Συγκίνησε ο πατέρας του Νίκου στο δικαστήριο: «Να γίνει καλά το παιδί μας και ας πεθάνουμε την επόμενη ημέρα»

«Ήταν εποστρακισμός» υποστηρίζει η υπεράσπιση, συγκλονιστικός ο πρόεδρος «ο χρόνος δε γυρίζει πίσω, ούτε η σφαίρα..»

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη 

Μπορεί ο 30χρονος Νίκος Φανουράκης να είναι ο μεγάλος «απών», όπως έγραψε νωρίτερα το Cretalive.gr, από τη δίκη για τον βαρύτατο τραυματισμό του από σφαίρα-η οποία εδώ και 14 μήνες «λαγοκοιμάται» μέσα στο κεφάλι του – όμως παραμένει το κεντρικό πρόσωπο αυτής της ασύλληπτης ιστορίας.

Εξέπληξε πολλούς η απόφαση της οικογένειας να μην δηλώσει υποστήριξη της κατηγορίας – κάτι που σαφώς διευκολύνει ως ένα βαθμό το έργο της υπεράσπισης – όμως η απόφαση αυτή εμφανίστηκε πρωτίστως ως αναγκαία και αναπόφευκτη συνθήκη για τον ίδιο τον Νίκο  που ακόμα και σήμερα, τόσο καιρό μετά, δεν μπορεί να εκτεθεί δημόσια  σε μία τόσο ψυχοφθόρα διαδικασία  λόγω του μετατραυματικού στρες. Οι γονείς του κατέθεσαν ότι ακόμα και στο προστατευμένο περιβάλλον της οικογένειας του, ο Νίκος αποφεύγει σκοπίμως να συζητά τα όσα συνέβησαν τη μοιραία νύχτα. Όταν νιώσει πίεση, αμέσως κρατάει το κεφάλι του καθώς υποφέρει από πονοκεφάλους.

Τόσο ο Γιάννης Φανουράκης, ο πατέρας, όσο και η Ζαχαρένια, η μητέρα, στάθηκαν μπροστά στην έδρα, και με πόνο ψυχής περιέγραψαν την ιστορία του Νίκου. Υποφέρουν και εκείνοι μαζί του, ματώνει η ψυχή τους που τον βλέπουν να βασανίζεται, όμως παράλληλα δηλώνουν υπερήφανοι για τον χαρακτήρα του γιου τους.

«Ετοιμάζαμε τάφο, έγινε το θαύμα»  

Ο πατέρας του Νίκου κατέθεσε, εμφανώς φορτισμένος, ότι εκεί που τους έλεγαν να ετοιμάσουν τάφο στο νεκροταφείο, έγινε το θαύμα.  «Εύχομαι να μην συμβεί σε κανένα πατέρα αυτό, ούτε και στον πατέρα του κατηγορούμενο. Είμαστε φίλοι, γνωριζόμαστε από παλιά. Προσπάθησε να με πάρει στο τηλέφωνο, αλλά του το έκλεινα. Μέχρι που μου έστειλε ένα μήνυμα πολύ ανθρώπινο. Ο γιος μου δεν γύρισε για φασαρία. Επέστρεψε για την πινακίδα. Αν επεδίωκε καυγά, θα το έκανε επί τόπου. Είναι ένα παιδί που θα σκεφτεί 30 φορές το κάθε πράγμα… 

Δεν ξέρω πώς να χαρακτηρίσω κάποιον που σηκώνει το όπλο και σημαδεύει στο κεφάλι. Υπάρχουν τα λάστιχα, το έδαφος, ο αέρας. Θέλω να αφοσιωθώ στον αγώνα για την αποκατάσταση της υγείας του παιδιού μου. Να γίνει όπως πριν… Με ένα τράνταγμα μπορεί να μετακινηθεί η σφαίρα. Η σφαίρα, σύμφωνα με τους γιατρούς, είναι επικίνδυνο να βγει με χειρουργείο, είναι όμως και επικίνδυνο να μετακινηθεί.

Είμαι πατέρας και θέλω να σκέφτομαι ότι όλα στο τέλος θα πάνε καλά. Ίσως αυτό με βολεύει. Να γίνει καλά και ας πεθάνουμε την επόμενη ημέρα».

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η κατάθεση της μητέρας του Νίκου, μίας μελιστάλαχτης γυναίκας που βιώνει τον πόνο της με μεγάλη αξιοπρέπεια. Όπως είπε, όταν της είπαν για τον τραυματισμό του παιδιού της, «ένιωσε το αίμα της να χύνεται κάτω». 

Ο Νίκος ζούσε για μία δεκαετία στην Αθήνα. Παρέμεινε μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του. Μάλιστα ασχολούνταν με το youtube όπου είχε δημιουργήσει δικό του κανάλι και ήταν αρκετά επιτυχημένο στο είδος του. Στην Κρήτη επέστρεψε λίγο καιρό πριν το συμβάν λόγω χωρισμού που τον είχε στεναχωρήσει πολύ.

Στο δικαστήριο κατέθεσαν τρεις αστυνομικοί που περιέγραψαν όσα είδαν στα επίμαχα βίντεο για τη μοιραία νύχτα. Ανέφεραν ότι τα δύο οχήματα ήταν σχεδόν ευθυγραμμισμένα όταν έπεσε ο πυροβολισμός.

Για την υπεράσπιση, υπάρχει μεγάλη ανατροπή

Στο δικαστήριο κατέθεσαν εκ μέρους της υπεράσπισης, ο πραγματογνώμονας πυροβόλων όπλων κ. Γιάννης Τσιάμπας και η ιατροδικαστής-τεχνική σύμβουλος κ. Ελπίδα Σπανουδάκη. Ο πυρήνας της υπερασπιστικής γραμμής είναι ότι ο 23χρονος κατηγορούμενος δεν πυροβόλησε σε ευθεία γραμμή αλλά ότι υπήρξε εποστρακισμός. Γίνεται λόγος για μεγάλη ανατροπή.

Κατά τον κ. Τσιάμπα, το σημείο πρόσκρουσης της βολίδας ήταν εσωτερικό στο κολονάκι του οδηγού του οχήματος που οδηγούσε ο κατηγορούμενος, για το οποίο δεν υπήρξε έκθεση εξερεύνησης της Αστυνομίας. Μέσα από φωτογραφίες πάντως της ΕΛ.ΑΣ που επισυνάπτονται στη δικογραφία, ο πραγματογνώμονας υποστηρίζει ότι εντόπισε ακριβώς το σημείο πρόσκρουσης της βολίδας, το οποίο προκάλεσε τον εποστρακισμό της.

Κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η πόρτα του οδηγού ήταν μισάνοιχτη, ο οδηγός καθήμενος και η βολίδα λόγω πρόσκρουσης έκανε ένα ανάποδο Γ.

Υποστηρίζει ότι ο Νίκος Φανουράκης δεν τραυματίστηκε από τη βολίδα αλλά από πεπλατυσμένο θραύσμα. Κατά τον ίδιο, είναι μεγάλη παραδοξότητα η πύλη εισόδου του τραύματος να είναι 10 χιλιοστά, όταν η βολίδα έχει διάμετρο γύρω στα 5,5 χιλιοστά.

«Αυτή η υπόθεση βαλλιστικά είναι απίθανη, δεν το έχω ξαναδεί» είπε στο δικαστήριο.

Υπέρ της εκδοχής του εποστρακισμού τάχθηκε και η έτερη πραγματογνωμόνας της υπεράσπισης, η ιατροδικαστής κ. Ελπίδα Σπανουδάκη.

Όπως είπε, η πορεία του τραυματικού πόρου, ήταν από πάνω προς τα κάτω, από αριστερά προς δεξιά και από το κέντρο του εγκεφάλου τελικά μετατοπίστηκε στο ινιακό οστό.

«Δεν είναι σίγουρα ευθεία βολή. Αυτό δείχνει η πορεία του τραυματικού πόρου αλλά και η παρουσία πολυάριθμων μεταλλικών θραυσμάτων στο τριχωτό της κεφαλής».

Απολογία: «μακάρι να γυρνούσα το χρόνο πίσω» 

Πριν από λίγες ημέρες έκλεισε τα 23 έτη. Είναι ένα από τα 8 παιδιά της οικογένειας και ο μεγαλύτερος γιος. Στις φυλακές Χανίων παρακολούθησε σχολείο, στις φυλακές Αλικαρνασσού είναι μάγειρας. Πριν το συμβάν ασχολούνταν, όπως είπε, με τα πρόβατα και τα μελίσσια.

Το όπλο-στυλό επανέλαβε ότι το βρήκε κάτω από ένα τραπέζι στην χοροεσπερίδα που διασκέδαζαν τη μοιραία νύχτα με φίλο του. Τον εντυπωσίασε, όπως είπε, και αποφάσισε να το κρατήσει. Άλλωστε είχε υπηρετήσει στο Πυροβολικό.

Ισχυρίστηκε ότι στη διαδρομή προς Μοίρες, ο Νίκος, τον οποίο δεν γνώριζε, προπορευόταν και του έκλεισε δύο φορές το δρόμο στην προσπάθεια του να τον προσπεράσει, γεγονός που τον εκνεύρισε και του ζήτησε το λόγο.

Για τον πυροβολισμό, ισχυρίστηκε ότι έριξε στον αέρα για εκφοβισμό, κάνοντας μία περιγραφή που ταιριάζει με την εκδοχή που παρουσίασε  ο πραγματογνώμονας οπλουργός.

«Έχω μετανιώσει. Ζητάω συγνώμη από την οικογένεια. Δεν μπορώ να κοιμηθώ 14 μήνες τώρα με αυτό που συνέβη. Μία βόλτα είπα να πάω και βρέθηκα στη φυλακή. «Αυτό δεν ήταν απλά μία βόλτα, όπως το παρουσιάζετε» έσπευσε να τον «διορθώσει» ο πρόεδρος της έδρας, ο οποίος πραγματικά ήταν καίριος αλλά και ανθρώπινος.

Πρόεδρος: «ούτε ο χρόνος γυρίζει, ούτε η σφαίρα..» 

Απευθυνόμενος στον κατηγορούμενο, σχολίασε: «Δεν είστε ανήλικος, είστε όμως πολύ νέος. Η διαδικασία αυτή πρέπει να έχει και έναν εκπαιδευτικό ρόλο. Οι 14 μήνες που είστε στη φυλακή, δεν είναι στραγάλια. Η φυλακή είναι δύσκολο και οδυνηρό πράγμα αλλά και χρήσιμο κάποιες φορές. 

Από την άλλη είναι και αυτοί οι γονείς που για ένα μήνα πίστευαν ότι θα χάσουν τον γιο τους και κανείς δεν ξέρει αν θα έχει φυσιολογική ζωή. Θα πρέπει να ευγνωμονείτε τον Θεό που έζησε αυτό το παιδί. Ναι, σωρεία συμπτώσεων, ναι συνωμότησε, λέτε,  το σύμπαν για να γίνει αυτό το κακό σε δευτερόλεπτα, εδώ όμως έχουμε ένα θαύμα και το θαύμα αυτό έγινε για κάποιο λόγο. Εσείς έχετε καταλάβει γιατί έγινε αυτό το θαύμα; Είδατε τη γενναιοδωρία του πατέρα. Έχετε την ίδια γενναιοδωρία; Τι θέλετε να τους πείτε. Κάντε το τώρα γιατί μπορεί να μην έχετε άλλη ευκαιρία.

-Μακάρι να γυρνούσα πίσω το χρόνο..

-ούτε ο χρόνος γυρίζει, ούτε η σφαίρα 

-θα αλλάξω τρόπο ζωής

cretalive.gr