Θρίλερ στο Αιγαίο με τα νεκρά ψάρια: Ιογενής εγκεφαλοπάθεια σε ροφούς και σφυρίδες

Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στην Κρήτη, κυρίως στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, αλλά και νησιά των Κυκλάδων όπως η Τήνος, η Σύρος και η Άνδρος.

Aπό τα μέσα Σεπτεμβρίου, έχει καταγραφεί ανησυχητική αύξηση της θνησιμότητας, με μεγάλο αριθμό νεκρών ψαριών να εκβράζονται στις ακτές και να παρατηρούνται ετοιμοθάνατα ψάρια στην επιφάνεια της θάλασσας.

Ο θάνατός τους όπως δημοσιεύει το newsbomb.gr οφείλεται σε ιογενή εγκεφαλοπάθεια που επιδρά στη νυστική κύστη (όργανο που εξισορροπεί την πλεύση του ψαριού) με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ρυθμίσουν την πλευστότητα. Οι ειδικοί το συνδέουν και με τη ρύπανση που προέρχεται από τα ιχθυοτροφεία.

Οι μαζικοί θάνατοι ψαριών έχουν θορυβήσει τους επιστήμονες, καθώς έχουν εντοπιστεί πάνω από 350 σε περιοχές της Ελλάδας και εκατοντάδες στην Κρήτη. Σύμφωνα με το ΕΛΚΕΘΕ, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, αιτία είναι η ιογενής εγκεφαλοπάθεια, μια ασθένεια που είναι γνωστή εδώ και χρόνια, ωστόσο αυτό που προκαλεί προβληματισμό είναι η έξαρση της το τελευταίο διάστημα, την οποία φαίνεται να πυροδοτεί η υψηλή θερμοκρασία στις θάλασσες.

Στο μικροσκόπιο της επιστημονικής κοινότητας, τα εκατοντάδες νεκρά ψάρια που εντοπίστηκαν και στις ακτές της Κρήτης. Πρόκειται για σφυρίδες, στήρες και ροφούς, που έχουν εντοπιστεί σε αρκετές περιοχές της χώρας. Όμως, οι επιστήμονες εκτιμούν πως ο πραγματικός αριθμός τους είναι αρκετά μεγαλύτερος, από τα τουλάχιστον 350 που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής.

Παλιός γνώριμος

Η πρώτη καταγραφή για την ιογενή εγκεφαλοπάθεια έγινε το 1979, όταν στο κόλπο Κισσάμου είχαν εντοπιστεί περίπου πέντε τόνοι νεκρών ψαριών. Τότε οι επιστήμονες είχαν αποδώσει τη θνησιμότητα σε άλλη αιτία, και χρόνια αργότερα αποδείχθηκε ότι ενδείξεις παρέπεμπαν τελικά, στην ιογενή εγκεφαλοπάθεια.

Κάθε χρόνο τα τελευταία 15-20 χρόνια και συνήθως από τα τέλη Σεπτέμβρη έως και τις αρχές Δεκέμβρη, υπάρχουν στις ιχθυοκαλλιέργειες ξεσπάσματα μιας ασθένειας που ονομάζεται Ιογενής Εγκεφαλοπάθεια ή Αμφιβληστροειδοπάθεια, μεταξύ των ψαριών και κυρίως στα Λαβράκια, εξαιτίας του ιού Betanodavirus. Η ασθένεια αυτή, στην συνέχεια προσβάλει τα άγρια ψάρια, με τα ψάρια του γένους Eπινέφελος να επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό. Κάθε χρόνο πιθανότατα εκατοντάδες χιλιάδες ψάρια του γένους Επινέφελος παρουσιάζουν ανορεξία, μη φυσιολογική κολύμβηση, ακανόνιστο ανεξέλεγκτο τρέμουλο, κυκλική ή σπειροειδή κολύμβηση, απώλεια ισορροπίας (επιπλέουν με την κοιλιά επάνω) και τελικά πεθαίνουν! Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Betanodavirus μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή να προκαλέσει ασθένεια σε άνθρωπο.

Τι λέει το ΕΛΚΕΘΕ

Σύμφωνα με το ΕΛΚΕΘΕ, αιτία για τους μαζικούς θανάτους είναι η ιογενής εγκεφαλοπάθεια, μια ασθένεια που είναι γνωστή εδώ και χρόνια, ωστόσο αυτό που προκαλεί προβληματισμό είναι η έξαρση της το τελευταίο διάστημα, την οποία φαίνεται να πυροδοτεί η υψηλή θερμοκρασία στις θάλασσες.