search-button
cross-out

Σαν σήμερα 22 Ιουλίου o φονικός καύσωνας του 1987 στην Αθήνα που κατέληξε σε εθνική τραγωδία

Η τραγωδία αυτή έμεινε στη μνήμη ως ένα από τα πιο τραγικά γεγονότα που έχουν συμβεί στην Ελλάδα σε καιρό ειρήνης
Σαν σήμερα 22 Ιουλίου o φονικός καύσωνας του 1987 στην Αθήνα που κατέληξε σε εθνική τραγωδία

Ο καύσωνας του 1987 ήταν ένας από τους πιο φονικούς στην ιστορία της Ελλάδας, ιδιαίτερα για την Αθήνα. Σαν σήμερα τα θερμόμετρα έγραφαν 40°C ενώ μέχρι τις 31 Ιουλίου, η θερμοκρασία έφτασε μέχρι τους 44°C σε μέρη όπως η Νέα Φιλαδέλφεια. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες παρέμειναν υψηλές, γύρω στους 30°C, γεγονός που δυσκόλεψε την κατάσταση τη νύχτα, καθώς οι πολυκατοικίες διατηρούσαν τη ζέστη ακόμα και μετά τη δύση του ηλίου.

Ο συνδυασμός της υψηλής θερμοκρασίας, της υγρασίας και της άπνοιας προκάλεσε τεράστια προβλήματα, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με προβλήματα υγείας. Οι θάνατοι άρχισαν να σημειώνονται από τις 22 Ιουλίου και αυξάνονταν δραματικά τις επόμενες ημέρες, με το σύνολο των νεκρών να φτάνει τουλάχιστον τους 1.300, αν και κάποιες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό έως και τους 4.000.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω της έλλειψης κλιματισμού και της ανεπαρκούς ενημέρωσης για μέτρα προφύλαξης. Οι διακοπές ρεύματος στέρησαν στους πολίτες ακόμα και τη χρήση ανεμιστήρων, κάνοντας τη ζέστη αφόρητη. Τα νοσοκομεία γέμισαν και αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν ψυγεία στρατιωτικών μονάδων για την αποθήκευση των σoρών, ενώ ακόμα και βαγόνια τρένων χρησιμοποιήθηκαν ως προσωρινοί χώροι φύλαξης πτωμάτων.

Η τραγωδία αυτή έμεινε στη μνήμη ως ένα από τα πιο τραγικά γεγονότα που έχουν συμβεί στην Ελλάδα σε καιρό ειρήνης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για καλύτερη προετοιμασία και προστασία κατά τη διάρκεια ακραίων καιρικών φαινομένων.

Η μέγιστη θερμοκρασία που μετρήθηκε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο κέντρο της Αθήνας, ήταν 41,9°C στις 23 Ιουλίου και στη Νέα Φιλαδέλφεια ήταν 43,6°C στις 27 Ιουλίου, η οποία ήταν και η υψηλότερη που καταγράφηκε στην περιοχή της Αθήνας.

καύσωνας 1987 2 696x804 1
Πρωτοσέλιδο από τον καύσωνα / Φωτογραφία: Αρχείο ΕΡΤ

Αυτές οι θερμοκρασίες συνδυάστηκαν με υψηλά ελάχιστα, με το υψηλότερο να είναι 30,2°C στο κέντρο της Αθήνας στις 27 Ιουλίου και 29,9°C στις 24 Ιουλίου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Το χαμηλότερο ελάχιστο ήταν 25,6°C στο κέντρο της Αθήνας. Επιπλέον, η υγρασία ήταν υψηλή (60% στην Αθήνα στις 23 Ιουλίου) και οι ταχύτητες του ανέμου χαμηλές, συμβάλλοντας στην δυσφορία, ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι πρώτοι νεκροί -εννέα τον αριθμό- στην Αθήνα καταγράφηκαν στις 22 Ιουλίου και στη συνέχεια ο αριθμός άρχισε να αυξάνεται καθημερινά. Στις 23 Ιουλίου πέθαναν 12, στις 24 άλλοι 95 και στις 25 Ιουλίου άλλοι 250, προκαλώντας προβλήματα στην ταφή τους, όπως γράφει το wikipedia

Στις 26 Ιουλίου τα θύματα είχαν φτάσει τα 900, στις 27 Ιουλίου προστέθηκαν 180 και στις 28 Ιουλίου άλλα 200. Υπολογίζεται ότι 400 ηλικιωμένοι πέθαναν αβοήθητοι.

Αν και ο καύσωνας έπληξε και άλλες πόλεις, όπως τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα, θεωρείται ότι η δυσφορία ήταν εντονότερη στην Αθήνα λόγω και της παρουσίας νέφους, το οποίο είχε επιδεινωθεί από θερμοκρασιακές αναστροφές που προκάλεσε ένα βαρομετρικό υψηλό από τη Σαχάρα.

isap 1
Εικόνα από τον καύσωνα το 1987 / Φωτογραφία: Αρχείο ΕΡΤlawandorder.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Newsroom

Latest

zinapost.gr