Θεσσαλονίκη: Πώς σώθηκε μια ολόκληρη παρτίδα εμβολίων πριν καταστραφεί επειδή δεν πήγαν στο ραντεβού οι υγειονομικοί
Υγειονομικοί στη Θεσσαλονίκη ακύρωσαν τον εμβολιασμό τους και μια παρτίδα εμβολίων κινδύνευσε με αχρήστευση.Ένα εξοργιστικό περιστατικό συνέβη στη Θεσσαλονίκη, όπου μια ολόκληρη παρτίδα εμβολίων κατά του κορονοϊού σώθηκε από την καταστροφή λόγω ακυρώσεων ραντεβού για εμβολιασμό.
Την ώρα που οι δόσεις στη χώρα έρχονται ακόμα με το σταγονόμετρο και πλησιάζει η μέρα που θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στον γενικό πληθυσμό, υγειονομικοί στη Θεσσαλονίκη, που επρόκειτο να κάνουν τον εμβολιασμό, ακύρωσαν τα ραντεβού.
Την είδηση επιβεβαίωσε μιλώντας στο GRTimes.gr, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας. Όπως εξηγεί, τα εμβόλια κατά του κορονοϊού εκτός βαθιάς κατάψυξης αντέχουν 5 μέρες. Αν δεν γίνουν εντός αυτού του χρονικού περιθωρίου αυτά τα εμβόλια, πρέπει να καταστραφούν.
Πώς σώθηκε η παρτίδα
Επισημαίνει ότι πριν από περίπου έναν μήνα από τα νοσοκομεία έγιναν οι λίστες με το υγειονομικό προσωπικό που δήλωσε πρόθεση να εμβολιαστεί. Από τότε όμως, μπορεί το άτομο είτε να άλλαξε γνώμη, είτε να νόσησε είτε να του συνέβη κάτι άλλο. Αν κάποιος δεν πάει να εμβολιαστεί εκείνη την ημέρα, το εμβόλιο μπορεί να περιμένει λίγες μέρες ακόμη. Αν δεν γίνει αυτό, θα πάει χαμένο, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Νίτσας.
Διευκρινίζει ότι τα εμβόλια έρχονται με το ονοματεπώνυμο του ατόμου που πρόκειται να εμβολιαστεί και σημειώνει ότι ο Ιατρικός Σύλλογος προώθησε μία λίστα γιατρών με 2.000 ονόματα.Τελικά, αφού ενημερώθηκε σχετικά ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, κλήθηκαν στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Θεαγένειο αλλά και στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, γιατροί – μέλη του Συλλόγου που είχαν πρόθεση να εμβολιαστούν και έτσι όλα τα σκευάσματα χρησιμοποιήθηκαν.
Όσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι στο σύστημα του Υπουργείου Υγείας δεν γίνονται δεκτοί από τα νοσοκομεία. Οπότε εμείς στέλνουμε, όσους γιατρούς είτε δεν είχαν δηλώσει στο σύστημα ή εξαιτίας λάθους δεν είχαν γίνει δεκτοί, τονίζει ο κ. Νίτσας.
Επισημαίνει ότι δεν έχει χαθεί μέχρι στιγμής ούτε ένα εμβόλιο. “Εκτός από την 4η ΥΠΕ επικοινώνησα και με την 3η ΥΠΕ για τον ίδιο λόγο. Δεν γνωρίζω να έχει χαθεί κάποιο εμβόλιο μέχρι στιγμής, ωστόσο εμείς ως Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην συμβεί αυτό. Εμείς προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε όσους περισσότερους συναδέρφους μπορούμε”, καταλήγει στις δηλώσεις του στο GRTimes.gr, ο κ. Νίτσας.
Σημειώνεται ότι μέχρι χθες το απόγευμα, είχαν πραγματοποιηθεί 70.698 εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα, ενώ μόνο την Πέμπτη έγιναν 6.079.
Toν εμβολιασμό ατόμων με αναπηρία και ηλικιωμένων θα αναλάβει ο ΙΣΑ και η ΠΑ
Toν εμβολιασμό των ατόμων με αναπηρία και των ηλικιωμένων, που δεν μπορούν να μετακινηθούν προτίθεται να αναλάβει ο ΙΣΑ και η Περιφέρεια Αττικής, διαθέτοντας για τον σκοπό αυτό στο υπουργείο Υγείας, τα εξειδικευμένα κλιμάκιά τους, προκειμένου να συμβάλλουν στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού.
Πρόκειται για δύο ασθενοφόρα και 10 κινητές Ομάδες Επισκέψεων στο Σπίτι, στελεχωμένες με εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
“Ο εμβολιασμός των ατόμων με κινητικά προβλήματα και των ηλικιωμένων, που δεν μπορούν να μετακινηθούν είναι ένα ζήτημα που μας έχει απασχολήσει ιδιαιτέρως καθώς πρόκειται για μία ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού που κινδυνεύει από τις επιπλοκές της Covid-19 λοίμωξης και θα πρέπει να προηγηθεί στον εμβολιασμό”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ και περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.
Προσέθεσε ότι η Περιφέρεια και ο ΙΣΑ, προτίθενται να διαθέσουν στο Υπουργείο Υγείας, τα εξειδικευμένα κλιμάκιά τους και δύο ασθενοφόρα προκειμένου να ενισχυθεί το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού και να πραγματοποιηθεί άμεσα και με ασφάλεια, ο εμβολιασμός της ευαίσθητης αυτής ομάδας του πληθυσμού.
Πηγή: thetoc.gr