search-button
cross-out

Συνεδρίαση Λοιμωξιολόγων: Αναμένεται «πράσινο φως» για Γυμνάσια και Λύκεια

Κρίσιμη αναμένεται να είναι η τηλεδιάσκεψη των λοιμωξιολόγων αύριο Παρασκευή (22/1) με θέμα την επανεκκίνηση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν αποκλείεται να αποφασιστεί ακόμη και το άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα 25/1.
Συνεδρίαση Λοιμωξιολόγων: Αναμένεται «πράσινο φως» για Γυμνάσια και Λύκεια

Φρένο στο άνοιγμα δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την οικονομία και προτεραιότητα στην επαναλειτουργία της εκπαίδευσης έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος με παρέμβασή του από το βήμα της Βουλής, έδωσε προσωρινά τέλος στη δημόσια συζήτηση για την επανέναρξη των χιονοδρομικών κέντρων και της εστίασης:

“Επόμενη προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων. Άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα για να επαναλειτουργήσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Επιτροπή Λοιμωξιολόγων: Επαναλειτουργία των σχολείων με μέτρα και πολλά τεστ
Με αποκλειστικό θέμα στην ατζέντα της αυριανής τηλεδιάσκεψης, την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και εάν αυτή επιτρέπει την επαναλειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μετά από περισσότερες από 75 ημέρες, οι λοιμωξιολόγοι θα καταλήξουν στην κρίσιμη απόφαση.

Πληροφορίες του iatropedia.gr αναφέρουν ότι στο τραπέζι της συζήτησης θα μπει και η πιθανότητα οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου να επιστρέψουν στα θρανία ακόμη και την ερχόμενη Δευτέρα.

Εάν οι επιστήμονες καταλήξουν σε θετική εισήγηση προς της κυβέρνηση, τότε θα καθοριστούν και οι προϋποθέσεις που θα τηρηθούν, για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων.

Μιλώντας στο iatropedia.gr ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, δηλώνει υπέρ του ανοίγματος των σχολείων:

“Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να ανοίξουνε. Και θα τα ανοίξουμε με όσο το δυνατόν περισσότερα τεστ στους καθηγητές, αλλά και τους μαθητές. Όσο πιο πολλά μπορούμε”, σημειώνει.

Τόσο οι μαθητές, όσο και οι καθηγητές θα μπορούν προαιρετικά να υποβάλλονται σε δωρεάν rapid τεστ, με τη συμπλήρωση μιας απλής αίτησης στην πλατφόρμα testing.gov.gr.

Οι μαθητές δεν “οδηγούν” την πανδημία
Το θέμα του βαθμού μετάδοσης του κορονοϊού στα σχολεία απασχόλησε και το πρόσφατο διαδικτυακό συνέδριο “COVID-19 Vaccines-Moving Forward” που διοργάνωσε το Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής.

Σε σχετική ερώτηση του συντονιστή Καθηγητή κ. Χατζηχριστοδούλου, προς τον εκτελεστικό διευθυντή για θέματα έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Μάικ Ράιαν, ο τελευταίος απάντησε ότι είναι πλέον δεδομένο για τους επιστήμονες, ότι τα σχολεία δεν είναι οδηγοί (drivers) της πανδημίας.

“Ο Μάικ Ράιαν απάντησε, ότι τα σχολεία δεν είναι drivers της πανδημίας”, αναφέρει ο κ. Χατζηχριστοδούλου και συμπληρώνει: “Δεν είναι ότι δεν μεταδίδεται καθόλου στα σχολεία. Αλλά τα σχολεία δεν είναι αυτά που “σύρουν”, που οδηγούν δηλαδή την πανδημία. Η διασπορά στην κοινότητα είναι αυτή που επηρεάζει -μεταξύ άλλων- και τα σχολεία. Αυτό το είχαμε δει κι εδώ τον Οκτώβριο, πριν το lockdown. Σε πολλά σχολεία έκλεισαν τμήματα, λόγω του δασκάλου και λόγω του καθηγητή, όχι λόγω των παιδιών”.

Στο συνέδριο τοποθετήθηκε πάνω στο ίδιο θέμα και ο Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας:

“Στα στοιχεία από την Πολιτική Προστασία προκύπτουν ότι δεν υπήρχαν clusters (σ.σ. συρροές κρουσμάτων) που να είχαν σχέση με παιδιά. Ίδια εικόνα είδαμε και στα σχολεία με δεδομένα που είχαμε πριν κλείσουν τα σχολεία. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβει κανείς τον ρόλο που παίζουν τα παιδιά στην επιδημία. Τα παιδιά φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή, φυσικά και μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο, αλλά δεν φαίνεται να είναι οι “drivers”, δηλαδή οι κύριοι “οδηγοί” της επιδημίας. Περισσότερο η κοινότητα οδηγεί την επιδημία στα παιδιά”, σημείωσε.

Το συμπέρασμα ότι οι εκπαιδευτικοί είναι κυρίως αυτοί που διασπείρουν στα σχολεία των ιό, τελευταία έχει απασχολήσει τους επιστήμονες. Η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, κα. Αθηνά Λινού να δήλωσε πριν από λίγες ημέρες στο iatropedia.gr, ότι θα μειώναμε το ρίσκο στα σχολεία, εάν μπορούσαμε να εμβολιάσουμε τους καθηγητές πριν από την επαναλειτουργία τους.

“Θα ήταν πολύ καλό να είχαν εμβολιαστεί οι εκπαιδευτικοί, γιατί ο μεγάλος κίνδυνος είναι μεταξύ των εκπαιδευτικών”, είχε δηλώσει.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου απαντά ότι αυτό δεν είναι εύκολο, όταν δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη οι ευπαθείς ομάδες: “Δεν μπορείς να μπολιάσεις τους καθηγητές πριν από τους 65άρηδες και τους 70άρηδες, οι οποίοι αν νοσήσουν θα βρεθούν σχεδόν όλοι στα νοσοκομεία. Όταν φτάσουμε στον γενικό πληθυσμό, θα μπορούσαν να προηγηθούν οι καθηγητές, ναι. Να έχουν προτεραιότητα δηλαδή, στους εμβολιασμούς του γενικού πληθυσμού”.

Με τα “μάτια” στον δείκτη μεταδοτικότητας R
Όσο περισσότερες δραστηριότητες ανοίγουμε τόσο αυξάνεται το ρίσκο της διασποράς του κορονοϊού. Για τον λόγο αυτό οι επιστήμονες στη συνεδρίασή τους και πριν λάβουν την απόφαση για τα σχολεία, θα κληθούν να εξετάσουν μεταξύ άλλων, όλα τα στοιχεία που αφορούν στον δείκτη μεταδοτικότητας (R), ο οποίος βρίσκεται σε ασφαλές επίπεδα όταν είναι κάτω της μονάδας.

Σήμερα ο δείκτης R, στη βόρεια Ελλάδα σήμερα κυμαίνεται γύρω στο 0,85, ενώ στη νότια Ελλάδα κοντά στο 0,95 με 1.

“Παρακολουθούμε καθημερινά τον συντελεστή μεταδοτικότητας”, σημειώνει ο Καθηγητής Χατζηχριστοδούλου. “Άν πάει στο 1,2 σε όλη την Ελλάδα θα έχουμε θέμα. Προς το παρόν ανεβοκατεβαίνει λίγο κάτω από τη μονάδα”, τονίζει και συμπληρώνει ότι παρά το ρίσκο, η χώρα δεν μπορεί να μείνει σε παρατεταμένο lockdown: “Δεν μπορείς να κρατήσεις τις δραστηριότητες κλειστές, είναι πολύς ο καιρός. Δεν αντέχουμε. Το ιδανικό θα ήταν να κρατήσουμε 11 μήνες τη χώρα κλειστή, μπορούμε; Δεν μπορούμε!”, καταλήγει.

Πηγή: iatropedia.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

News

Latest

zinapost.gr