Σεισμός στην Εύβοια: Το άγνωστο ρήγμα προκαλεί ανησυχία – «Πονηρό μέγεθος τα 5 Ρίχτερ»
Κάτοικοι στο πόδι να μην ξέρουν αν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους. Κλειστά σχολεία, αγωνία και ανησυχία. Ο σεισμός των 5 Ρίχτερ που αναστάτωσε το βράδυ της Τρίτης (29.11.2022) τους κατοίκους στη νότια Εύβοια (κι έγινε αισθητός έως την Αττική) ίσως να μην ήταν ο κύριος. Και αυτό είναι που προκαλεί το… μυστήριο.Το ρήγμα από το οποίο προήλθε ο σεισμός των 5 Ρίχτερ αλλά και οι προηγούμενοι που αναστάτωσαν τη νότια Εύβοια και την Αττική από το πρωί της Τρίτης και για όλη τη μέρα σχεδόν, είναι «άγνωστο» στους σεισμολόγους και αυτό είναι που τους προκαλεί προβληματισμό.
Και ενώ οι κάτοικοι της νότιας Εύβοιας πέρασαν τη νύχτα στο… πόδι, με κάποιους να είναι στο δρόμο γιατί φοβούνταν να μείνουν στα σπίτια τους κι άλλους να κοιμούνται με τα φώτα ανοιχτά για να είναι έτοιμοι να βγουν έξω σε περίπτωση μετασεισμού, οι ειδικοί αναζητούν τις αιτίες των δεκάδων μετασεισμών!
Στην κοινότητα Ζάρακες, σύμφωνα με τον πρόεδρο, έχουν πέσει σκάλες από κάποια σπίτια ενώ έχουν επιδεινωθεί τα ρήγματα που δημιούργησε ο πρωινός σεισμός τόσο στα σπίτια όσο και στα δημόσια κτίρια. Και σήμερα θα μείνουν κλειστά τα σχολεία στους δήμους Καρύστου και Κύμης – Αλιβερίου, για προληπτικούς λόγους και κυρίως για να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι από τους μηχανικούς.
Ο σεισμός των 5 Ρίχτερ λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ της Τρίτης είχε ξανά επίκεντρο την περιοχή της νότια – νοτιοανατολικά του οικισμού Ζάρακες. Ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί. Στον ίδιο εστιακό χώρο είχε γίνει, το πρωί της Τρίτης, ο σεισμό των 4,7 Ρίχτερ, τον οποίο ακολούθησαν 53 μετασεισμοί!
Το ρήγμα από το οποίο προέρχονται οι σεισμοί στην Εύβοια είναι άγνωστο στους επιστήμονες, οι οποίοι ζητούν χρόνο για να εξετάσουν τα δεδομένα και να καταλήξουν αν ο σεισμός των 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός ή αν πρόκειται για σμηνοσειρά.
«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα», δήλωσε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος στην εκπομπή «Συνδέσεις» στην ΕΡΤ, επισημαίνοντας πως είχε εκφράσει τις αμφιβολίες του από χθες για το αν ήταν τα 4,7 Ρίχτερ ο κύριος σεισμός, γιατί «από τις 25 Οκτωβρίου εξελίσσεται στη συγκεκριμένη περιοχή έντονη προσεισμική ακολουθία».
Τόνισε πως εάν θα είχαμε τα 4,7 Ρίχτερ μόνο χθες αυτό θα ήταν πάρα πολύ πιθανό να είναι ένας κύριος σεισμός, όμως «από τη στιγμή που εδώ και 40 μέρες σημειώνονται συνεχείς σεισμοί τότε αρχίζεις να υποψιάζεσαι. Γι’ αυτό και διερωτώμαστε αν είναι ο κύριος σεισμός και τα 5 Ρίχτερ. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, αξιολογούμε την κατάσταση και με υπομονή θα δούμε αν όντως είναι ο κύριος σεισμός. Το 5 είναι πονηρό μέγεθος και έχουμε δει πολλές φορές εκπλήξεις».
Επίσης, ανέφερε ότι δεν υπάρχει ιστορικό μεγάλο στην περιοχή αυτή, ωστόσο δεν αποτελεί και εγγύηση ότι δεν μπορεί να γίνει ένας μεγάλος σεισμός, και έφερε ως παράδειγμα το Αρκαλοχώρι και την Πάρνηθα. «Με μεγάλη προσοχή και αξιολόγηση όλων των στοιχείων παρακολουθούμε το φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς για τις Αλκυονίδες, εξέφρασε την αντίθεσή του που ανοίγει μια τέτοια συζήτηση από τη στιγμή που υπάρχει σε εξέλιξη σεισμική δραστηριότητα σε άλλη περιοχή της Ελλάδας και κοντά στην Αττική. «Κακώς άνοιξε αυτή η συζήτηση, δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη ένδειξη που να αφορά τη συγκεκριμένη περιοχή του Κορινθιακού κόλπου. Είναι εικασία και χρειάζεται να γίνει συζήτηση μεταξύ των επιστημόνων» είπε.
Περισσότεροι από 80 μετασεισμοί
Ο Άκης Τσελέντης από την πλευρά του, που χθες δήλωσε ότι έχει χάσει τον ύπνο του, είπε μιλώντας στην εκπομπή Πρωινή Ενημέρωση στο OPEN ότι έγιναν περισσότεροι από 80 μετασεισμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας!
«Με τον νέο σεισμό αλλάζουν τα δεδομένα και πρέπει να περιμένουμε λίγο να δούμε την εξέλιξη. Όπως επανειλημμένα ανέφερα σήμερα πρέπει οι κάτοικοι να αποφεύγουν τα πέτρινα σπίτια. Ο τελευταίος σεισμός θα έχει τη δικιά του μετασεισμική ακολουθία« ανέφερε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
«Συνιστούμε ψυχραιμία, παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινόμενου» δήλωσε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, ενώ μιλώντας στο OPEN έκρινε ότι είναι καλό να γίνονται μετασεισμοί για να εκτονώνεται το φαινόμενο.
Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και σεισμολόγος Θανάσης Γκανάς δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ότι χρειαζόμαστε και άλλα δεδομένα για να δούμε ποσό μεγάλο είναι το ρήγμα και τι δυναμικό έχει. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι δεν μιλάμε για ρήγμα που μπορεί να δώσει 6 Ρίχτερ. Επισήμανε πάντως, ότι «δεν μπορούμε να πούμε ακόμα ότι τα 5 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός».
Ανέφερε, επίσης, ότι πρέπει να προσέχουν οι κάτοικοι που μένουν σε παλιά σπίτια σε χωριά στην περιοχή των Στύρων. Ο κ. Γκανάς δήλωσε ακόμη ότι δεν υπάρχει κανόνες λόγος ανησυχίας για ρήγματα κοντά στην Αθήνα και πρόσθεσε ότι οι σεισμοί γίνονται αισθητοί λήγω της κοντινής απόστασης.
Με το ένα πόδι στην πόρτα οι κάτοικοι στη νότια Εύβοια
Στη Νότια Εύβοια η νύχτα ήταν δύσκολη για τους κατοίκους.
Οι συμβουλές των ειδικών να αποφεύγουν την διαμονή σε πετρόκτιστα παλιά κτίσματα αλλά και εκείνα που έχουν κάποιες ρωγμές, έκαναν πολλούς είτε να μείνουν τη νύχτα στα αυτοκίνητα είτε να μεταφερθούν σε συγγενικά τους πρόσωπα.
Παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Γιώργο Κελαϊδίτη, είχε εξασφαλισμένα ξενοδοχεία για αυτούς που θα ήθελαν να περάσουν τη νύχτα, δεν υπήρξαν ενδιαφερόμενοι καθώς ορισμένοι που χρειάστηκαν να μετακινηθούν πήγαν σε σπίτια συγγενικών τους προσώπων.
Όλο το βράδυ μετά τα 5 Ρίχτερ και μέχρι το πρωί υπάρχει μία ακολουθία από δεκάδες μετασεισμούς μικρής έντασης όμως κάνουν τους κατοίκους να νιώθουν ότι τρέμει η γη κάτω από τα πόδια τους.
«Η αγωνία για τους κατοίκους ήταν μεγάλη όλη τη νύχτα παρά τις διαβεβαιώσεις των σεισμολόγων πως υπάρχει μέχρι στιγμής μία μετασεισμική ακολουθία που χαρακτηρίζεται ως φυσιολογική» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας Γιώργος Κελαϊδίτης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και όπως υπογραμμίζει «προσπαθήσαμε μέσα στη νύχτα να εντοπίσουμε τα κρίσιμα σημεία. Ωστόσο ήταν πολύ δύσκολο. Από σήμερα το πρωί θα βρεθούν στην περιοχή κλιμάκια μηχανικών για να επιθεωρήσουν τόσο τα δημόσια κτίρια όσο και τις κατοικίες για να έχουμε μία συνολική εικόνα κύρια στα κτίσματα που διαπιστώνονται ρωγμές».
Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας αλλά και πυροσβεστικές δυνάμεις και ειδικά μονάδες της ΕΜΑΚ που μεταφέρθηκαν και παραμένουν στην περιοχή με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος
«Θέλουμε να έχουμε μία πιο καθαρή εικόνα με το ξημέρωμα της σημερινής μέρας σε σχέση με το αποτύπωμα που αφήνουν πίσω τους τα 5 Ρίχτερ» υπογράμμισε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, που όπως διαπιστώνει «η αγωνία είναι μεγάλη για τους κατοίκους που τους ανάγκασε να περάσουν τη νύχτα τους ακόμη και σε αυτοκίνητα».
Ωστόσο ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας εκτίμησε ότι «μετά τα 4,7 ρίχτερ χθες το πρωί και τις ενδιάμεσες επιστημονικές εκτιμήσεις, οι κάτοικοι της περιοχής είχαν ηρεμήσει. Μετά τα 5 Ρίχτερ έγιναν οι μεγάλες ανατροπές και έσπειραν περισσότερη ανησυχία».
Απηύθυνε δε και μία έκκληση προς τους πολίτες τονίζοντας πώς «θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και το κυριότερο να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών όπως επίσης να λαμβάνουν υπόψιν τους και τα γνωστά σε όλους μέτρα ατομικής προφύλαξης».
Πηγή: newsit.gr