Ρεύμα: Τι αλλάζει στα μπλε τιμολόγια από τις 17 Ιανουαρίου

Πάνω από το 50% των νέων συνδέσεων επιλέγει σταθερές χρεώσεις – Κατά 43% χαμηλότερες οι τιμές σε σχέση με το πράσινο τιμολόγιο τον Ιανουάριο

Αποστρατεύονται τα σταθερά εξάμηνα τιμολόγια ρεύματος από τις 17 Ιανουαρίου προκειμένου η Ελλάδα να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή οδηγία που έρχεται να προσφέρει εργαλεία μεγαλύτερου ελέγχου του ενεργειακού κόστους.

Αυτό σημαίνει ότι για τους καταναλωτές που έχουν συνάψει αντίστοιχα συμβόλαια εξάμηνης ή οκτάμηνης διάρκειας θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος μέχρι οι συμβάσεις αυτές να λήξουν αλλά και περισσότερες επιλογές σε 12μηνα τιμολόγια που αναμένεται να κατακλύσουν την αγορά.

Η μετακίνηση των καταναλωτών στα μπλε προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας με «κλειδωμένες» χρεώσεις εξελίσσεται σε ένα κύμα πελατών για τους παρόχους που συνεχώς μεγαλώνει και ευνοείται από την αστάθεια των τιμών και τους γεωπολιτικούς κινδύνους που ενισχύουν την μεταβλητότητα και επηρεάζουν τις χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας με τρόπο καθοριστικό.

Η τάση αυτή που ξεκίνησε από το δεύτερο εξάμηνο της περσινής χρονιάς και ενισχύθηκε τους τελευταίους μήνες συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με στελέχη του κλάδου της προμήθειας να αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα πάνω από το 50% των νέων συμβάσεων αφορά τα σταθερά τιμολόγια.

Για τους καταναλωτές πέρα από την ασφάλεια που τους παρέχουν οι συμβάσεις αυτές, ένα πρόσθετο ισχυρό κίνητρο αφορά τις τιμές αφού στην αγορά υπάρχουν τιμολόγια με τιμή κάτω από τα 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα που δημιουργούν μια ξενοιασιά για τα νοικοκυριά.

Μια σαφής ένδειξη είναι ότι με βάση το εύρος των τιμολογίων των παρόχων ενέργειας για τον Ιανουάριο που είναι από 15,4 λεπτά έως και 22 λεπτά ανά κιλοβατώρα για το πράσινο τιμολόγιο, σε σύγκριση με ένα σταθερό τιμολόγιο με χρέωση 9,9 λεπτών ανά κιλοβατώρα, το τελευταίο είναι φθηνότερο (χωρίς να υπολογίζεται το ύψος του παγίου) από 43% έως και 75,8%.

Η επιβολή των 12μηνων συμβολαίων δεν εξαφανίζει από το χάρτη των τιμολογίων τα εξάμηνα συμβόλαια, τα οποία θα παραμείνουν στις επιλογές των καταναλωτών αλλά με διαφορετικό χαρακτήρα. Στο εξής θα συγκαταλέγονται στα προϊόντα με κίτρινη σήμανση και δεν θα περιλαμβάνουν ρήτρα πρόωρης αποχώρησης όπως συμβαίνει με τα δωδεκάμηνα συμβόλαια, συναντώντας την αντίδραση των προμηθευτών.

Ο Σύνδεσμος των ιδιωτών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας ΈΣΠΕΝ έχει ήδη εκφραστεί αρνητικά για την πρόβλεψη αυτή από παραμονές Χριστουγέννων. Με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία και την ΡΑΑΕΥ έχει ζητήσει να μην αποσυρθεί η ρήτρα ούτε από τα εξάμηνα τιμολόγια, λέγοντας ότι η αντιστάθμιση κινδύνου (hedging) για την προσφορά σταθερών χρεώσεων για ένα εξάμηνο έχει κόστος για τους παρόχους.

Στην ίδια επιστολή ο ΕΣΠΕΝ ανέφερε ότι η νέα Οδηγία της ΕΕ δεν αποκλείει την διατήρηση τιμολογίων με διάρκεια μικρότερη των 12 μηνών. Ωστόσο η Ρυθμιστική Αρχή αλλά και το ΥΠΕΝ φαίνεται να υποστηρίζουν ότι η ΕΕ με τις κατευθύνσεις της αποκλείει από την γκάμα των σταθερών τιμολογίων προϊόντα με κλειστές χρεώσεις για λιγότερο από 1 έτος.

Το νέο καθεστώς στα μπλε τιμολόγια θα ενσωματωθεί κατόπιν εισήγησης της ΡΑΑΕΥ στο ΥΠΕΝ και στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, διευκρινίζοντας με σαφήνεια ότι αυτά θα είναι και τα προϊόντα που θα επιβαρύνονται με ρήτρα πρόωρης αποχώρησης πράγμα που σημαίνει ότι ο καταναλωτής θα πληρώνει ένα πέναλτι εφόσον αποφασίσει να «σπάσει» το συμβόλαιο πριν την λήξη του.

Μέχρι τα τέλη του 2024 στην αγορά κυκλοφορούσαν περί τα 14 σταθερά τιμολόγια με χρέωση κάτω από τα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα ενώ 6 από αυτά είχαν τιμή κάτω από τα 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με την αγορά να προεξοφλεί ότι η “βεντάλια” θα εμπλουτιστεί άμεσα και με νέα ανταγωνιστικά προϊόντα.

Πηγή: Newmoney.gr