Ψευτογιατρός – Εξαδάκτυλος: 7 σημάδια που «μαρτυρούν» τους απατεώνες
Σοβαρές ενδείξεις που μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να διακρίνουν τους πραγματικούς γιατρούς από τους τσαρλατάνους,,απαριθμεί με αφορμή τη νέα περίπτωση «ψευτογιατρού», ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο iatropedia.gr ο κ. Εξαδάκτυλος, o πρώτος και πιο ασφαλής τρόπος για να διαπιστώσει κανείς, εάν κάποιος που δηλώνει «γιατρός» έχει πράγματι πτυχίο ιατρικής και ασκεί νόμιμα το ιατρικό λειτούργημα, είναι να απευθυνθεί στους οικείους Ιατρικούς Συλλόγους, ή να επισκεφθεί τις αντίστοιχες ιστοσελίδες των τοπικών Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας.
«Το μητρώο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου είναι υπό κατάσκευή. Όμως, στους Ιατρικούς Συλλόγους κάθε περιοχής, υπάρχουν τα μητρώα των γιατρών. Δηλαδή αν ένας γιατρός είναι στη Θεσσαλονίκη και μπει κάποιος στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, θα δει εάν είναι πράγματι γιατρός ή όχι. Εμένα θα με βρει κανείς στον Ιατρικό Σύλλογο της Θεσσαλονίκης, τον Γιώργο Πατούλη θα τον βρει κανείς στον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας κ.ο.κ. Είναι αναρτημένες οι πληροφορίες και είναι εύκολα προσβάσιμες στον πολίτη”, αναφέρει ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
«Κάποια πράγματα φωνάζουν από μακριά»
Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ απαριθμεί Τα 7 βασικά λάθη που έκανε ο ψευτογιατρός, ο οποίος κατηγορείται μέχρι στιγμής για τον θάνατο 5 ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση (Σκλήρυνση κατά Πλάκας)/
Όπως λέει, ένας αληθινός και σοβαρός γιατρός ποτέ δεν θα έκανε τα παρακάτω σφάλματα:
Ποτέ ο γιατρός δεν απευθύνεται στον ασθενή. «Ποιος γιατρός απευθύνεται στους ασθενείς του για να τους κάνει καλά και όχι το ανάποδο; Ο ασθενής πάει στον γιατρό και όχι το αντίστροφο», λέει ο Α. Εξαδάκτυλος.
Ποτέ ο γιατρός δεν λέει ποιους έχει ασθενείς. «Ο σοβαρός γιατρός που έχει για πελάτη του κάποιον επώνυμο δεν βγάζει αυτήν την πληροφορία από το στόμα του. Διότι υπάρχει ένα ιατρικό απόρρητο, που αν ο γιατρός είναι τόσο σοβαρός και σπουδαίος -όσο έλεγε ο συγκεκριμένος ότι είναι- το τηρεί. Κι αν είσαι γιατρός του Μητσοτάκη το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα το πεις πουθενά και ποτέ σε κανέναν», τονίζει.
Ψευτογιατρός: Θέμα χρόνου η σύλληψή του – Το σόου με το άζωτο και τα «θαυματουργά» φιαλίδια
Ποτέ ο γιατρός δεν πουλάει φάρμακα. «Ποιος γιατρός έχει τα μπουκαλάκια στο συρτάρι του και τα πουλάει; Ο γιατρός θα σου γράψει το φάρμακο κι αν δεν μπορείς να το πάρεις στο σπίτι σου, θα σου πει που πρέπει να πας για να σου το χορηγήσουν. Δεν γυρνάει ο γιατρός με τα μπουκαλάκια στην τσάντα να τα πουλάει», σχολιάζει.
Ποτέ γιατρός δεν συνοδεύει τον ασθενή του σε Ιατρικό Κέντρο στη Γερμανία. «Τους ασθενείς τους παραπέμπουμε ενδεχομένως σε κάποιο Κέντρο. Τους στέλνουμε. Ακόμη κι αν πάμε να χειρουργήσουμε τον ασθενή μας κάπου αλλού, θα τον συναντήσουμε εκεί. Δεν θα ταξιδέψουμε μαζί του, εκτός εάν έχουμε ιδιαίτερη και στενή κοινωνική σχέση», σημειώνει.
Ποτέ γιατρός δεν διατείνεται ότι ξέρει τη μία και μοναδική θεραπεία, που δεν την ξέρει κανένας άλλος. «Σε μια εποχή που η γνώση μεταδίδεται με την ταχύτητα του φωτός και εφαρμόζεται εφόσον επαληθευτεί, ποτέ ένας σοβαρός γιατρός δεν κάνει τέτοια δήλωση».
Δεν υπάρχουν θεραπείες που κοστίζουν 135.000 ευρώ στην Ελλάδα. «Που ακούστηκαν τα 135.000 ευρώ για θεραπείες τέτοιου είδους; Αυτά τα ποσά θα τα δώσεις μόνο εάν πρέπει να πας στο εξωτερικό για κάτι εξαιρετικά σπάνιο, σ’ ένα πολύ μεγάλο Κέντρο. Αλλά στην ελληνική πραγματικότητα και βαριά επέμβαση αν χρειαστεί να κάνεις, νευροχειρουργική στον εγκέφαλο ή σοβαρή καρδιολογική, τέτοια ποσά δεν θα δώσεις. Ακόμη και τα bypass που είναι βαριές επεμβάσεις δεν έχουν τέτοια κοστολόγια στην Ελλάδα», εξηγεί ο πρόεδρος του ΠΙΣ, κ. Εξαδάκτυλος.
Οι πειραματικές θεραπείες είναι δωρεάν για τους ασθενείς και γίνονται μόνο σε νοσοκομεία. «Αν μπει κάποιος σε πειραματικό πρωτόκολλο δεν πληρώνει. Οι πειραματικές θεραπείες γίνονται μόνο μέσα σε νοσηλευτικά ιδρύματα. Ενημερώνεται ο ασθενής ότι είναι μια πειραματική θεραπεία, υπογράφει ότι αποδέχεται και θέλει να συμμετάσχει σε αυτή τη θεραπεία με την ελεύθερη βούλησή του και δεν πληρώνει τίποτα», καταλήγει.
«Ευάλωτοι και υποψήφια θύματα όσοι πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας»
Ο ψευτογιατρός και ο συνεργάτης του στη Γερμανία για να πείσουν τα υποψήφια θύματά τους προσέφευγαν στο προσφιλές επιχείρημα των συνωμοσιολόγων περί … συμφερόντων φαρμακευτικών εταιρειών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αστυνομία, παρέθεταν το «επιχείρημα» ότι επειδή η θεραπεία τους ήταν πολύ αποτελεσματική, ερχόταν σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών.
Πρόσθεταν δε -χωρίς να προσκομίζουν στοιχεία- ότι τις συγκεκριμένες «πρωτοποριακές θεραπείες με βλαστοκύτταρα» τις ακολουθούσαν διάσημοι πολιτικοί, καλλιτέχνες και αθλητές.
«Οι άρρωστοι αυτοί, που από τις 56.000 των γιατρών στην Ελλάδα έπεσαν πάνω σε αυτόν τον άνθρωπο, λίγο πολύ θύματα απάτης έπεσαν. Αλλά κι αυτοί, λίγο ως πολύ, έψαχναν να βρουν αυτό που η επιστήμη τους εξηγεί ότι δεν υπάρχει. Αυτός τους έλεγε κάποια θεωρία συνωμοσίας και εκείνοι την πίστευαν. Τα θύματα της απάτης, θύματα μεν, έχουν όμως κι αυτά τη συμμετοχή τους. Διότι και στο Far West o «Μάγος» που πούλαγε το μαγικό ελιξίριο, το οποίο θεράπευε από τη φαλάκρα, τη σύφιλη, μέχρι τη στυτική δυσλειτουργία και την υπογονιμότητα, αυτά έλεγε. Και το νερό του Καματερού, αυτά έλεγε και οι σταφυλοθεραπείες που έκαναν στο Σιδηρούν παραπέτασμα, αυτά λέγανε», τονίζει με έμφαση ο πρόεδρος των ελλήνων γιατρών κ. Εξαδάκτυλος.
Ο ίδιος προσθέτει, επίσης, ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να μάθουν να εμπιστεύονται μόνο την επιστήμη και τα πολλά που έχει να τους προσφέρει και όχι τους επιτήδειους που υπόσχονται «θαύματα»:
«Ο άνθρωπος που πιστεύει ότι θα βρει κάτι πολύ σημαντικό και διαφορετικό, από αυτό που υπάρχει ως προσφορά της επιστήμης για όλους τους ανθρώπους είναι υποψήφιο θύμα, είτε είναι φτωχός, είτε είναι πλούσιος. Γιατί η επιστήμη αυτή τη στιγμή διαχέεται, φτάνει παντού. Φτάνει γρήγορα. Κι αν τυχόν δεν υπάρχει κάπου για συγκεκριμένους λόγους, υπάρχουν άνθρωποι που θα ενημερώσουν που μπορεί να βρει κανείς τη θεραπεία και να τους συστήσει να πάνε επισήμως. Αλλά αυτό το «ασύλληπτο» που το έχει ανακαλύψει ένας και κανένας άλλος, είναι η συνταγή για να μετατραπεί κάποιος σε “θύμα”, είτε είναι φτωχός, είτε πλούσιος», καταλήγει.
Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr