search-button
cross-out

Θύμα sextortion 31χρονος από τη Θεσσαλονίκη σοκάρει με την ομολογία του: «Σκέφτηκα να πέσω από τον τέταρτο»

«Γεια, τι κάνεις; Είμαι η Σούκι. Είμαι από τις Φιλιππίνες και βρίσκομαι στη Λάρισα για λίγες ημέρες»... Το μήνυμα με το οποίο ξεκίνησαν όλα - Κυκλώματα οργιάζουν στο dark web, ενώ τα θύματά τους υποφέρουν
Θύμα sextortion 31χρονος από τη Θεσσαλονίκη σοκάρει με την ομολογία του: «Σκέφτηκα να πέσω από τον τέταρτο»

«Φοβήθηκα. Πανικοβλήθηκα. Ντράπηκα. Σκέφτηκα να πέσω από τον τέταρτο όροφο». Αυτές ήταν οι σκέψεις που είχε ο Κώστας, 31 ετών από τη δυτική Θεσσαλονίκη, όταν πριν από λίγες ημέρες έπεσε θύμα sextortion -δηλαδή σεξουαλικού εκβιασμού- από άγνωστο σε εκείνον άτομο.

Όλα ξεκίνησαν όταν το θύμα σέρφαρε σε dating app-μια πλατφόρμα γνωριμιών. Μέσα από τα ατέλειωτα πρόσωπα που περνάνε συνεχώς μπροστά από τους χρήστες, ο Κώστας ξεκίνησε να συνομιλεί με μία κοπέλα από την Ασία. Όπως λέει στη Voria.gr, διαπίστωσε τη μεταξύ τους χημεία ήδη από το πρώτο μήνυμα που του έστειλε εκείνη. «Γεια, τι κάνεις; Είμαι η Σούκι. Είμαι από τις Φιλιππίνες και βρίσκομαι στη Λάρισα για λίγες ημέρες», του είπε. Αμέσως οι δυο τους ξεκίνησαν κουβέντα και αντάλλαξαν τα προφίλ τους στο instagram.

Εκεί, η συζήτηση συνεχίστηκε και η τροπή της έγινε πλέον πολύ περισσότερο ερωτική. Η άγνωστη έστειλε αρχικά στο θύμα της κάποιες φωτογραφίες της με ευαίσθητο περιεχόμενο. Έπειτα, του ζήτησε να ανοίξουν τις κάμερες. «Ήταν ήδη γυμνή και μου ζήτησε να βγάλω και εγώ τα ρούχα μου. Το έκανα και έτσι άρχισε το… παιχνίδι», λέει ο Κώστας που εκείνη τη στιγμή δεν φαντάζονταν αυτό που θα ακολουθούσε.

Μόλις οι δυο τους έκλεισαν τις κάμερες, η συνομιλήτριά του του έστειλε διάφορες φωτογραφίες. Σε αυτές, φαίνονταν ανοικτές συνομιλίες τής Σούκι με τις επαφές του Κώστα στο instragram και ένα μήνυμα το οποίο ανέγραφε τα εξής: «Θέλεις να δεις τον φίλο σου να κάνει… μεγάλες απρέπειες; Άνοιξε το παρακάτω link!».

Η Σούκι σε όλη τη διάρκεια της βιντεοκλήσης τραβούσε βίντεο τον Κώστα. Και με το βίντεο αυτό, τον εκβίασε και του ζήτησε 500 ευρώ. Εκείνος πανικοβλήθηκε και αμέσως τηλεφώνησε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Οι αστυνομικοί τον συμβούλευσαν να μην υποκύψει στον εκβιασμό και προσπάθησαν να τον ηρεμήσουν. Στην αρχή, όπως λέει, «δεν ήξερα τι πρέπει να κάνω και τι να σκεφτώ και φοβήθηκα τον ίδιο μου τον εαυτό. Δεν ήθελα πια τη ζωή μου από την τόση ντροπή που αισθανόμουν». Έπειτα, ωστόσο, άφησε τον χρόνο να κυλήσει και, παρά την έντονη ανησυχία του, λέει ότι «το μήνυμα με το οποίο με απειλεί δεν έχει αποσταλεί μέχρι στιγμής πουθενά».

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της Voria.gr, πίσω από τη «Σούκι», αλλά και από διάφορες παρόμοιες περιπτώσεις, βρίσκονται αδίστακτα κυκλώματα εκβιαστών, η βάση των οποίων εντοπίζεται στα βάθη αφρικανικών και ασιατικών χωρών, ώστε να μη μπορούν να εντοπιστούν από τις διεθνείς αρχές. Από εκεί και μέσα από διάφορους servers οι επιτήδειοι δημιουργούν λογαριασμούς σε dating apps και social media και ψαρεύουν τα θύματά τους, με σκοπό να τους αποσπάσουν ευαίσθητο υλικό και έπειτα να τους εκβιάσουν ζητώντας τους χρήματα. Όπως λένε μάλιστα οι ίδιες πηγές, ο κύκλος του εκβιασμού ενός θύματος δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ αφού, ακόμη κι αν κάποιος  υποκύψει, οι δράστες επιστρέφουν και του ζητούν χρήματα ξανά και ξανά.

Όπως λέει στη Voria.gr η Δρ. Ψηφιακής Εγκληματολογίας, Κέλλυ Ιωάννου, «τα τελευταία χρόνια τα συγκεκριμένα περιστατικά έχουν αυξηθεί κατακόρυφα». Το sextortion παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις και, σύμφωνα με την ίδια, το φαινόμενο αυτό καταγράφεται στην Ελλάδα τουλάχιστον από το 2016, αλλά παρουσιάζει έξαρση μετά από το 2020, λόγω της αύξησης της ψηφιακής δραστηριότητας, της ανεπαρκούς ενημέρωσης των πολιτών και την ευκολία πρόσβασης σε πλατφόρμες επικοινωνίας.

Τα κυκλώματα αυτά δεν δραστηριοποιούνται, μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε αρκετές ακόμη χώρες. Κάποιες φορές, όπως εξηγεί η κ. Ιωάννου, «είναι μεμονωμένοι χρήστες με τεχνικές γνώσεις και κακόβουλες προθέσεις, όμως για να εντοπιστούν χρειάζεται ψηφιακή ιχνηλάτηση και διακρατική συνεργασία, ενέργειες οι οποίες προκύπτουν μετά από την καταγγελία των θυμάτων, που ωστόσο συνήθως φοβούνται ή ντρέπονται να καταγγείλουν τα περιστατικά».

Οι πανούργοι δράστες ακουμπούν συνήθως στον ψυχισμό των θυμάτων. «Στοχοποιούν άτομα τα οποία βρίσκονται σε συναισθηματικά ευάλωτη φάση, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη για επαφή, αποδοχή ή επιβεβαίωση», λέει η κ. Ιωάννου, προσθέτοντας πως, «δυστυχώς, σε αρκετές περιπτώσεις, τα θύματα υποκύπτουν πληρώνοντας ή παραχωρώντας αυτό που τους ζητείται». Το υλικό τους, μάλιστα, «συχνά διακινείται στο dark web ή σε πλατφόρμες του εξωτερικού», όπως τονίζει η ειδικός.

Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετοί τρόποι για να αποφύγει κανείς τις συγκεκριμένες καταστάσεις και να μην την… πατήσει. Οι συμβουλές της είναι οι εξής:

– Περιορισμός κοινοποίησης ευαίσθητου περιεχομένου
– Επαγρύπνηση σε αιτήματα από αγνώστους, ακόμα και αν φαίνονται «ελκυστικοί» ή φιλικοί
– Ενημέρωση για τις βασικές τεχνικές κοινωνικής μηχανικής (social engineering).

Εφόσον, όμως, κάποιος πέσει θύμα των κυκλωμάτων, η κ. Ιωάννου προτείνει τα παρακάτω:

– Άμεση διακοπή επικοινωνίας με τον δράστη
– Καταγγελία στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
– Καμία πληρωμή ή υποχώρηση, όσο πιεστικές κι αν είναι οι απειλές
– Αρχειοθέτηση συνομιλιών και υλικού ως αποδεικτικά στοιχεία.

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

News

Latest

zinapost.gr