Βαγγέλης Γιακουμάκης: Οκτώ χρόνια από την τραγωδία που συγκλόνισε το πανελλήνιο
«O Βαγγέλης μου μπορεί να μη μίλησε αλλά η σιωπή του ακούστηκε παντού σε όλη την Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο», είχε πει ο πατέρας του αδικοχαμένου Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο οποίος έγινε σύμβολο κατά του μπούλινγκ και της εξευτελιστικής συμπεριφοράς από άνθρωπο σε άνθρωποΣαν σήμερα, στις 6 Φεβρουαρίου του 2015, ο φοιτητής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων Βαγγέλης Γιακουμάκης εξαφανίστηκε από την εστία όπου διέμενε, αφήνοντας πίσω του κινητό και πορτοφόλι, και βρέθηκε νεκρός στις 15 Μαρτίου, 800 μέτρα μακριά από τη Σχολή του.
Έχουν περάσει οκτώ χρόνια από τον χαμό του Κρητικού σπουδαστή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, όπου, όπως αποκαλύφθηκε, περνούσε δύσκολες μέρες.
Στοιχεία και μαρτυρίες που βγήκαν στο φως έδειξαν ότι, ήδη πριν τον θάνατό του, υπήρξε θύμα σωματικής και λεκτικής βίας από συμφοιτητές του, και συγκεκριμένα από ομάδα συντοπιτών του με έντονη παραβατική συμπεριφορά.
Ο Βαγγέλης είχε πέσει «θύμα εκφοβισμού και εξευτελιστικής συμπεριφοράς», σύμφωνα μία μάρτυρα, από «Κρητικούς» συμφοιτητές του. Του έκλειναν το ζεστό νερό όταν έκανε μπάνιο, τον είχαν κλειδώσει μέσα σε ντουλάπα και του πετούσαν κέρματα για να «τραγουδήσει» σαν να ήταν τζουκ μποξ, τον έδεναν σε καρέκλες, κ.ά.
Η υπόθεσή του είχε απασχολήσει έντονα τα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα λόγω του τραγικού θανάτου του νεαρού σπουδαστή, ενώ κατά τη διάρκεια των ερευνών μετά την εξαφάνισή του – η οποία αρχικά είχε γίνει αντιληπτή από τη μητέρα του που τον τηλεφωνούσε αλλά δεν έπαιρνε απάντηση – αποκαλύφθηκαν τα περιστατικά βίας και εκφοβισμού εναντίον του, τα οποία θεωρείται ότι ήταν τα αίτια που τον οδήγησαν να εξαφανιστεί.
«O Βαγγέλης μου μπορεί να μη μίλησε αλλά η σιωπή του ακούστηκε παντού σε όλη την Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο», είχε πει ο πατέρας του αδικοχαμένου Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο οποίος έγινε σύμβολο κατά του μπούλινγκ και της εξευτελιστικής συμπεριφοράς από άνθρωπο σε άνθρωπο.
«Ο πλούτος για μένα δεν είναι τα λεφτά, είναι οι άνθρωποι. Η ευγένεια, ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια έχουν γίνει μειονεκτήματα. Δεν έχασα κλειδιά, ούτε πρόβατο, έχασα το παιδί μου. Το έστειλα σε ένα “μαγαζί” με ανήθικους να σπουδάσει», είχε πει ακόμη ο πατέρας του άτυχου Βαγγέλη, Ανδρέας Γιακουμάκης.
Μετά την εύρεση του πτώματός του, διοργανώθηκαν συγκεντρώσεις εναντίον της βίας και του εκφοβισμού σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας στη μνήμη του, ενώ συνέχεια αποκαλύπτονταν νέα περιστατικά βίας προς το πρόσωπό του, με αποκορύφωμα τη δημοσίευση ενός βίντεο, στις 4 Ιουλίου 2016, στο οποίο μια παρέα παιδιών τού ασκούσε λεκτική και σωματική βία.
Πριν από 7,5 χρόνια έπεσε η αυλαία της πολύκροτης υπόθεσης που αφορούσε τον χαμό του Κρητικού σπουδαστή με την ολοκλήρωση της εκδίκασης 8 εφέσεων. Στη δίκη οι συμφοιτητές του Βαγγέλη, ο οποίος βρέθηκε νεκρός έπειτα από περίπου 40 μέρες ερευνών με τραύματα από μαχαίρι, έκαναν λόγο για “αγορίστικα παιχνίδια” υποστηρίζοντας ότι δεν είναι τραμπούκοι ούτε φονιάδες.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι πέντε από τους κατηγορουμένους, που ήταν ενήλικες, κρίθηκαν ένοχοι πρωτοδίκως, ενώ για τους τρεις που ήταν ανήλικοι το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι τέλεσαν τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνταν.
Πρωτοδίκως, οι 3 από τους 8 καταδικασθέντες, οι οποίοι ήταν ανήλικοι, είχαν καταδικαστεί σε 150 ώρες κοινωνικής εργασίας, ενώ για τους υπόλοιπους πέντε η συνολική ποινή που είχε επιβληθεί ήταν φυλάκιση 36 μηνών, με την ποινή να είναι εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ την ημέρα, ενώ είχε αθωωθεί ο ένας από τους 9 κατηγορούμενους.
Παράλληλα, σε έναν από τους καταδικασθέντες αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του σύννομου πρότερου βίου καθώς για μεγάλο διάστημα μετά την τέλεση έδειξε καλή διαγωγή.
neakriti.gr