Στην Αθήνα η έκθεση «She’s gone» με ρούχα δολοφονημένων γυναικών, μεταξύ αυτών και της Τοπαλούδη

Η έκθεση ξεκινά στις 25 Νοεμβρίου στο Ίδρυμα Κακογιάννης - Σε κάθε ρούχο υπάρχει μια ετικέτα με το όνομα του θύματος, την ημερομηνία, τον τρόπο και το όργανο της δολοφονίας και την ποινή του δικαστηρίου, εάν υπάρχει
Στην Αθήνα η έκθεση «She’s gone» με ρούχα δολοφονημένων γυναικών, μεταξύ αυτών και της Τοπαλούδη

Ρούχα που φορούσαν γυναίκες που δολοφονήθηκαν. Ένα πράσινο μπλουζάκι, ένα τζιν παντελόνι, ένα παλτό από ψεύτικη γούνα, ένα φούτερ που κάποτε θεωρούταν τυχερό, ένα τοπ κι ένα σακάκι που αγοράστηκε για ένα γάμο.

Αυτά τα ρούχα περιλαμβάνονται στην έκθεση «She’s gone» («Για ένα αδειανό πουκάμισο») που διοργανώνουν δύο Ισραηλινοί και ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο. Στόχος τους η έκθεση να αποτελέσει διαμαρτυρία για το φαινόμενο των γυναικοκτονιών, όπως επισημαίνουν.

Η έκθεση φτάνει στην Ελλάδα και εγκαινιάζεται στις 25 Νοεμβρίου στο Ίδρυμα Κακογιάννη, σε συνδιοργάνωση με την πρεσβεία του Ισραήλ. Τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Οι Ισραηλινοί δημιουργοί είναι η Keren Goldstein, σκηνοθέτρια ντοκιμαντέρ και ακτιβίστρια κατά της έμφυλης βίας και ο Adi Levy, συνδιευθυντής της έκθεσης και σχεδιαστής.

Ανάμεσα στα εκθέματα και ένα ρούχο της Ελένης Τοπαλούδη

Τα ρούχα λειτουργούν ως σιωπηλές μαρτυρίες από ζωές γυναικών, που είχαν νόημα, ελπίδα και όνειρα και που αφαιρέθηκαν απότομα και βίαια. Μέσα τους κρατούν ιστορίες απουσίας, θλίψης και ορφάνιας.

Σε κάθε ρούχο τοποθετείται μία μικρή ετικέτα με το όνομα του θύματος, την ημερομηνία, τον τρόπο και το όργανο της δολοφονίας, καθώς και την ποινή του δικαστηρίου, εφόσον υπάρχει, καθώς ορισμένες υποθέσεις ακόμη δεν έχουν διαλευκανθεί.

Για την Ελλάδα, ένα ρούχο της Ελένης Τοπαλούδη, η δολοφονία της οποίας συγκλόνισε την κοινή γνώμη το 2018, περιλαμβάνεται στην έκθεση, ευγενική προσφορά της οικογένειάς της, με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Στο ηχητικό μέρος της έκθεσης ακούγονται νανουρίσματα, τραγουδισμένα από γυναίκες σε διάφορες γλώσσες, εβραϊκά, αραβικά, αμχαρικά, ρωσικά, περσικά, ρουμανικά, μαροκινά, αραβικά, γερμανικά και ελληνικά, ένας ύστατος φόρος τιμής σε όλες τις γυναίκες θύματα βίας.

Στόχος της δράσης είναι το τέλος του ταξιδιού του She’s gone να πραγματοποιηθεί στο κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Πηγή: protothema.gr