Τα ερωτήματα για τη διπλή αυτοκτονία στο Νέο Ηράκλειο – Τι λένε οι ψυχολόγοι
Οι δύο αυτόχειρες έμεναν στην τριώροφη οικογενειακή πολυκατοικία και ήταν άνεργοι, ενώ συντηρούνταν από τον τρίτο αδερφό τους - Τι τους οδήγησε να βάλουν τέλος στη ζωή τουςΈνας συνδυασμός ψυχικών καταστάσεων στις οποίες βρέθηκαν τα δυο αδέρφια, Βασίλης και Καλλιόπη, πιθανόν να είναι η εξήγηση στο να δώσουν τέλος στη ζωή τους μέσα στο διαμέρισμά τους στο Νέο Ηράκλειο χθες το πρωί. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι τα δυο αδέρφια 34 και 30 ετών αντίστοιχα αυτοκτόνησαν, αφήνοντας σημειώματα στα οποία εξηγούσαν ότι έβαλαν τέλος στη ζωή τους με δική τους ευθύνη χωρίς να είναι κάποιος άλλος υπεύθυνος για την τραγική τους απόφαση.
Ο θάνατος των δυο νέων ανθρώπων έχει παγώσει την γειτονιά τους στο Νέο Ηράκλειο όπου ζούσαν, αλλά όπως είπαν κάτοικοι της περιοχής, ο θάνατος της μητέρας τους πριν από εφτά μήνες και ύστερα από μάχη με τον καρκίνο τους είχε επηρεάσει ψυχολογικά μη μπορώντας να το διαχειριστούν. Πως όμως είναι δυνατόν δυο αδέρφια να αυτοκτονούν παρέα αφήνοντας ακόμη έναν αδερφό και τον συνταξιούχο πατέρα τους μόνους να αντιμετωπίσουν την απώλεια της μητέρας; Στο παραπάνω ερώτημα η κλινική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, διδάκτωρ της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Άννα Κανδαράκη απαντά στο protothema.gr: «Η απώλεια της μητέρας έφερε στην επιφάνεια δυσκολίες που πρέπει να υπήρχαν προηγουμένως στο οικογενειακό σύστημα. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η ψυχική ανθεκτικότητα του καθενός φαίνεται στον πόνο, φαίνεται στο «αντίο», έτσι το πόσο κάποιος έχει ψυχική ανθεκτικότητα θα φανεί στη δυσκολία και στην περίπτωση αυτή φαίνεται πως υπήρχε ένα οικογενειακό σύστημα που νοσούσε βαθιά, που προϋπήρχαν βαθιές δυσκολίες οι οποίες είτε είχαν κουκουλωθεί είτε ψευδοισορροπούσαν με διαφορά άλλα κουκουλώματα γύρω γύρω και αυτή τη στιγμή μέσα από την καινούργια ρωγμή, μέσα από την κρίση, μέσα από τη βαθιά απώλεια βγήκαν στην επιφάνεια».
Όσον αφορά τα σημειώματα τα οποία βρέθηκαν και μάλιστα ανέφεραν ότι οι αυτόχειρες το έκαναν με δική τους ευθύνη και κανείς άλλος δεν είναι υπεύθυνος για αυτή την πράξη, η κυρία Κανδαράκη επισημαίνει: «Προφανώς για να μην υπάρξει καμία άλλη ανάλυση καμία άλλη υποψία ή καμία άλλη ευθύνη σε κάποιον άλλον. Ότι κάποιος μπορεί να το είχε υποκινήσει όλο αυτό το κομμάτι και μπορεί να βγαίνει κι από πίσω μια μεγαλύτερη επεξεργασία που τελικά το οδήγησε το άτομο να κάνει αυτή την πράξη. Ωστόσο, όπως φαίνεται από τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν μπόρεσε να γίνει διαχείριση στην απώλεια, όπως ήταν της μητέρας τους και δείχνει ότι υπήρχε βαθιά ψυχική δυσκολία. Υπήρχαν βαθιές ψυχικές ρωγμές που με την ανθρώπινη απώλεια τελικά αυτές οι ρωγμές ήρθαν σε ρήξη».
Τα δυο παιδιά έμεναν στην τριώροφη οικογενειακή πολυκατοικία και σύμφωνα με πληροφορίες ήταν άνεργα, ενώ συντηρούνταν από τον τρίτο αδερφό τους.
«Αυτές οι οικογενειακές πολυκατοικίες μπορεί να κρύβουν πολύ βαθιά οικογενειακά μυστικά, να φέρουν μια υπέρεμπλοκή των μελών που τελικά πολλές φορές να χάνεται η ατομικότητα και η ατομική ταυτότητα. Στο συγκεκριμένο περιστατικό δεν ξέρουμε που τελειώνει η αδερφή και που ξεκινάει ο αδερφός», είπε στο protothema.gr η Άννα Κανδαράκη.
Από την πλευρά του ο κλινικός ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Μπούκουρας εξηγεί ότι εφόσον τα δυο αδέρφια αυτοκτόνησαν τότε βρισκόμαστε σε μια περίπτωση ομαδικής αυτοκτονίας δυο ανθρώπων διαφορετικής ηλικίας οι οποίοι σκέφτονται το ίδιο απογοητευμένοι, «Για να φτάσουν στο σημείο να φύγουν από τη ζωή, να αυτοκτονήσουν και μάλιστα, όπως γράφτηκε η κοπέλα πυροβόλησε τον αδερφό της και μετά αυτοκτόνησε, σημαίνει ότι ήταν και οι δυο απελπισμένοι, απογοητευμένοι και δεν έδειχναν καμία ευχαρίστηση για τη ζωή, οπότε ο θάνατος για εκείνους ήταν μια λύτρωση και μια βοήθεια για να ξεφύγουν από μια λάθος κατάσταση» είπε στο protothema.gr ο κ. Μπούκουρας και πρόσθεσε: «Με βάση την υπόθεση ότι είναι πράγματι αυτοκτονία γιατί έτσι οδηγούν τα πράγματα, έχουμε κάποια στοιχεία ότι ήταν αδύναμοι και λόγω ανεργίας, δοκιμασμένοι και απογοητευμένοι από τη ζωή, είχαν φτάσει στο σημείο να μην έχουν καμία ελπίδα. Και εκεί ανοίγει ο δρόμος για την αυτοκτονία. Το να γίνεται σε δυο άτομα μαζί και αδέρφια σημαίνει ότι αυτοί οι δυο άνθρωποι είχαν άριστη επικοινωνία, αλλά άριστη επικοινωνία σε τι; Στην απογοήτευση; Διότι εκεί οδηγήθηκαν Και το ερώτημα είναι γιατί ανέλαβε η γυναίκα το ρόλο; Ήταν πιο δυνατή από τον αδερφό της; Και ήταν δυνατή να σκοτώσει τον αδερφό της και να σκοτωθεί ; Αυτά είναι ερωτήματα τα οποία δεν μπορούν να απαντηθούν. Είναι ιδιόρρυθμη η εικόνα που παρουσιάζεται και για αυτό δεν μπορούμε να καταλήξουμε αν ήταν από προδιάθεση καταθλιπτική ή από ασθένεια. Όλα τα γεγονότα, ο θάνατος της μητέρας, η ανεργία και η μιζέρια τους απογοήτευσαν και τους οδήγησαν εκεί. Και εκείνο που επίσης μπορούμε να πούμε είναι ότι η ατμόσφαιρα σήμερα στην κοινωνία μας λόγω και της πανδημίας είναι καταστρεπτική και μελαγχολική γιατί όλοι φοβούνται και ζουν με το φόβο του κορωνοιού. Αυτό επηρεάζει όλους τους ανθρώπους και πόσο μάλλον αυτούς που έχουν και ακόμη μια ευαισθησία όπως είχαν αυτοί οι δυο άνθρωποι και με την απώλεια της μητέρας τους».
Ο τρίτος αδελφός ζει στην ίδια πολυκατοικία και είναι αυτός που είχε αναλάβει να συντηρεί την οικογένεια, ενώ ήταν αυτός που ειδοποίησε την αστυνομία.
Με βάση τα στοιχεία, τα δύο αδέρφια ανέβηκαν στο δώμα της πολυκατοικίας λίγο πριν τις 10 το πρωί. Εκεί κάθισαν σε έναν καναπέ, με τον ένα απέναντι στον άλλον και με μια καραμπίνα αυτοκτόνησαν.
Οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο η 30χρονη να πυροβόλησε πρώτα τον αδελφό της και έπειτα να αυτοκτόνησε. Ένα δεύτερο ενδεχόμενο είναι και οι δύο να αυτοκτόνησαν με την καραμπίνα στα χέρια τους. Φως στα αίτια της τραγωδίας θα ρίξουν οι καταθέσεις του αδερφού και του συνταξιούχου πατέρα της οικογένειας, παράλληλα τα δυο σημειώματα τα οποία βρέθηκαν θα εξεταστούν και από γραφολόγο μιας και είναι πανομοιότυπα και μοιάζει ο γραφικός τους χαρακτήρας για να διαπιστωθεί εάν γράφτηκαν από ένα άτομο και ποιο ήταν αυτό.
Πηγή: protothema.gr