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης.
Οι γυναίκες αυτές συνεργάζονταν παρανόμως με το κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και φιλοξενούνταν υπό επιτήρηση στα συνολικά 14 σπίτια-τρώγλες που φέρεται να είχαν παραχωρήσει οι κατηγορούμενοι. Τα πρόσωπα αυτά κρίθηκαν από την Εισαγγελία ως θύματα εμπορίας ανθρώπων, ώστε να φιλοξενηθούν σε δομές
Τα «συμβόλαια»
«Η συμφωνία ήταν αν λάβω 18.000 ως παρένθετη μητέρα. Κάθε μήνα θα μου έδιναν 200 ευρώ για τα έξοδά μου και το φαγητό και στο τέλος, όταν θα γεννούσα, θα έπαιρνα τα υπόλοιπα 15.000 ευρώ. Είχα οικονομικά προβλήματα. Άλλαξα τρία σπίτια, οι συνθήκες δεν ήταν καλές και σε αυτό που ζούσα υπήρχαν άλλες πέντε παρένθετες μητέρας 24-25 ετών», ανέφερε μια νεαρή κοπέλα από τη Γεωργία.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες της Real, υπήρχαν γυναίκες οι οποίες ως παρένθετες μητέρες κυοφορούσαν βρέφη από τρεις έως και πέντε φορές. Σύμφωνα με τη δικογραφία της πρωτοφανούς υπόθεσης, το όφελος που αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση, ανά πρόγραμμα παρένθετης μητρότητας, από την παράνομη εμπορία ωαρίων αλλά ακόμα και βρεφών, μπορούσε να φτάσει ακόμα και τα 120.000 ευρώ.
Χαρακτηριστικά, η δικογραφία αναφέρει πως «μόνο από τον Δεκέμβριο του 2022 καταγράφηκαν τουλάχιστον 71 γυναίκες-δότριες ωαρίων, 98 γυναίκες-θύματα εμπορίας ανθρώπων, οι οποίες τέθηκαν σε εργασιακή εκμετάλλευση ως παρένθετες μητέρες, τέσσερις περιπτώσεις εξαπάτησης, πρόκλησης σωματικής βλάβης σε ασθενείς μέσω εικονικών εξωσωματικών κατά τα έτη 2021,2022 και 2023».
«Στο σπίτι η Γεωργιανή που ήταν υπεύθυνη για όλες μας, μας έλεγχε συνεχώς. Τα μάθαινε όλα, πότε βγαίναμε έξω, τι ώρα επιστρέφαμε. Μας απειλούσε ότι θα μας έστελνε πίσω. Στον τοκετό μου ήταν παρών ο ο73χρονος γιατρός της κλινικής, ευτυχώς όλα πήγαν καλά. Νόμιζα ότι όλα ήταν νόμιμα. Υπέγραψα χαρτιά στη Γεωργία, αλλά τα χαρτιά εδώ ήταν στα ελληνικά, δεν ήξερα τι υπέγραφα. Είχα αγωνία. Για τους γονείς δεν ξέραμε πολλά, μόνο τα ονόματά τους. Ήταν από το εξωτερικό. Άλλες κοπέλες δεν έμαθαν ποτέ σε ποιους κατέληξαν τα παιδιά που γέννησαν», προσθέτει η κοπέλα από τη Γεωργία.
Ο γιατρός
Προφυλακιστέοι κρίθηκαν ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος, ο 73χρονος Χανιώτης γιατρός και υπεύθυνος της κλινικής, ο 44χρονος εμβρυολόγος που θεωρείται ο εμβρυολόγος, που θεωρείται δεύτερος στην ιεραρχία, η 41χρονη γραμματέας και υπεύθυνη προγραμμάτων παρένθετης μητρότητας του κέντρου και μια 38χρονη Ρουμάνα υπάλληλος του κέντρου που δρούσε ως «μεσίτρια».
Να σημειωθεί πως στο κέντρο απευθύνονταν ζευγάρια από όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα, ακόμη και από την μακρινή Αυστραλία.
«Θέλουμε να συνεχίσουμε να διακρινόμαστε διεθνώς. Δεν θέλουμε να διολισθήσουμε σε κακές πρακτικές. Δεν θέλουμε να γίνουμε Ινδία, που διαφημίζει μητέρες διαθέσιμες σε οποιαδήποτε πλούσιο ζευγάρι του πλανήτη. Θέλουμε η χώρα μας να παραμείνει προορισμός υποβοηθούμενης αναπαραγωγής εξαιτίας του υψηλότατου επιστημονικού επιπέδου», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.