Ριφιφί στο Ψυχικό: Το πασπαρτού κλειδί, οι «χρυσές» θυρίδες και το «βαρύ» πελατολόγιο

Γρίφος για γερούς λύτες το εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε για να ανοίξουν οι 4 θυρίδες - Πώς ήξερε ο δράστης ποιες θυρίδες άξιζε να διαρρήξει

Μετά τη σύλληψη του επιχειρηματία και θεατρικού παραγωγού Βασίλη Γκουρούση έξω από το σπίτι του στη Βάρη αλλά και την έφοδο των 7 αστυνομικών στο νυχάδικο που διατηρεί με την σύζυγο του, Τέτα Καμπουρέλη στο Ψυχικό, σε πολύ κοντινή απόσταση από το υποκατάστημα της τράπεζας όπου έγινε το «ριφιφί» των θυρίδων, οι έρευνες επικεντρώνονται στην εύρεση των κλοπιμαίων αλλά και στον τρόπο με τον οποίο φέρεται να έδρασε ο επιχειρηματίας, ο οποίος μέσω των δικηγόρων του δηλώνει αθώος.

Όπως μπορείτε να δείτε στο σχεδιάγραμμα, ο σύζυγος της Τέτας Καμπουρέλη στεκόταν πάντα στο ταμείο ή στο στρογγυλό τραπέζι που βρίσκεται απέναντι από το ταμείο. Σύμφωνα με μια τακτική πελάτισσα, η οποία επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία της, η παρουσία του στο κατάστημα ήταν σχεδόν καθημερινή χωρίς σταθερές ώρες έλευσης και αποχώρησης.

«Ερχόταν γύρω στις 11 ή και πιο αργά ενώ έφευγε συνήθως κάποια στιγμή το απόγευμα». Για να προσθέσει:

«Τελευταία στο ταμείο καθόταν και ο μεσαίος γιος του Βασίλη Γκουρούση που τον τελευταίο καιρό είχε αναλάβει την πώληση κρεμών προσώπου, όπως και η πιο έμπιστη υπάλληλος η οποία έκλεινε όλα τα ραντεβού και γνώριζε απ’ έξω και ανακατωτά όλα τα ονόματα των πελατισσών»Το πελατολόγιο του καταστήματος περιλάμβανε γνωστά ονόματα επώνυμων κυριών.

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον μια πελάτισσα στο μαγαζί της Τέτας Καμπουρέλη και του Βασίλη Γκουρούση, συγκαταλέγεται στα ονόματα των τεσσάρων προσώπων που κατήγγειλαν στην τράπεζα του Ψυχικού και στις αστυνομικές Αρχές ότι βρήκαν τις θυρίδες τους παραβιασμένες την περίοδο 5 Αυγούστου έως 13 Νοεμβρίου 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκεκριμένες θυρίδες ήταν όλες στην ίδια οριζόντια σειρά κι ήταν τμήμα ενός φοριαμού που μεταφέρθηκε από άλλο γειτονικό υποκατάστημα της ίδιας τράπεζας που έκλεισε στα τέλη του 2019.

Σημείωση: Και τα δυο υποκαταστήματα απέχουν μόλις λίγα λεπτά με τα πόδια από το σημείο που βρίσκεται το κατάστημα της Τέτας Καμπουρέλη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αστυνομίας, ο Γκουρούσης πιθανότατα έδρασε μόνος του χωρίς την βοήθεια κάποιου πληροφοριοδότη-εργαζόμενου στην τράπεζα, ωστόσο οι Αρχές δεν αποκλείουν κανένα σενάριο, αντίθετα τα εξετάζουν όλα και μάλιστα εξονυχιστικά, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στις λεπτομέρειες.

Μπορεί λοιπόν το σενάριο του πληροφοριοδότη να αδυνατίζει μέρα με τη μέρα, ωστόσο αυτό που δεν μπορεί να αποκλειστεί, τουλάχιστον ακόμη, είναι το ενδεχόμενο ο δράστης να μην χτύπησε στα τυφλά αλλά να είχε μάθει με κάποιο τρόπο, που άξιζε να στοχεύσει. Διαφορετικά δεν είχε λόγο να διακινδυνέψει πιθανή σύλληψη του, διακυβεύοντας ταυτόχρονα την φήμη και την υπόληψη του.

Τα τελευταία χρόνια το όνομα του όπως και η φωτογραφία του φιγούραρε συχνά πυκνά σε lifestyle περιοδικά, δίπλα στην σύζυγό του Τέτα Καμπουρέλη και την ίδια στιγμή φέρεται να επένδυε σημαντικά χρηματικά ποσά σε θεατρικές παραγωγές γνωστής Ελληνίδας ηθοποιού και σκηνοθέτιδας, βοηθώντας έτσι και την σύζυγο του να συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις.

Πιστεύουν δηλαδή οι αστυνομικοί ότι πολύ δύσκολα θα έμπαινε κάποιος στη διαδικασία να επιχειρήσει ένα «ριφιφί» μέσα σε μια τράπεζα αν δεν πίστευε εξαρχής ότι θα είχε σημαντικό όφελος, εκτός κι αν ήταν απελπισμένος.

Σύμφωνα με πρώην υπάλληλο στο μαγαζί της Τέτας Καμπουρέλη, «Αρκετές πελάτισσες, όταν έρχονταν στο κατάστημα με σκοπό να φτιάξουν τα νύχια τους και μετά να τακτοποιήσουν τις δουλειές τους, μεταξύ των οποίων θα μπορούσε να είναι και μια επίσκεψη στην τραπεζική τους θυρίδα, έβαζαν το κλειδί της θυρίδας στο μπρελόκ, μαζί με τα υπόλοιπα κλειδιά. Για να μην ξεχάσουν τον αριθμό της θυρίδας, έβαζαν στο μπρελόκ είτε αυτοκόλλητο, είτε το καρτελάκι με τον αριθμό που σου δίνουν στην τράπεζα την πρώτη φορά που την ανοίγεις. Στο δικό μας κατάστημα οι πελάτισσες στέκονταν όρθιες στο ταμείο και άφηναν εκεί τα προσωπικά τους αντικείμενα και φυσικά το μπρελόκ με τα κλειδιά τους».

Γνωρίζοντας πιθανόν ο φερόμενος δράστης τον αριθμό της θυρίδας και τον κάτοχο της θα μείωνε τις πιθανότητες του ρίσκου, δηλαδή να μπει στη διαδικασία να διαρρήξει μια θυρίδα και να μην βρει στο εσωτερικό της αυτό που έψαχνε, δηλαδή τα πολλά μετρητά και τα πανάκριβα κοσμήματα.

Ο δράστης είχε ανοίξει ήδη θυρίδα στο συγκεκριμένο τραπεζικό υποκατάστημα ή άνοιξε αφού του μπήκε η ιδέα να βάλει χέρι στις τραπεζικές θυρίδες άλλων. Δεν αποκλείεται λοιπόν να είχε πληροφορηθεί έστω έναν αριθμό θυρίδας που άξιζε να τολμήσει να διαρρήξει και στη συνέχεια να διέρρηξε όσες θυρίδες βρήκε στην ίδια σειρά, υποθέτοντας ότι θα έχουν το ανάλογο περιεχόμενο.

Γι’ αυτό και το σενάριο να έδρασε στη τύχη, έχει σχεδόν αποκλειστεί.

Πως κατάφερε να ανοίξει την θυρίδες

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι ο «πελάτης» χρησιμοποίησε κατσαβίδι για να ανοίξει τις θυρίδες, όση ώρα ο υπάλληλος της τράπεζας τον περίμενε να τελειώσει την δουλειά του.

Σύμφωνα με πελάτες του συγκεκριμένου υποκαταστήματος, πρόκειται για έναν υπάλληλο γύρω στα 60, ο οποίος συνήθως ανέβαινε στο γραφείο του, αφήνοντας τους πελάτες να κάνουν την δουλειά τους και όταν εκείνοι έφευγαν, τότε κατέβαινε στο υπόγειο για να κλειδώσει. Ο κανονισμός της τράπεζας όμως αναφέρει ρητά ότι ο υπάλληλος που κατεβαίνει στις θυρίδες πρέπει να περιμένει τον πελάτη έξω ακριβώς από το χώρο.

Σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα ασφάλειας τραπεζών, θεωρητικά είναι αδύνατο να ανοιχτεί μια θυρίδα με ένα κατσαβίδι.

Σε ανάλογο περιστατικό πριν από τρία χρόνια σε υποκατάστημα άλλης τράπεζας στον Πειραιά, οι επιτήδειοι είχαν καταφέρει να ανοίξουν 200 θυρίδες μέσα σε τέσσερις ώρες, χρησιμοποιώντας το πασπαρτού κλειδί που είχαν αποσπάσει από την διευθύντρια του καταστήματος, έχοντας μαζί και ένα ειδικό μηχάνημα με μαγνήτη.

Σε ένα άλλο αντίστοιχο περιστατικό, σε υποκατάστημα τράπεζας επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας, οι θυρίδες παραβιάστηκαν πάλι με την βοήθεια του πασπαρτού κλειδιού.

Στην περίπτωση της τράπεζας του Ψυχικού, ο φερόμενος δράστης πιθανόν να είχε εξασφαλίσει με κάποιο τρόπο το πασπαρτού κλειδί ή να είχε στη διάθεση του κάποιο ειδικό μηχάνημα που θα του επέτρεπε να κάνει τη διάρρηξη χωρίς να χρησιμοποιήσει άλλη βοήθεια.

Προφανώς και εκμεταλλεύτηκε την απουσία του υπαλλήλου όπως και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν κάμερες και έτσι είχε αρκετό χρόνο στη διάθεση του για να παραβιάσει τις θυρίδες χωρίς να τον πάρουν χαμπάρι. Ή τουλάχιστον έτσι νόμιζε

Πηγή: protothema.gr