Τραγωδία στην Ιεράπετρα: Εξιτήριο σήμερα για το παιδί – Πώς συνέβη η τραγωδία

Σύσκεψη φορέων στην Ιεράπετρα

Σοκαρισμένη παραμένει η κοινωνία της Ιεράπετρας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, από την τραγωδία που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής όταν ένας βράχος αποκολλήθηκε από το βουνό και έπεσε πάνω σε τουριστικό κατάλυμα καταπλακώνοντας μία 45χρονη γυναίκα.

Από θαύμα σώθηκαν ο 50χρονος σύζυγος της και ο 10χρονος γιος της, οι οποίοι βρίσκονταν σε διπλανό δωμάτιο.

Εξιτήριο για το 10χρονο παιδί

Το μικρό παιδί τραυματίστηκε στα κάτω άκρα και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο απ όπου αναμένεται να πάρει εξιτήριο σήμερα μετά από μια σειρά από εξετάσεις στις οποίες αναμένεται να υποβληθεί. Το παιδί έχει υποστεί κάταγμα στο αριστερό πόδι καθώς του έγιναν και ράμματα στο πρόσωπο.

Ο πατέρας σε κατάσταση σοκ λίγες ώρες μετά το τραγικό συμβάν, με αίματα στην μπλούζα του, πήγε ξανά στα ερείπια, βρήκε την κατεστραμμένη τους βαλίτσα, έβαλε όσα πράγματα βρήκε και μεταφέρθηκε σε άλλο ξενοδοχείο.

Καθηγήτρια Γεωλογίας: Μια σειρά από αίτια οδήγησαν στην τραγική κατάληξη

Η καθηγήτρια Γεωλογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Νίκη Ευελπίδου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ανέφερε όταν ρωτήθηκε για το αν τα έντονα φαινόμενα βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν πριν από δυο εβδομάδες συνέτειναν στην αστάθεια του εδάφους ότι «σίγουρα έπαιξαν κι αυτά τον ρόλο τους ωστόσο υπήρχε μια σειρά από αίτια τα οποία οδήγησαν σε αυτή την τραγική κατάληξη».

Όπως είπε «η μορφολογία της ίδιας της περιοχής που έχει έντονο ανάγλυφο και είναι τεκτονικά ενεργή δημιουργώντας αστάθεια στα πρανή και τα βράχια, το είδος των πετρωμάτων που είναι τρωτό στη διάβρωση όχι μόνο εξαιτίας της συγκεκριμένης καταιγίδας αλλα γενικότερα καθώς και ο συνδυασμός των πετρωμάτων που κάποια είναι διαπερατά από το νερό σαν σουρωτήρι και άλλα απλά απορροφούν το νερό, τόσο πολύ που στη συνέχεια αρχίζουν να ρέουν, δημιούργησαν έναν φονικό συνδυασμό. Και ήρθαν και οι έντονες βροχοπτώσεις που ήταν το κερασάκι στην τούρτα».

Η κ. Ευελπίδου είπε ότι υπάρχει κίνδυνος και για άλλες περιοχές της Ελλάδας «καθώς» όπως εξήγησε «η χώρα μας έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που προανέφερα» και σημείωσε ότι «τα συνεργεία των γεωλόγων να μην πηγαίνουν αφότου γίνει το κακό. Εχουμε άξιους γεωλόγους στη χώρα μας, να τους στέλνουμε πιο πριν για να προλαβαίνουμε τα χειρότερα».

Το χρονικό της τραγωδίας

Όλα συνέβησαν τα ξημερώματα της Κυριακής στην περιοχή της Αγιας Φωτιάς, όταν ένας τεράστιος βράχος αποκολλήθηκε από το βουνό και έπεσε πάνω στα ενοικιαζόμενα δωμάτια που βρίσκονταν στο σημείο, ισοπεδώνοντας τα δύο ακριανά.

Το ένα δωμάτιο ήταν άδειο ωστόσο στο δεύτερο διέμενε μία οικογένεια από τη Σλοβενία που απολάμβανε τις διακοπές της.

Και τα δύο δωμάτια μετατράπηκαν σε ερείπια καθώς ταβάνι και τοίχοι καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Δυστυχώς, κάτω από τα ερείπια εγκλωβίστηκε η 45χρονη αλλά και ο 10χρονος γιος της.

Ο 50χρονος σύζυγός της κατάφερε και απεγκλωβίστηκε με αποτέλεσμα να ειδοποιήσει τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 ενώ ξεκίνησε να ψάχνει στα ερείπια την οικογένειά του.

Στο έσπευσαν 25 οχήματα με 50 πυροσβέστες, κλιμάκιο της 3ης ΕΜΑΚ, εθελοντές της ΕΔΙΚ Ιεράπετρας και του Ερυθρού Σταυρού, άνθρωποι από την Πολιτική Προστασία και τον δήμο Ιεράπετρας και ξεκίνησαν μία μεγάλη προσπάθεια εντοπισμού και διάσωσης της 45χρονης γυναίκας και του 10χρονου παιδιού.

Τραγική ειρωνία

Η οικογένεια από τη Σλοβενία θα αναχωρούσε το πρωί της Κυριακής για την πατρίδα τους. Για λίγες όμως ώρες… δεν πρόλαβε.

Η οικογένεια έμενε στα δύο ακριανά δωμάτια του ξενοδοχείου. Σ εκείνα δηλαδή που ο βράχος καταπλάκωσε ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα υπόλοιπα δωμάτια του ξενοδοχείου ήταν άδεια.

Λέκκας: «Σε λάθος σημείο το ξενοδοχείο»

Μιλώντας στο protothema.gr ο Ευθύμης Λέκκας σημείωσε ότι το ξενοδοχείο στο οποίο συνέβη η τραγωδία ήταν σε ένα πολύ κακό σημείο και πως ήταν αυτονόητο πως κάποια στιγμή θα γινόταν κατολίσθηση.

«Τα συγκεκριμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια βρίσκονται σε λάθος θέση. Μετά από πολλές παρεμβάσεις και τεχνικά έργα θα έπρεπε να βρίσκονται σε εκείνο το σημείο. Ουσιαστικά στην περιοχή θα εκδηλωνόταν η κατολίσθηση, είναι αυτονόητο ότι θα είχαμε κάποια στιγμή κατολίσθηση. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από αυξημένη επικινδυνότητα. Το 1980 που χτίστηκε το συγκεκριμένο ξενοδοχείο δεν υπήρχε το θεσμικό πλαίσιο ώστε να αποφεύγονται τέτοιες κατασκευές αλλά και στη συνέχεια δεν έγινε τίποτα. Η περιοχή έχει αυξημένες μορφολογικές κλίσεις, μεγάλοι βράχοι κρέμονται στο συγκεκριμένο σημείο και δευτερεύοντα ρόλο έπαιξαν στην επιτάχυνση του φαινομένου οι έντονες βροχοπτώσεις που είχαμε στη Σητεία πριν από δεκαπέντε ημέρες».

Σύσκεψη φορέων στην Ιεράπετρα

Σύσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Ιεράπετρα παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, Δήμος, Περιφέρεια αλλά και Γεωλόγων προκειμένου να βρεθούν λύσεις για την απομάκρυνση των βράχων.

Πηγή: cretapost.gr